Väite: Tulevaisuuden Helsinki on ekoelämän ykkönen

Ellun Kanojen ajatushautomo julkisti Helsinki-päivänä (12.6.2012) Mitä tapahtuu huomenna [Helsingille] -kirjan. Kirjassa 49 kirjoittajaa esittää oman lyhyen väitteensä Helsingin tulevaisuudesta.

WDC Paviljongissa järjestetyssä julkistamistilaisuudessa Kirsi Piha päätti keskustelun kirjasta löytyvään Aaltoes-aktiivi Linda Liukaksen artikkelin loppuun:

”Haluaisin, että helsinkiläiset seisoisivat tulevaisuuden rajalla, niin kuin Edith Södergran 1920-luvulla, ja huutaisivat, että ei pelota.”

Ohessa oma kirjassani julkaistu väite: Tulevaisuuden Helsinki on ekoelämän ykkönen.

* * *

LEO STRANIUS
Luonto-Liiton pääsihteeri

Väite: Tulevaisuuden Helsinki on ekoelämän ykkönen

Minä väitän, että tulevaisuuden Helsinki on ympäristöteknologian ja ekoasumisen ykköskaupunki.

Hiilineutraalissa Helsingissä energia tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Kaupungin edustalla on isoja tuulipuistoja. Lämpöä saadaan merestä ja auringosta. Rakennukset ovat nollaenergia- ja plusenergiataloja.

Ihmisten pääasiallinen tapa liikkua paikasta toiseen on päästötön ja maksuton joukkoliikenne, polkupyöräily ja kävely. Lisäksi käytössä on laajan autottoman keskustan ulkopuolella ladattavat sähköautot.

Julkinen ruokailu on lähtökohtaisesti ekologista ja terveellistä kausi- ja lähikasvisruokaa. Kaupungin viherkatot ja kaupunkiviljely tuottavat huomattavan osan asukkaiden ruoasta. Lähimetsät ja suot tarjoavat lukemattomia luontoelämyksiä ja virkistysmahdollisuuksia.

Minä väitän, että tulevaisuuden Helsinki on mahdollinen, koska tämän päivän poliittiset utopiat muuttuvat ilmastonmuutoksen edetessä arkipäivän realismiksi ja välttämättömyyksiksi.

Tulevaisuuden Helsinki on onnellinen, innostava ja oikeudenmukainen. Tulevaisuuden Helsinki toteutuu, koska löytyy inspiroivia yksilösuorituksia, hyvä jengi ja meininki sekä luovat asukkaat, jotka osaavat ottaa käyttöön suoran demokratian mahdollisuudet. Tarvitaan vain joukko ihmisiä, joilla on tarpeeksi innostusta ja energiaa, kykyä oppia uusia asioita ja vierailla pelottomasti epämukavuusalueella toteuttaakseen unelmansa paremmasta Helsingistä.

* * *

Jätä kommentti