Tupakan ympäristövaikutukset

Tupakan viljelyllä, tupakkatuotteiden valmistuksella ja niiden käytöllä on merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Tupakan viljely vaatii paljon maapinta-alaa ja vettä. Viljelyn tieltä hävitetään metsiä ja tupakan kuivattamiseen käytetään polttopuuta. Lisäksi viljelyssä käytetään paljon erilaisia kemikaaleja ja lannoitteita.

Olen itse polttanut tupakkaa nuorena, mutta lopettanut sen terveys-, ympäristö- ja taloussyistä.

Maailman ympäristöpäivän (5.6.) kunniaksi sain sähköpostiini Suomen ASH:n tiedotteen koskien tupakan ympäristövaikutuksia.

Suomen ASH:n mukaan ympäristöön heitetään vuosittain 4500 miljardia tupakantumppia. Savukkeiden filttereiden maatuminen voi kestää 12 vuotta ja niissä on vaarallisia kemikaaleja kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä, jotka myrkyttävät esimerkiksi vesistöjä. Myös linnut ja meren eläimet voivat vahingoittua tai kuolla tumppeja syötyään.

Tumppien lisäksi myös tupakansavu on iso ympäristöongelma. Tupakansavussa on Suomen ASH:n mukaan noin 4 000 erilaista kemikaalia, joista noin 50 aiheuttaa syöpää. Nämä aineet jäävät tupakkaan tupakanlehtien viljelyssä käytettävistä kasvinsuojeluaineista, hyönteismyrkyistä, homesuoja-aineista ja rotanmyrkyistä.

Ihmeellistä, että tämä kaikki on mahdollista vielä 2010-luvulla. Minua tämä tieto ei rentouttanut.

 

Jätä kommentti