Ekoisi: Perheen päästöjen kompensointi

Pohdimme aikanaan puolisoni kanssa paljon lasten hankinnan/saannin ympäristövaikutuksia. Tämä aihe tuli jälleen mieleeni viikonloppuna. Pohdiskelin, miten voisin hyvittää paitsi omat, myös lapseni aiheuttamat ilmasto- ja ympäristövaikutukset.

Miten siis voisi esimerkiksi kompensoida perheen päästöt? Tein oheisen laskuharjoituksen.

Suomen kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2010 vastasivat 74,6 miljoonaa hiilidioksiditonnia (CO2- ekv.) Suomen väkiluvun ollessa joulukuun 2010 lopussa 5 374 499.

Tämä tarkoittaa noin 13,88 tonnia CO2-ekv päästöjä suomalaista kohden vuodessa.

Vastasyntyneen elinajan odote vuonna 2010 oli noin 80 vuotta. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2010 syntynyt suomalainen tuottaa noin 1110 tonnia CO2-ekv elämänsä aikana. Käytännössä esimerkiksi Atmosfairin laskurin mukaan noin 1291 edestakaista Helsinki-Bryssel -lentoa tai vastaavasti 150gCO2/km päästävällä autolla 7 400 000 ajokilometriä.

Miten nämä päästöt voisi sitten hyvittää tai kompensoida? Hiilidioksiditonnin hinta on tällä hetkellä Euroopan Unionissa päästökaupassa 6,83 euroa. Suomalaisen vuosittain aiheuttamat päästöt (13,88 tonnia CO2-ekv) tarkoittaisivat tällä hinnalla noin 95 euron vuosittaista kustannusta vapaaehtoisen maksun tai pakollisen veron muodossa.

Yksilöiden aiheuttamien päästöjen välillä on kuitenkin merkittäviä eroja. Esimerkiksi Helsingin Sanomien hiilijalanjälkitestin mukaan omat hiilidioksidipäästöni ovat 2867 kgCO2 (2,9 tonnia CO2-ekv) vuodessa (asuminen 1172 kg, liikkuminen 125 kg, ruokailu 787 kg ja elämäntapa 784 kg). Näin vastaavien päästöoikeuksien hankinta tarkoittaisi omalta osaltani vuosittain noin 20 euron kustannusta. Tämän lisäksi tulee sitten tietysti se yksi lapsi. Hänestäkin aiheutuu päästöjä.

Voisi olla perusteltua, että lasten päästöt allokoitaisiin vanhemmille. Näinkin laskettuna meidän kolmen hengen kotitalous tuottaa kuitenkin edelleen vähemmän päästöjä kuin yksi keskimääräinen suomalainen.

Olen kuullut, että monet avaavat vauvalle tai lapselle pankkitilin ja säästävät rahaa lapselleen tulevaisuutta varten. Itsekin haluan lapselle hyvän tulevaisuuden.

Ehkäpä teenkin niin, että pankkitilin sijaan lahjoitan vauvani puolesta 20-95 euroa vuosittain johonkin päästöjä vähentävään projektiin. Jokaiselle aikuiselle suosittelen taas ryhtymistä eettiseksi eläkesäästäjäksi.

Mitä muuta voisi tehdä? Mikä olisi hyvä tapa vanhemmille kompensoida lapsen aiheuttamat ympäristö- ja ilmastovaikutukset?

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täällä: Ekoisi

4 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Perheen päästöjen kompensointi”

  1. Kaikkein paras kompensointitapa on kasvattaa lapsesta ympäristötietoinen ihminen, joka ei esimerkiksi pidä autoa välttämättömänä, vaan on valmis järjestämään elämänsä ympäristöystävällisyyden ehdoilla.

    Vastaa
  2. Käsittämättömän pieni tuo 95 euron summa. Ihan oikeastiko ihminen voi kompensoida henkilökohtaiset hiilidioksidipäästönsä maksamalla 95 euron hyvitysmaksun vuosittain (olettaen, että oma kulutus vastaa enintään keskimääräistä suomalaisen kulutusta)? Tätä kannattaisi markkinoida enemmänkin, luultavasti moni olisi valmis ostamaan 100 eurolla itselleen vuodeksi hyvän omantunnon. Tulee sitä rahaa käytettyä tyhmempäänkin. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta.

    Vastaa

Jätä kommentti