Kolmenlaisia joululahjoja – Katso video!

Lahjan tarkoitus on antaa toiselle jotain vastikkeetta ja ilahduttaa lahjan saajaa. Antamisesta tulee myös itselle hyvä mieli.

Jouluna monet kuitenkin tuskailevat lahjojen kanssa. Itsekin olen joskus tehnyt niin.

Olen kierrellyt tavarataloja ja miettinyt, mitä lahjoja ostaisin esimerkiksi kumppanilleni, sisaruksilleni ja vanhemmille. Ja olen ostanut jotain turhaa vain siitä syystä, että jotain piti joululahjaksi keksiä.

Ympäristöherätyksen saatuani ymmärsin, että monet tavaralahjat eivät ole pelkästään turhia vaan myös ympäristölle vahingollisia. Tämän myötä keksin, että hankin joululahjoiksi vain kirjoja tai aiheettomia lahjoja.

Kalevi Sorsa -säätiön minidokumentissa pohdin lahjaa monien muiden kanssa.

 

Lahjoja voi olla kolmenlaisia:
– Ympäristölle vahingollinen lahja – esimerkiksi tavara
– Ympäristölle neutraali lahja – esimerkiksi aikaa tai palveluita
– Ympäristölle myönteinen lahja – esimerkiksi jäsenyys ympäristöjärjestössä tai pala ikimetsää

Itse  kieltäydyn antamasta ympäristölle vahingollisia lahjoja. Muuten annan vain sellaisia lahjoja, joiden tiedän aidosti ilahduttavan toista.  Myös kierrätyslahjat ovat hyviä eli itselle tarpeettomat tavarat tai asiat voi antaa jollekin, jolle niistä on oikeasti iloa.

Toistaiseksi en ole vielä ostanut yhtään joululahjaa enkä varmasti ostakaan. Tämä ei kuitenkaan estä antamasta esimerkiksi palvelu- tai aikalahjoja. Ystäväperheeltä sain lahjaksi jo Liberiaan toimitetun ekovessan. Kiitos!

Ekologisia, eettisiä ja aineettomia lahjoja rakkaimmalle, sisarelle, ystävälle, vanhemmille, isovanhemmalle löytyy Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivän sivuilta tai Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kolmenlaisia joululahjoja – Katso video!”

Jätä kommentti