Eduskunnan valiokunnat avoimeksi?

Tänä päivänä avoimuus ja läpinäkyvyys ovat kovia juttuja. Kävin tiistaina (29.11.) eduskunnan ympäristövaliokunnan yleisölle avoimessa kokouksessa eduskunnan pikkuparlamentissa.

Kokouksen tarkoituksena oli käydä läpi ympäristötutkimuksen eväitä biodiversiteettikadon pysäyttämiseksi. Kokouksen sijaan kyseessä oli pikemminkin avoin seminaari. Valiokunnan työhön tämän tilaisuuden myötä ei päässyt käytännössä tutustumaan.

Suunta on kuitenkin oikea. Eduskunnan valiokuntatyötä on syytä avata tavalla tai toisella yleisölle. Aivan kuten Euroopan parlamentissa on tehty.

Olen itsekin käynyt eduskunnan valiokunnissa asiantuntijana lukemattomia kertoja. Välillä suljetuissa kokouksissa kuulee joko kansanedustajien tai asiantuntijoiden suusta sellaista soopaa, että kokousten olisi todellakin syytä olla avoimia. Haasteena on tietysti se, että avoimuuden myötä asiantuntijat eivät välttämättä enää uskaltaisi sanoa omia todellisia mielipiteitään.

On kuitenkin valitettavaa, että ihmisillä ei ole mahdollisuutta seurata, millä perusteella päätöksiä eduskunnassa tehdään. Valiokuntakuulemiset voisivat olla seurattavissa esimerkiksi verkossa. Ensimmäisenä askeleena kirjalliset asiantuntijalausunnot voisi laittaa verkkoon, jotta niitä ei erikseen tarvitse valiokunnista pyytää.

Laajempaa avoimuutta odotellessa jokainen valiokunta voi tietysti tehdä omia kokeiluja. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunta on kokoontunut avoimesti Porin SuomiAreenan yhteydessä – ja nyt ympäristövaliokunta teki oman avauksen biodiversiteettiseminaarin muodossa.

Mikä valiokunta uskaltaa tarttua haasteeseen ja avata esimerkiksi yhden todellisen kokouksen laajalle yleisölle? Ainakin ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Martti Korhonen lupasi harkita avoimuuden lisäämistä eduskunnan ympäristövaliokunnan työssä jatkossakin, kun häneltä asiaa seminaarin lopuksi kysyin.

2 kommenttia artikkeliin ”Eduskunnan valiokunnat avoimeksi?”

Jätä kommentti