Miten maailma loppuu?

Luin Jussi Viitalan ja Atena Kustannuksen Miten maailma loppuu? -kirjan. Teosta voi lämpimästi suositella kaikille, paitsi heikkohermoisille ja maailman uhkakuvista ahdistuville.

Viitala käy kirjassaan läpi erilaisia maailmanlopun skenaarioita. Uhkia aiheuttavat tietysti luonnolliset prosessit ja toisaalta ihmisen oma toiminta.

Maailman loppu voi tulla monella tapaa:
– asteroidin tai komeetan törmäys maahan
– jättiläismäinen supertulivuoren purkaus
– taudit ja virukset
– väestön liikakasvu
– ilmastonmuutos
– merien kohtalo ja happamoituminen
– ydinsota

Viitalan mukaan maailman loppu ”riippuu todennäköisesti ennen muuta siitä, saneleeko ratkaisut mielenrakenteeseemme kuuluva anteeksianto ja koko ihmiskuntaan ulottuva yhteisöllisyys vai meissä asuva ahneus ja nurkkakuntainen erilaisuuden pelko. Näistä riippuu, saammeko väestönräjähdyksen pysäytettyä, opimmeko käyttämään luonnon resursseja oikein ja pystymmekö torjumaan ilmastonmuutoksen ja ydinsodan.”

Ainoa asia, joka on kuitenkin suhteellisen varmaa, on se, että maapallon loppu on edessä viimeistään viiden miljardin vuoden kuluessa. Silloin aurinko nielaisee planeetat tuliseen kitaansa ja pölläyttää höyrystyneet jäänteet ulos.

Sitä ennen olisi hyvä löytää tapoja vaihtaa maisemia.

7 kommenttia artikkeliin ”Miten maailma loppuu?”

  1. Niinpä niin.

    Kannattaa huomata, että merien happamoitumisen ja ilmastonmuutoksen välillä on yhteys: hiilidioksidipäästöillä on merkittävä rooli kummassakin.

    Huomasin tuolta uutisista toisaalta, että ajatte voimakkaasti EU:n energiatehokkuusdirektiiviä. Se on hyvä asia. Oletko kuitenkin perillä siitä, että nyt toinen kätenne antaa, toinen ottaa: Saksan ydinvoimapäätös nimittäin nollaa tuon tehokkuusdirektiivin vaikutukset kymmenen vuoden ajalta. Näin siis, jos optimistinen ennustus uusiutuvien rakentamisnopeudesta ja energiansäästöstä toteutuu. Pahimmassa tapauksessa takapakkia otetaan 15 vuotta.

    Tässä suhteessa siis ympäristöväen viimeaikaiset toimet Euroopassa näiden maailmanloppujen välttämiseksi ovat olleet yksi askel taakse, ehkä yksi eteen.

    Et sinä tietenkään asemassasi voi koskaan julkisesti todeta, että ehkä olisi ollut fiksumpaa vastustaa ja sulkea ensin hiilivoimaloita ja sitten vasta niitä ydinvoimaloita. Mutta toivoisin, että silti ajattelisit asiaa.

    • Kiitos kommentista J. M. Korhonen! Kyllä me yritetään ympäristöjärjestöissä tehdä kaikkemme fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisksi sekä energiansäästön, energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi.

  2. Leo, minä en epäile yritystänne tai vilpittömyyttänne ollenkaan. Mutta luonto ei jaa palkintoja hyvästä yrityksestä. Eikä se kuuntele selityksiä muutenkaan.

    Jos jätetään nämä tunteita herättävät sanat pois ja ajatellaan vain, että joku maa tai organisaatio vähentäisi päästöjään toisaalla mutta lisäisi niitä saman verran tai enemmän toisaalla, samaan aikaan toitottaen ympäristötekoaan, sinäkin olisit kriitikoiden joukossa. Otetaan nyt vaikka Neste esimerkiksi: kyllä he myös vähentävät autoilun päästöjä sillä palmuöljyhumpallaan. Silti sitä kritisoidaan, aiheesta.

    Ymmärrätkö, mitä ajan takaa, vai olenko selvittänyt asian epäselvästi?

  3. Hei Leo,

    miten kommentoisit liiketutkijana tuota Viitalan väitettä siitä, että maailman loppu ”riippuu todennäköisesti ennen muuta siitä, saneleeko ratkaisut mielenrakenteeseemme kuuluva anteeksianto ja koko ihmiskuntaan ulottuva yhteisöllisyys vai meissä asuva ahneus ja nurkkakuntainen erilaisuuden pelko.”

    Vastaako kirja tähän kysymykseen jotenkin paremmin, jos kerran asia riippuu ihmis(i/e)stä?

    • Kirja ei valitettavasti syvällisesti vastaa tuohon Viitalan lopussa esittämään, mielestäni osuvaan, huomioon. Pikemminkin kirja vain kuvaa noiden listattujen katastrofien seurauksia..

  4. ”Kyllä me yritetään ympäristöjärjestöissä tehdä kaikkemme fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisksi sekä energiansäästön, energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi.”

    Suosittelen kaikille ympäristöjärjestöissä toimiville luettavaksi James Hansenin kirjaa Storms of My Grandchildren. Hansenin poliittista järjestelmää ja ympäristöjärjestöjä kohtaan esittämä kritiikki on yleispätevää eikä koske ainoastaan Yhdysvaltoja. Kirjassa usein esiintyvän sanan Washington voi mielessään vaihtaa miksi tahansa pääkaupungiksi.

  5. Yksi riskeistä voi olla mielikuvien lukkiutuminen muuttuvassa maailmassa. Monenlaiset asiat muuttuvat toisiinsa liittyvästi ja osin kiihtyvällä vauhdilla. Mukana kehikossa on niin ilmastonmuutosta, energiayhtälöitä kuin luonnon monimuotoisuuden hupenemistakin. Samalla niin väestö kuin kuluttava elämäntapakin lisääntyvät.

    Kun ihmisiä on paljon ja luonnon kantokyky hupenee, on tuskin löydettävissä ratkaisuja pelkästään hyvillä puolilla. Uudenlainen ja laaja yhteisöllisyys voisi olla yksi avain toimivaan tulevaisuuteen. Maapalloistumiseen tarvitaan uudenlaisia näkökulmia.

    T: Olli

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.