Vegaaniseksuaalisuus

Viime lauantaina (22.10.) Mari Perankoski totesi YleLeaks-ohjelmassa seuraavaa:

”Mä olin just lounaalla Luonto-Liiton Leo Straniuksen kanssa ja hän selitti mulle aivan pokkana, että hän ei ole homo eikä hetero vaan vegaaniseksuaali. Eli harrastaa sitä kaikkein kauneinta asiaa vain muiden vegaanien kanssa. En mä tiedä. Noin kai siinä sitten käy kun syö enemmän tofua kuin piparia.”

Itse en muista/tiedä käyneeni lounaalla Marin kanssa, mutta vegaaniseksuaaliksi toki tunnustaudun.

Vegaaniseksuaali on siis henkilö, joka on kiinnostunut seksuaalisesti vegaaneista. Itse törmäsin käsitteeseen ensimmäisen kerran vuosia sitten Vapauskaikille-blogissa. Hyviä juttuja aiheesta löytyy esimerkiksi ABC Newsin verkkosivuilla: ’Vegansexuals’ Do It With Each Other, New York Timesin verkkosivuilla ja New Scientistin blogista.

Jutuissa viitataan Uudessa Seelannissa tehtyyn selvitykseen (doc), jonka perusteella lihansyöjät ja heidän ihoeritteensä haisevat vegaanien tai kasvissyöjien mielestä pahalta eivätkä he halua olla seksuaalisessa kanssakäymisessä sekasyöjien kanssa.

Mistä vegaaniseksuaalisuudessa on sitten kyse?

Oikeasti kyse on siitä, että seksuaalista kiinnostusta määrittelee aika vahvasti monet muutkin tekjät, kuin esimerkiksi biologinen sukupuoli. Aika harva meistä suostuisi seksuaaliseen kanssakäymiseen tai läheiseen suhteeseen kenen tahansa miehen tai naisen kanssa. Yhteinen arvopohja ja kiinnostuksen kohteet merkitsevät tietysti paljon.

Itse koen, että olisi aika vaikeaa tai mahdotonta elää läheisessä suhteessa ihmisen kanssa, joka ei ole vegaani. Vartalo, joka tarvitsee kuolemaa ja eläinten kärsimystä elääkseen, ei ole mielestäni kovin kiihottava. Lisäksi käytännön yhteiselämäkin tulisi hankalaksi, kun pitäisi erikseen säätää erikoisruokavaliota toiselle.

Vegaanisuus on tietysti vain yksi kumppanin valintaa määrittelevä tekijä. Monille voi olla tärkeää vaikka savuttomuus, absolutismi tai ruskeat hiukset – miksei lihansyöntikin.

Myös Facebookista löytyy oma ryhmä vegaaniseksuaaleille.

PS. Tiesitkö, että lihansyönti heikentää potenssia: A Vegetarian Diet Can Help With Impotence

Yksi kommentti artikkeliin ”Vegaaniseksuaalisuus”

  1. Päivitysilmoitus: Mm, vegaaneja « Vasen käsi

Jätä kommentti