Olin keskiviikkona (17.8.) Sosiaali- ja terveysturvan päivilläHämeenlinnassa puhumassa sosiaalisesti kestävästä kehityksestä.
Mitä on sosiaalisesti kestävä kehitys? Kun puhutaan kestävästä kehityksestä tai kehityksestä ylipäätään voidaan käytännössä tarkoittaa melkein mitä vain.
Minulle sosiaalisesti kestävä kehitys tarkoittaa ihmisten hyvinvointia ekologisissa rajoissa.
Haasteena on, että hyvinvointiyhteiskunnan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat luotu ikuisen talouskasvun varaan. Kun talouskasvu joutuu ennemmin tai myöhemmin kohtaamaan rajansa, olemme pulassa myös sosiaalipalveluiden suhteen.
Itse rakentaisin uuden hyvinvointivaltion ihan toiselle perustalle. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi työajan lyhentämistä ja työn tasaisempaa jakamista, perustuloa, verotuksen jyrkempää progressiota ja maksimielintasoa, perintöveron korotusta ja henkilökohtaisia päästökiintiöitä, suoraa demokratiaa ja paljon muuta.
Mahdollisuuksien politiikkaa odotellessa voimme tietysti itse tehdä valintoja oman terveytemme, läheisten ihmissuhteiden ja merkityksellisen tekemisen suhteen.
Hei Leo!
Hienoa, että otit esille mm. työajan lyhentämisen, työn tasaisemman jakamisen, perustulon ja maksimielintason. Juuri näistä pitäisi saada keskustelua.
Blogeillasi on usein paljon tykkääjiä, mutta tällä ei ole yhtään, vaikka aihe on tärkeä. Itse tykkäisin, jos voisin, mutta en ole FB:ssä.
t. Hanna-Leena
Kiitos paljon Hanna-Leena
Hei Leo!
Kun luontoa kulutetaan enemmän kuin se ehtii uusiutua, on hyvinvoinnin palapeliä mietittävä uusiksi. Kiitos kirjoituksesta!
T: Olli