Liikenne tappaa

Pyöräillessä huomaa aika usein kuolleita eläimiä. Oheisen kuvan uhri tervehti minua Käpylässä. Eikä ihme.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton (SEY) mukaan (pdf):

”Vuosittain tieliikenteessä kuolee Suomessa jopa 7 miljoonaa luonnoneläintä. Liikenteen eläinuhreista on lintuja 40 %, pikkunisäkkäitä 35 %, sammakkoeläimiä 23 % ja matelijoita 3 % – hyönteisiä ja muita selkärangattomia ei ole tilastoitu. Poroja ja hirviä menehtyy vuosittain liikenneonnettomuuksissa 8 000 yksilöä.”

WHO:n mukaan liikenteessä kuolee maailmanlaajuisesti vuosittain 1,3 miljoonaa ihmistä – 3500 joka päivä.

Suomessa tieliikenteessä kuolee noin 300 ihmistä vuosittain. Vaikka liikennekuolemat ovat vähentyneet, EU:n 27 jäsenmaassa vuonna 2010 kuoli European Transport Safety Councilin (ETCS) mukaan (pdf) lähes 31 000 ihmistä, saman verran kuin vuonna 2009 Yhdysvalloissa. ETCS:n mukaan yksi liikennekuolema maksaa noin 1,7 miljoonaa euroa.

Aika hurjaa teurastusta – ja kallista sellaista.

Tehokkain tapa vähentää onnettomuuksia on välttää autoilua ja hidastaa nopeutta.

Lue myös nämä:
Nopeusrajoitusten alentaminen olisi ympäristön kannalta hyvää liikennepolitiikkaa
Autoton päivä vuoden jokaisena päivänä
Ruuhkamaksu – Mikä maksaa?

2 kommenttia artikkeliin ”Liikenne tappaa”

  1. Perinteinen lähestymistapahan on ollut tappaa eläimiä (poroja ja hirviä) metsiin, jotta ne eivät pääsisi kuolemaan liikenteessä. Liikenteen rajoittaminen on tähän nähden aika uusi ja tuore veto :-).

    Vastaa

Jätä kommentti