Lihateollisuuden kannattavuuskriisi

Osallistuin tiistaina (15.3.) Keskustan tiedotus- ja aamiaistilaisuuteen aiheena ”Keskusta edustaa suomalaista kuluttajaa ja puolustaa suomalaista tuottajaa.”

Tilaisuudessa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila oli erityisen huolissaan maatalouselinkeinon ja suomalaisen lihantuotannon kannattavuudesta.

Lannoitteiden, energian ja rehun hinnan nousut ovat osuneet kaikkein kipeimmin lihantuottajiin, jotka ovat ajautuneet kannattavuuskriisiin. Anttilan mukaan lihantuotanto Suomessa tätä menoa loppuu, koska sitä ei kannata tuottaa. Aiemmin myös MTK on varoittanut, että kotimaisen lihan tarjonta voi romahtaa. Myös tilojen sukupolven vaihdoksia on tapahtunut aiempaa vähemmän. Tulevaisuuden usko puuttuu.

Itse ajattelin, että mahdollinen lihantuotannon väheneminen on hyvä asia niin ympäristön, eläinten hyvinvoinnin kuin ihmisten terveydenkin kannalta. Eikä Suomen kannata kilpailla tehokkuudella tai volyymilla maataloudessa muuta maailmaa vastaan. Tilanne antaa hyvät eväät edistää kasvisruuan tuotantoa ja käyttöä sekä luomutuotantoa.

Onneksi lähi- ja luomuruoka onkin Keskustan yksi tärkeimmistä maatalouspoliittisista tavoitteista.

Keskustan tavoitteena on rakentaa Suomesta vihreän, puhtaan talouden ja bioenergian edelläkävijämaa. Tämän puolesta tilaisuudessa puhui erityisesti keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto. Keskusta haluaa myös huolehtia tuotannon eettisyydestä ja tuotantoeläinten hyvästä kohtelusta. Mielestäni nämä ovat erinomaisia ja kannatettavia tavoitteita!

Jätä kommentti