Lapin mahdollinen matkailuboikotti

Luonto-Liiton susiryhmä järjesti viikonloppuna Helsingin Matkailumessujen yhteydessä mielenosoituksen Lapin susitilanteeseen liittyen: Susi kelpaa Lapin matkailuikoniksi vaan ei luontoon.

Mielenosoituksen myötä nousi esiin mahdollinen Lapin matkailuboikotti. Tiistaina (25.1.) sain vastata yhdessä järjestöpäällikkö Sami Säynevirran kanssa Lapin Kansan toimittajalle maakunnan susitilanteesta ja siitä, onko Luonto-Liitto käynnistämässä boikottikampanjaa Lapin matkailua vastaan. Toistaiseksi tämmöistä kampanjaa ei ole.

Toimittajan mielestä susien salatappojen takia järjestettävä mahdollinen matkailuboikotti veisi tuhansien työpaikat. Huoli on aiheellinen. Juuri siitä syystä susien salakaadot pitäisi pystyä lopettamaan ja susien tilannetta tulisi parantaa. Sudet kun ovat Lapissa arvokkaampia elävinä kuin kuolleina. Sitä paitsi matkailuboikotti kohdistuisi osittain aivan vääriin tahoihin.

Kuka sitten on vastuussa, jos matkailijat eivät heikon susitilanteen tai salakaatojen takia tule Lappiin? Vastuullisia ovat ainakin:
– Laittomasti susia tappavat ihmiset
– Maa- ja metsätalousministeriö, joka myöntää holtittomasti tappolupia
– Ihmiset, jotka päättävät mihin matkustavat

Luonto-Liiton tavoitteena on yhteiskunta, jossa arvostetaan luonnon moninaisuutta ja sen itseisarvoa. Susi on Suomessa erittäin uhanalainen laji ja olisi toivottavaa, että sen kanta lähtisi nousuun.

Mahdollisia susivahinkoja niin Lapissa kuin muuallakin pitää pyrkiä ennaltaehkäisemään. Tämä onnistuu esimerkiksi rakentamalla susiaitoja. Myös susien aiheuttamat mahdolliset vahingot tulee korvata. Poliittisen järjestelmän tehtävä on sitten lopulta sovittaa yhteen erilaisten intressien, kuten poronhoitajien ja susien, väliset vaatimukset kaikkia tyydyttävällä tavalla.

Itse uskon, että Lappiin mahtuu niin poronhoitajia, susia kuin matkailijoitakin.

Lapin Kansa: Luonto-Liitto syötti Lapin boikotti-idean maailmalle.

2 kommenttia artikkeliin ”Lapin mahdollinen matkailuboikotti”

Jätä kommentti