Viikonlopun lehtikatsaus

Viikonloppuna oli hetki aikaa selailla pöydälle kertyneitä lehtiä. Ohessa parhaat palat.

Taloyhtiöiden yhteiskäyttöön sähköautoja

”Taloyhtiöillä tai kaupunginosayhdistyksillä on omat viljelypalstansa ja kasvihuoneensa, joissa viljellään mm. tomaatteja, kesäkurpitsoja, perunoita, juureksia ja yrttejä. Taloyhtiöillä saattaa myös olla oma sähköauto, joka on kaikkien asukkaiden lainattavissa. Sähkö menopeliin saadaan omista aurinkopaneeleista, pientuulivoimalasta tai maalämmöstä.”
– Kirjoittaa Titta Lassila Nuorten Luonnossa (4/2010) artikkelissä Elämää vuonna 2110.

Asevelvollisuus on passé
”Käytämme puolustusmenoihin noin puolitoista prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta jos huomioidaan varusmiesten menettämät työtulot, luku nousee 2,5 prosenttiin. Työuran alkaminen lykkääntyy asevelvollisuuden vuoksi 1-2 vuotta.”
– Kirjoittaa Mari Puoskari Vihreän Langan (3.12.) kolumnissaan Asevelvollisuus on passé.

Hyönteisistä ekoravintoa
”Hyönteiset ovat ekologisesti järkevä ja maukas vaihtoehto lihalle”, sanoo toinen Wageningen-yliopiston hyönteistutkija, professori Marcel Dicke. ”10 kiloa rehua tuottaa yhden ainoan kilon nautaa. Samasta määrästä saa kolme kiloa sian lihaa, viisi kiloa kanaa tai jopa yhdeksän kiloa heinäsirkkoja.”
– Uusi ekoliha on täällä, Maailman kuvalehti 12/2010.

Turpeelle loppu
”Jos saisin päättää, turpeen käyttö Suomessa lopetettaisiin mahdollisimman pian”, sanoo suotutkija Markku Koskinen, suomies henkeen ja vereen. ”Täällä hoetaan, että turvetta tarvitaan polttovoimaloissa puun sekaan, mutta tämä tekninen ongelma on jo ratkaistu. Ruotsissa on voimaloita, jotka käyvät pelkällä puulla.”
– Suomies, Ylioppilaslehti 16/2010.

Intohimosta
”Intohimo saa ihmiset tavoittelemaan vuorenhuippua, soittamaan viulua upeasti, ratkomaan tieteellisiä ongelmia – ja juoksemaan kovaa. Intohimo on kummallinen polte sydämessä. Se antaa energiaa ja innostusta eikä laske työtunteja. Se erottaa juhlan arjesta. Itsensä ylittämisen tarvetta on vaikea selittää. Usein sitä on vaikea hyväksyäkin, koska se poikkeaa liikaa normaalin elämän rutiineista. Sivullista toisen ihmisen innostus saattaa jopa ärsyttää.”
– Ari Paunonen, Juoksija-lehden (9/2010) pääkirjoituksessa

Jätä kommentti