Suomi kansainvälisessä ilmastovertailussa sijalla 31 – arvosana heikko

Cancúnin ilmastokokouksessa julkaistu vertailu maiden ilmastotoimista sijoittaa Suomen samaan joukkoon Japanin, Tanskan ja Ukrainan kanssa. Vertailussa arvioitiin maiden päästökehitystä, päästötasoa sekä kansallista ja kansainvälistä ilmastopolitiikkaa.

Suomi sijoittuu Germanwatchin ja Climate Action Networkin vuoden 2011 ilmastonmuutosvertailussa (Climate Change Performance Index, CCPI) sijalle 31. Vuonna 2010 Suomen sijoitus oli 36. Vertailussa Suomi saa arvosanan ”poor” sijoittuen samaan luokkaan yhdessä 15 muun valtion kanssa, mukaanlukien mm. Espanja, Italia ja Kreikka. Vertailun kärkeen sijoittuivat Brasilia, Ruotsi ja Norja.

Suomen menestys on ollut heikkoa myös aiemmissa ilmastovertailuissa. Cancúnin ilmastokokouksen alla julkaistu WWF:n ja Ecofysin Climate Policy Tracker paljasti, että Suomi sijoittuu eurooppalaisessa vertailussa ilmastopolitiikan häntäpäähän. Lisäksi Suomi sijoittui Ernst & Youngin 30 maan maavertailussa kaikkein vähiten houkuttelevaksi maaksi sijoittaa uusiutuviin energialähteisiin.

Suomen linjaukset esimerkiksi metsänielujen suhteen ovat herättäneet kansainvälistä huomiota. Ympäristökysymyksiin keskittyvä kampanjaverkosto Avaaz.org kerää vetoomuksia kampanjallaan Finland: Trees not Tricks ympäristöministeri Paula Lehtomäelle, jotta Suomi muuttaisi kantaansa hiilinielujen laskentasäännöistä ilmastoystävällisemmäksi.

Alla vuoden 2011 Climate Change Performance Indexin tulokset. Lisää aiheesta voi lukea myös ympäristöjärjestöjen tiedotteesta: Suomen sijoitus ilmastovertailussa parantunut – arvosana silti ”heikko”

Jätä kommentti