Ruuan ympäristövaikutukset: Voiko enää mitään syödä?

Olin keskiviikkona (3.11.) Kotkan Vihreiden 25-vuotisjuhlaseminaarissa puhumassa ruuan ympäristövaikutuksista. Hieno sessio ja hyvät keskustelut. Kiitos järjestäjille!

Asuminen, liikkuminen ja ruoka muodostavat kolme neljäsosaa yksityisen kulutuksen kasvihuonekaasupäästöistä. Pelkästään maatalouseläinten tuotanto aiheuttaa maailmanlaajuisesti enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin liikenne. Suomen maatalouden päästöistä yli puolet tulee lihantuotannosta ja noin neljäsosa maidontuotannosta.

Kannattaa suosia kausikasvisruokaa ja välttää ruuan hävikkiä. Naudanliha ja juusto kuluttavat kaikkein eniten luonnonvaroja siinä missä omena, peruna ja viljatuotteet ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Mitä sitten kunnissa, kuten Kotkassa, voitaisiin tehdä ympäristöystävällisen ruuan edistämiseksi?

Ohessa kuusi vinkkiä kaupungin ruokapolitiikkaan:

1. Julkisen hankinnat. Julkisissa hankinnoissa kannattaa suosia mm. kasvisruokaa, luomua ja reilua kauppaa.

2. Kasvisruokapäivät. Kouluissa, päiväkodeissa ja työpaikkaruokaloissa kannattaa ottaa käyttöön viikottaisia kasvisruokapäiviä.

3. Raaka-ainevalinnat. Ruokahankinnoissa kannattaa vaihtaa jauheliha soijarouheeseen, naudanliha tofuun ja possu seitaniin sekä suosia kauden mukaisia kasviksia ja perunaa kasvihuonevihannesten ja riisin sijaan.

4. Hävikin minimointi ja hyödyntäminen. Roskiin päätyvä ruoka on ympäristön kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto. Voisiko ylijääneen ruuan hyödyntää jakamalla sitä ilmaiseksi pois?

5. Kaavoitus. Yhdyskuntarakenteen ja kaavoituksen keinoin voi ohjata kauppojen sijoittelua ”lastenvaunuetäisyyden” ja ”mummon hyvän kauppamatkan” ulottuviin.

6. Profiloituminen. Milloin saamme ensimmäisen kasvisruoka-, luomu- tai slowfood-kaupungin Suomeen?

Onneksi hyviä esimerkkejä on alkanut ilmaantumaan jo Suomeenkin!

Esimerkiksi Mikkelin ruokapalvelu tarjoaa ensimmäisenä suomalaisena kuntana kaikille luomuruokaa. Mikkeli on ensimmäinen kaupunki, jonka ruokapalvelu liittyi kokonaisuudessaan uusittuun Portaat luomuun -ohjelmaan. Luomuruokaa syövät kaikki kuntaruokailijat päiväkodeissa, kouluissa, henkilöstöravintoloissa, palvelutaloissa sekä ateriapalvelua tilaavat vanhukset kodeissaan. Keittiöissä valmistetaan päivittäin noin 8 600 ateriaa. Edelleen esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella sekä monessa muussa kaupungissa on päätetty ottaa käyttöön viikottainen kasvisruokapäivä.

Jätä kommentti