Sauna 2010 päättäjäkurssi osallistumisesta ja vaikuttamisesta

Istuin pari päivää luovasti, rennosti ja tehokkaasti Demos Helsingin ja Ajatuspaja e2:n Sauna 2010 -päättäjäkurssilla osallistumisesta ja vaikuttamisesta. Päivien aikana mietimme erilaisten esimerkkien kautta millaista olisi hyvä osallistuminen ja vaikuttaminen vuonna 2025.

Aihealuetta lähestyttiin järjestötoiminnan kehittämisen, heikommassa asemassa olevien, lasten ja nuorten, yhdyskuntasuunnittelun ja lähiympäristössä osallistumisen sekä vapaiden yhteisöjen ja verkkovaikuttamisen kautta.

Päivien aluksi opimme, että jatkossa pitäisi puhua hyvinvointiyhteiskunnan sijaan ehkä enemmän hyvinvoivien ihmisten yhteiskunnasta. Onko pistämäisyys ja hetkellisyys osallistumisessa niin merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia, kuin mitä se näyttää olevan vakiintuneille järjestöille? Ihmisiä vetää kuitenkin mukaan mahdollisuus muokata asioita. Hyvät asiat syntyvät usein kokeiluista. Ratkaisevaa on tunne omasta pärjäämisestä ja tarpeellisuudesta eli pystyvyyden tunteesta.

Ohessa omasta mielestäni päivien kuusi parhainta yksittäistä ideaa tai ajatusta

1. Laaditaan wiki-pohjainen varjohallitusohjelma
2. Luodaan ihmisten ja yhteisöjen resurssi- ja aikapankki (vrt. Stadin aikapankki)
3. Perustetaan virtuaalinen kunta, joka ei ole sidottu paikkaan. Tulevaisuudessa oman kunnan voi valita/kilpailuttaa kuten sähkösopimuksen asuinpaikasta riippumatta.
4. Yhdistysten kokouksia ei ole, koska asiat käsitellään ja päätetään reaaliaikaisesti esimerkiksi oneclickorgs.com -kaltaisten sovellusten kautta
5. Kuntiin ja valtionhallintoon otetaan käyttöön osallistuva budjetointi
6. Kaikki julkisin varoin tuotettu data avataan kaikkien ihmisten käyttöön – jokainen voi samalla katsoa verkosta niin naapurin hiilijalanjäljen kuin omat vero-, terveys- ja palkkatiedot sekä tarkistaa mihin elvytysrahat on suunnattu ja mallintaa valtiontaloitta VTT:n ja VM:n skenaariotyökaluilla.

Suurkiitos Demos Helsingin ja Ajatuspaja e2:n järjestäjille!

3 kommenttia artikkeliin ”Sauna 2010 päättäjäkurssi osallistumisesta ja vaikuttamisesta”

Jätä kommentti