Flow – Kuinka hankkia optimaalinen virtauskokemus?

Lueskelen iltalukemiseksi parhaillaan professori Sonja Lyubomirskyn kirjaa Kuinka onnelliseksi? Lyubomisrky kirjoittaa hyvin Mihaly Csikszentmihalyin lanseeraamasta flow-kokemuksesta.

Flow-kokemus tarkoittaa intensiivistä uppoutumisen tilaa ja tähän hetkeen keskittymistä, jossa ihminen unohtaa itsensä ja ympäröivän maailman. Kyvykkyys on huipussaa. Ihminen on valpas ja hallitsee tilannetta. Lyubomirskyn mukaan elämä on onnellisempi, kun ihminen opettelee hankkimaan flow-kokemuksia.

Kuinka sitten hankkia flow-kokemuksia? Ohessa seitsemän vinkkiä.

1. Hallitse huomiotasi. Hakeudu sellaiseen toimintaa, joka vaatii kaiken taitosi ja osaamisesi. Kiinnitä kaikki huomiosi käsillä olevaan tekemiseen.

2. Omaksu uusia arvoja. Pidä mielesi auki uusille ja erilaisille näkemyksille ja kokemuksille. Ota mallia pikkulapselta, joka oppii päivittäin uusia asioita.

3. Opettele, mikä tuottaa flow-kokemuksia. Tarkkaile, milloin olet todella keskittynyt johonkin mielekkääseen toimintaan ja milloin tunnet itsesi vahvaksi, onnelliseksi ja luovaksi. Lisää näiden aktiviteettien määrää omassa arjessa.

4. Muuta rutiinitehtäviä. Myös tylsien ja pitkäveteisten tilanteiden oheen on mahdollista kehittää mikrotason flow-kokemuksia. Ratko mielessäsi arvoituksia tai kuvittele haastavista tehtävistä suoriutumista esimerkiksi bussia tai ystävää odotellessa.

5. Keskity keskusteluun. Kun keskustelet jonkun kanssa kasvokkain tai puhelimitse, keskity mahdollisimman tiiviisti siihen, mitä toinen sanoo ja miten reagoit asiaan. Kannusta toista lyhyillä kysymyksillä kertomaan asiasta lisää.

6. Käytä vapaa-aika viisaasti. Mieti mitä teet silloin kun olet vapaa velvollisuuksista. Kuinka suuri osa tekemisistäsi on sellaista, että keskityt siihen kunnolla, haastat aivojasi tai kehität muita taitojasi? Raskaan päivän jälkeen rentoutumiseen riittää esimerkiksi 45 minuutin makoilu sohvalla tai ulkona lenkillä käynti – siihen tuskin tarvitsee kolmen tunnin televisiomaratonia, joka tekee sinusta sohvaperunan.

7. Tee kutsumustyötä. Ihminen voi nähdä työnsä leipätyönä, urana tai kutsumuksena. Leipätyö on välttämätön paha, jolla elanto on ansaittava. Ura taas on leipätyö, jossa voi edetä ja saavuttaa sitä kautta paremman elannon, sosiaalisen arvostuksen tai itsetunnon. Kutsumustyötä tehdään omasta halusta ja siitä nautitaan sen itsensä takia. Mikä tahansa työ voi olla kutsumustyötä. Mieti miten itse suhtaudut työhösi. Omasta työstä kannattaa tehdä jotain suurempaa ja merkittävämpää.

Yksi kommentti artikkeliin ”Flow – Kuinka hankkia optimaalinen virtauskokemus?”

  1. Csikszentmihalyin mukaan flow ei edellytä tilanteen hallitsemsta: pelkkä hallinnan mahdollisuus tai illuusio hallinnasta riittävät varsin hyvin. Siksi on kaiken maailman ero siinä, miten suhtautuu tekemiseensä. Uskooko esimerkiksi omiin mahdollisuuksiinsa jalkapallopelissä tai työhaastattelussa.

    Itse näkisin, että flow-tilaa voi myös liittyä kamppailua hallinnasta – monellakin tasolla. Flow:n säilyttäminen edellyttää kamppailua mielen entropiaa eli ajatusten kaaosta vastaan. Toisaalta keskittymisen herpaantuminen horjuttaa tekemisen pois optimaaliselta radaltaan.

    Vastaa

Jätä kommentti