Flow – Kuinka hankkia optimaalinen virtauskokemus?

Lueskelen iltalukemiseksi parhaillaan professori Sonja Lyubomirskyn kirjaa Kuinka onnelliseksi? Lyubomisrky kirjoittaa hyvin Mihaly Csikszentmihalyin lanseeraamasta flow-kokemuksesta.

Flow-kokemus tarkoittaa intensiivistä uppoutumisen tilaa ja tähän hetkeen keskittymistä, jossa ihminen unohtaa itsensä ja ympäröivän maailman. Kyvykkyys on huipussaa. Ihminen on valpas ja hallitsee tilannetta. Lyubomirskyn mukaan elämä on onnellisempi, kun ihminen opettelee hankkimaan flow-kokemuksia.

Kuinka sitten hankkia flow-kokemuksia? Ohessa seitsemän vinkkiä.

1. Hallitse huomiotasi. Hakeudu sellaiseen toimintaa, joka vaatii kaiken taitosi ja osaamisesi. Kiinnitä kaikki huomiosi käsillä olevaan tekemiseen.

2. Omaksu uusia arvoja. Pidä mielesi auki uusille ja erilaisille näkemyksille ja kokemuksille. Ota mallia pikkulapselta, joka oppii päivittäin uusia asioita.

3. Opettele, mikä tuottaa flow-kokemuksia. Tarkkaile, milloin olet todella keskittynyt johonkin mielekkääseen toimintaan ja milloin tunnet itsesi vahvaksi, onnelliseksi ja luovaksi. Lisää näiden aktiviteettien määrää omassa arjessa.

4. Muuta rutiinitehtäviä. Myös tylsien ja pitkäveteisten tilanteiden oheen on mahdollista kehittää mikrotason flow-kokemuksia. Ratko mielessäsi arvoituksia tai kuvittele haastavista tehtävistä suoriutumista esimerkiksi bussia tai ystävää odotellessa.

5. Keskity keskusteluun. Kun keskustelet jonkun kanssa kasvokkain tai puhelimitse, keskity mahdollisimman tiiviisti siihen, mitä toinen sanoo ja miten reagoit asiaan. Kannusta toista lyhyillä kysymyksillä kertomaan asiasta lisää.

6. Käytä vapaa-aika viisaasti. Mieti mitä teet silloin kun olet vapaa velvollisuuksista. Kuinka suuri osa tekemisistäsi on sellaista, että keskityt siihen kunnolla, haastat aivojasi tai kehität muita taitojasi? Raskaan päivän jälkeen rentoutumiseen riittää esimerkiksi 45 minuutin makoilu sohvalla tai ulkona lenkillä käynti – siihen tuskin tarvitsee kolmen tunnin televisiomaratonia, joka tekee sinusta sohvaperunan.

7. Tee kutsumustyötä. Ihminen voi nähdä työnsä leipätyönä, urana tai kutsumuksena. Leipätyö on välttämätön paha, jolla elanto on ansaittava. Ura taas on leipätyö, jossa voi edetä ja saavuttaa sitä kautta paremman elannon, sosiaalisen arvostuksen tai itsetunnon. Kutsumustyötä tehdään omasta halusta ja siitä nautitaan sen itsensä takia. Mikä tahansa työ voi olla kutsumustyötä. Mieti miten itse suhtaudut työhösi. Omasta työstä kannattaa tehdä jotain suurempaa ja merkittävämpää.

Yksi kommentti artikkeliin ”Flow – Kuinka hankkia optimaalinen virtauskokemus?”

  1. Csikszentmihalyin mukaan flow ei edellytä tilanteen hallitsemsta: pelkkä hallinnan mahdollisuus tai illuusio hallinnasta riittävät varsin hyvin. Siksi on kaiken maailman ero siinä, miten suhtautuu tekemiseensä. Uskooko esimerkiksi omiin mahdollisuuksiinsa jalkapallopelissä tai työhaastattelussa.

    Itse näkisin, että flow-tilaa voi myös liittyä kamppailua hallinnasta – monellakin tasolla. Flow:n säilyttäminen edellyttää kamppailua mielen entropiaa eli ajatusten kaaosta vastaan. Toisaalta keskittymisen herpaantuminen horjuttaa tekemisen pois optimaaliselta radaltaan.

Kommentointi on suljettu.

Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.