Yhteiskunnan rakenteet: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 14

Yksilön valintojen lisäksi tarvitaan yhteiskunnallisia rakenteita mahdollistamaan tyytyväinen elämä. Poliittisten päättäjien on mahdollista edistää pahoinvoinnin ja pelkojen sijaan onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Tässä kahdeksan kohdan muutosohjelma, joka päätöksenteossa tarvitaan.

1. Osallistumisesta vaikuttamiseen
2. Rahan sijaan aikaa – palkankorotusten sijaan lyhyempää työaikaa ja lomia
3. Työn sijaan sisältöjä
4. Sosiaaliturvan sijaan perustulo
5. Kilpailun ja pelon sijaan rakkautta
6. Selvityksistä kokeiluihin ja suoraan demokratiaan
7. Fossiilitaloudesta hiilineutraaliin yhteiskuntaan
8. Luonnonvarojen kulutuksesta luontoelämyksiin

     Tyytyväisyyttä voidaan lisätä mm. edistämällä pyöräilyä ja junaliikennettä
Tyytyväisyyttä voidaan lisätä mm. edistämällä pyöräilyä ja junaliikennettä

Muutosta voidaan vauhdittaa yhteiskunnallisilla toimenpiteillä. Näitä voivat olla työelämässä esimerkiksi etätyön mahdollistaminen autoedun sijaan tai vaikka siivous- ja lastenhoitoedun tarjoaminen. Lisäksi tarvitaan mm. henkilökohtaiset päästökiintiöt ja verotuksen painopisteen siirto työn verotuksesta luonnonvarojen käytön verotukseen.

Usein ihmisten tyytyväisyyden edistämisessä kyse on poliittisistä valinnoista ja päätöksistä. Tätä varten tarvitaan johtajia – niitä jotka uskaltavat näyttää esimerkkiä ja toimia.

Tässä kirjoitussarjassa hahmottelen askelmerkkejä tyytyväisen ja hyvään elämään. Näitä ovat mm. positiivisen ajattelun voima, säännöllinen vierailu epämukavuusalueella, pitkitetty tarpeentyydytys, henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitäminen, rohkeus, rakkaus, energia ja innostus sekä muiden palvelu ja monet muut jutut.

Ajatukset eivät ole suinkaaan omiani, vaan lainattu suoraan muilta sekä kirjoitettu ja sanottu eri yhteyksissä varmasti lukemattomia kertoja. Haluan kuitenkin välittää mielestäni parhaimpia käytäntöjä edelleen eteenpäin.

Kirjoitussarjan edellinen osa on luettavissa täältä: https://leostranius.fi/?p=1722

3 kommenttia artikkeliin ”Yhteiskunnan rakenteet: Askelia tyytyväiseen elämään – Osa 14”

Jätä kommentti