Ilmastodieetit

Olen mukana YLE teemalla 22.3. alkaneessa Ilmastodieetit-ohjelmassa arvioimassa eri perheiden toimia hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Ilmastoraadissa istuu lisäksi Demos Helsingin Tuuli Kaskinen ja SYKE:n ilmastotohtori Ari Nissinen.

Ohjelmassa seurataan neljän perheen toimia pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Suurin osa yksittäisen ihmisen aiheuttamista päästöistä syntyy asumisesta, liikkumisesta ja ruuasta. Kannattaa siis pihistellä neliöistä ja tilata kotiin tuulisähköä, liikkua pyörällä ja joukkoliikennettä käyttäen sekä syödä kasvisruokaa.
ilmastodieetti

Ohjelman ensimmäinen osa on katsottavissa täältä.

”Ilmastodieetit-dokumenttisarjassa seuraamme, miten neljä perhettä pyrkii pienentämään ilmastopainoaan. Ensimmäisessä jaksossa ilmastotohtori Ari Nissinen laskee perheiden hiilipainot ja laatii jokaiselle Ilmastodieetin. Autoilu vaihtuu pyöräilyksi, liha linssikeitoksi ja Keski-Euroopan kohteet kotimaisiksi. Vuoden aikana perheet kohtaavat haasteita ja takaiskujakin. Alan asiantuntijat neuvovat perheitä. Arjen valinnat ja perheiden oma tahto vie kohti uutta, vähäpäästöistä elämäntapaa.”

Hieno projekti ja ohjelma YLE:ltä! Vähäpäästöinen ja hiilineutraali elämä on mahdollista, kivaa ja olennaisesti parempaa kuin vanha tuprutteluun perustuva kestämätön elämäntapa.

2 kommenttia artikkeliin ”Ilmastodieetit”

  1. hei! tutustui Ilmastodieetit-ohjelmaan vasta nyt uusintojen myötä, mutta ohjelma on todella hyvä, informaatiopitoinen ja sisältää erittäin paljon hyviä realistisia toimia millä omaa hiilijalanjälkeään voisi pienentää. Myös loppuosan kolmen kommentoijan kommentit ovat todella hyviä ja sijoittavat erilaiset konkreettiset teot oikeille tasoilleen (esim. mikä on painoarvoltaan suurempi / pienempi teko). Ohjelma oikeasti saa miettimään omaa toimintaa suhteessa ilmastonmuutokseen (ainakin minut ja puolisoni, joka ei aikaisemmin kovin paljon ole asiaan paneutunut) ja tunnen pistoksia omassatunnossa niistä asioista joista en olisi valmis luopumaan (esim. juuston ja maitotuotteiden syönti!), mutta jotka ympäristön kannalta olisivat kuitenkin askelia oikeaan suuntaan.
    Ohjelma pitäisi määrätä pakolliseksi katsottavaksi kaikille ihmisille!
    Kirjoituksesi muutenkin ovat oivallisia, itse voisin mennä itseeni mm. kun olet kirjoittanut ”mukavuusalueelta” poistumisesta: pienistä teoista olisi oikeasti helppo aloittaa ja monista asioista luopua (=muuttaa ne joksikin toiseksi, ympäristöystävällisemmäksi), vaikka vaikealta se aluksi tuntuu. Uskon kuitenkin, että ajatusmaailmaa voi oikeasti muuttaa (sinulta myös hyviä vinkkejä siihen) ja luopuminen ei enää tunnu vaikealta vaan oikealta ja paremmalta ratkaisulta.

    Vastaa
    • Hei Kaisa! Kiitos mukavasta palautteesta! Hienoa, että ohjelma on herättänyt uusia ajatuksia. Pitäisi itsekin aina muistaa vierailla säännöllisesti epämukavuusalueella. Sitä kun ei voi onnistua, ellei uskalla yrittää ja välillä myös epäonnistua. Pelon kulttuuri luo tilanteen, jossa ihminen pyrkii välttämään virheitä sen sijaan, että syöksyisi uusiin haasteisiin. Kannattaa yleensä valita se, mitä ei välttämättä juuri silloin halua, mutta jonka kuitenkin tietää tekevän pidemmällä tähtäimellä hyvää. 🙂

      Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli