Jätemäärien seuranta, kestävä matkailu, unelmakoti ja uimisen epäekologisuus

Torstaina (21.1.) kävin tapaamassa Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin toiminnanjohtaja Ursula Immosen kanssa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden toimitusjohtaja Raimo Inkistä. Tapaamisen aikana keskustelimme mm. jätteensynnyn ehkäisystä ja jätteenpoltosta.

Kuva: Laura Räsänen
Kuva: Laura Räsänen

Jätteensynnyn ehkäisyä saattaisi edistää se, jos kaikki saisivat edes tiedon tuottamistaan jätemääristä. Itse pystyn seuraamaan tällä hetkellä jo reaaliaikaisesti omaa sähkönkulutustani ja kerran kolmessa kuukaudessa vedenkulutustani. Sen sijaan minulla ei ole oikeastaan aavistustakaan siitä, kuinka monta kiloa synnytän jätettä kuukaudessa tai vuodessa. Lisäksi jokaisesta jätekilosta pitäisi periä erikseen jokin maksu. Tämä olisi omiaan ohjaamaan käyttäytymistäni siten, että minimoisin jätteideni määrän.

HSY:n tapaamisesta livahdin matka-messuille messukeskukseen. Istuin raadissa arvioimassa muutamia kestävän kehityksen hyviä esimerkkejä. On ilo huomata, miten myös suuret matkanjärjestäjät ovat havainneet että hyvä ympäristönsuojelun taso on matkailualan elinehto. Kaikesta huolimatta suurimman vaikutuksen minuun teki ruotsinristeilyjen tai Thaimaan matkailun sijaan Ratsutila Toivonharju. Vaikka onkin ilo huomata, kuinka laivayhtiöt ovat vähentäneet päästöjä ja matkatoimistot kiinnittäneet huomiota Thaimaassa paikalliseen lasten hyväksikäyttöön, taidan mielummin suunnata Mikkeliin junalla, polkupyörällä tai kävellen.

Kuva: oikotie.fi
Kuva: Unelmakoti Käpylässä (lähde: oikotie.fi)

Messukeskuksesta singahdin pankkiin tekemään asuntokauppoja. Unelmakoti on löytynyt Käpylästä. Kauppojen jälkeen kävimme Annukan kanssa juhlallisesti syömässä kasvishernekeittoa Kaivopihan Unicafessa. Ostimme vain yhden ruoka-annoksen ja söimme sen puoliksi. Ilta päättyi Mäkelänrinteen uimakeskuksessa. Valitettavasti alkuillasta paikka on tupaten täynnä. Kahden kilometrin uinti ruuhkassa on hiukan haastavaa. Uimahallissa uiminen on muutenkin epäekologinen kuntoiluharrastus. Veden ja tilan lämmittäminen uimahallissa kuluttaa paljon energiaa. Eri liikuntalajien luonnonvarojen kulutusta on selvitetty SLL:n liikuntaMIPS:n yhteydessä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Jätemäärien seuranta, kestävä matkailu, unelmakoti ja uimisen epäekologisuus”

Jätä kommentti

Close Bitnami banner
Bitnami