Hiroshiman muistopäivä on hyvä hetki luopua asevelvollisuudesta

Tänään (6.8.) tulee kuluneeksi 64 vuotta siitä, kun Japanin Hiroshimaan pudotettiin atomipommi. Mitä mahtavat ajatella tänään ne, jotka tuosta teosta päättivät ja sen suorittivat? Olisitko itse valmis tappamaan satojatuhansia ihmisiä? Sopii vain toivoa, että vastaavaa ei tapahtuisi enää koskaan.

Suomi on yksi niitä harvoja Euroopan maita, jossa on käytössä vielä yleinen asevelvollisuus. Kun puhutaan esimerkiksi työurien pidentämisestä huoltosuhteen parantamiseksi, olisi asevelvollisuudesta luopuminen yksi mahdollisuus. Sen sijaan, että nuoret miehet pakotetaan opettelemaan toisten ihmisten tappamista, olisi resurssit hyvä käyttää todellisiin turvallisuusuhkiin, kuten ilmastonmuutoksen torjumiseen ja köyhdyttämisen vähentämiseen.

Asevelvollisuudesta luopuminen olisi myös keino lisätä myös nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. Nuoria voitaisiin kannustaa esimerkiksi siviilipalveluksen suorittamiseen kansalaisjärjestöissä. Asevelvollisuus olisi vähintäänkin muutettava yleiseksi kansalaispalveluksi tai työharjoitteluksi.

Muutoksen tuulia odotellessa suosittelen lämpimästi asevelvollisuudesta kieltäytymistä. Vaihtoehtoja voi löytää vaikka Aseistakieltäytyjäliitosta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Hiroshiman muistopäivä on hyvä hetki luopua asevelvollisuudesta”

  1. Erityisesti Aseistakieltäytyjäliiton sivuilta kannattaa nyt noteerata Kutsuntakampanja (http://akl-web.fi/kutsuntakampanja_2009_osallistu ).

    Jokainen voi osallistua kampanjaan menemällä jakamaan lennäkkejä kutsuntaan saapuville nuorille miehille omalla paikkakunnallaan. Oman monivuotisen kokemukseni perusteella missään muualla ei lennäkit uppoa niin hyvin. Niiden jakaminen on jopa kivaa, ja urakka on noin tunnissa ohi.

    Vastaa

Jätä kommentti