Vapaus valita ruuhkamaksut

Maantaina osallistuin Säätytalossa ruuhkamaksutyöryhmän viimeiseen kokoukseen. Vuoden mittaan konsulteilla teetetty selvitys osoittaa sen, minkä tiedämme jo kokemuksen perusteella muista maista muutenkin.

– Ruuhkamaksut lisäävät liikennejärjestelmän toimivuutta ja vähentävät ruuhkia
– Ruuhkamaksut lisäävät joukkoliikenteen käyttöä
– Liikenneonnettomuudet vähenevät
– Kasvihuonekaasupäästöt, hiukkaspäästöt ja muut ympäristövaikutukset vähenevät
– Maankäyttöön liittyvät vaikutukset ovat myönteisiä
– Ruuhkamaksujen käyttöönotto on yhteiskuntatalouden kannalta erittäin kannattavaa

Näitä asioita ei kuitenkaan voida työtä ohjaavan liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhani Tervalan mielestä kirjoittaa johtopäätöksiin. Saattaisi ilmeisesti käydä niin, että päätöksentekijät huomaisivat kuinka hyvästä jutusta on kyse.

Päivällä valmistelin puhetta YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille. Tapaan hänen yhdessä muiden kansalaisjärjestöedustajien kanssa keskiviikkoaamuna. Suomen luonnonsuojeluliitto tiedotti aiheesta maanantaina:

Suomen luonnonsuojeluliitto odottaa Ban Ki-moonilta ja Suomelta ilmastojohtajuutta

Illalla osallistuin Vapaus Valita toisin -työryhmän kokoukseen. Uusia tuulia on tulossa lauantaina 13.6. Kulttuuritalolla. Pysy kuulolla.

2 kommenttia artikkeliin ”Vapaus valita ruuhkamaksut”

  1. Hei Leo,

    Kerro mielipiteesi että mihin mielestäsi pitäisi tietullit laittaa?
    Olisiko parempi jos olisi ns. dynaaminen ruuhkamaksu, esim. aamu- ja iltapäivällä perittäisiin ruuhkamaksuja työmatkaliikenteellä. Silloin kuin ruuhkaa ei olisi niin tietulli olisi pois käytöstä. Esim. itse yritän välttää esim. hkin keskustaan ajamista juuri työmatkaliikenneaikoihin. Esim. jos vien jotain Helsingin keskustaan omalla autolla, pyrin sen tekemään illalla koska itse en pidä siitä että istun keskellä ruuhkaa.

    Pitäisi rakentaa ja kehittää junaparkkeja, johon pitkämatkalaiset voisivat jättää oman kulkuneuvon ja kaupunkialueella he liikkuisivat julkisella liikenteellä. Junaparkkeja on nyt jo käytössä mutta tuolle pitäisi antaa ns. porkkana eikä keppiä, eli tuetaan pitkämatkalaisia sillä että he mielellään jättäisivät auton parkkiin, eikä tekisi ruuhkaa.

    Itse olen ahkera auton käyttäjä ja ymmärrän autolijoita siinä että aina tuo ei ole yksinkertainen asia luopua auton käytöstä, eikä pidäkkään luopua koska monella ei yksinkertaisesti aikataulut ja hermot kestä julkista liikennettä. Esim. tuttu yritti liikkua Kirkkonummelta Helsinkiin käyttäen julkista liikennettä, johon olisi mennyt 4-tuntia ja ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää yhdistettyä liikkumismuoto, eli omaa autoa ja julkista liikennettä.

    Hyvää kesää sinulle.

  2. Moi Arska

    Kiitos viestistäsi!

    Kaikkein tehokkain malli näyttäisi olevan satelliiittipaikannukseen perustuva järjestelmä, jossa maksetaan ajettujen kilometrien mukaan. Olen kirjoitellut eri malleista hiukan SLL:n ilmastoblogissa: http://ilmastoblogi.wordpress.com/2009/03/27/matkaperusteinen-ruuhkamaksumalli-tehokkain/

    Nyt selvitetyissä malleissa lähdetään siitä, että ruuhkamaksuja ei kerätä iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä on tietysti säädettävissä sen mukaan, miten halutaan toimia. Käytännössä maksu voidaan hyvin sitoa kellonaikaan ja paikkaan, ei kuitenkaan todelliseen ruuhkaisuuteen.

    Parhain terveisin
    -Leo

Kommentointi on suljettu.

Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!
Perjantaina 3,2 km uintia ja 32 km pyöräilyä
Lauantaina 95 km pyöräilyä
Sunnuntaina 21,15 km juoksua ja 24 km pyöräilyä
Joka aamu 15 min venyttelyt ja lihaskuntotreeni

Siinä sivussa dronella lennättämisen harjoittelua.