15.5.2009: Jätteenpoltosta A-zoomissa

Aamupäivällä osallistuin ympäristö- ja kehitysjärjestöjen kokoukseen Kehys ry:n tiloissa. Keskustelimme järjestöjen yhteisistä linjauksista liittyen Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Tärkeimmät tavoitteet ovat teollisuusmaiden vähintään 40 prosentin päästövähennykset, kehitysmaiden 15-30 prosentin päästövähennykset verrattuna perusuraan sekä metsäkadon pysäyttäminen vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi tarvitaan rahoitusta ja teknologian siirtoa.

Töölöstä pyöräilin takaisin Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolle. Pidimme kakkutarjoilut Haaga Helian opiskelijoille liittyen tammikuussa järjestettyyn Passaa Pakkasen Puolesta -kaupunkitapahtumaan. Opiskelijoiden kanssa on ollut huippukiva tehdä yhteistyötä.

Lounaalla istuin Annukan ja Terhi Lehtosen kanssa Meze-pointissa. Iltapäivällä kävin valtiovarainministeriössä. OECD:n edustajat haastattelivat minua tekeillä olevaan arviontiin Suomen hallinnosta.

Illalla osallistuin A-zoom -ohjelmassa YTV:n johtaja Raimo Inkisen kanssa keskusteluun jätteenpoltosta. Jätteenpolton sijaan meidän kannattaa panostaa jätteensynnyn ehkäisyyn ja kierrätykeen. Jätteenpoltosta vapautuu kasvihuonekaasupäästöjä fossiilisten tahtiin ja syntyy hankalasti käsiteltävää tuhkaa. Kaikein lisäksi poltetun materiaalin tilalle joudutaan valmistamaan uusia tuotteita, joka lisää edelleen kasvihuonekaasupäästöjä ja luonnonvarojen kulutusta. Keskustelu on katsottavissa Yle Areenalta.

Jätä kommentti