15.3.2009: Evoluutio tuo ihminen vie

Viikonloppuna Raumalla lomaillessani lueskelin Ilkka Hanskin, Ilkka Niiniluodon ja Ilari Hetemäen toimittaman kirjan Kaikki evoluutiosta. Hyvää perusläppää niin maailman kaikkeuden synnystä kuin elämän, ihmisen ja kulttuurin kehityksestäkin maapallolla.

Ilkka Hanski arvioi kirjassa, että nykyisen sukupuuttovauhdin myötä maapallolta katoaa puolet kaikista lajeista seuraavien 50-500 vuoden kuluessa. Jos lajeja katoaisi jatkuvasti nykyisellä maksiminopeudella, sadan vuoden kuluttua ei olisi jäljellä yhtään lajia. Edelleen ilmastonmuutoksen myötä noin 15-37 prosenttia lajeista tulee vuoteen 2050 mennessä uhanalaisiksi. Kaiken lisäksi puolet lajeista on tuomittu katoamaan, kun metsien pinta-alasta on jäljellä kymmenesosa. Nykyisellä trooppisten sademetsien häviämisnopeudella (prosentti vuodessa) tämä taso saavutetaan jo ennen vuotta 2050.

Tilanne on synkempi kuin pahimmissa painajaisissakaan. Hanskin mukaan maapallon lajisto on toipunut aiemmista sukupuuttoaalloista 10-20 miljoonassa vuodessa. Kymmenen miljoonaan vuotta on 5-10 kertaa pidempi aika kuin keskimääräisen nisäkäslajin koko elinkaari.

Onneksi ihmiskunta voi oppia. Riitta Hari kirjoittaa samassa teoksessa aivojen evoluutiosta. Yleensä ekspertiksi tullaan harjoittelemalla jotain taitoa vähintään 10 000 tuntia eli käytännössä tekemällä jotain asiaa 5-6 vuotta 40 tuntia viikossa. Sukupuuttoaallon pysäyttämiseksi voi siis riittää kun ihmiset harjoittelevat luonnon- ja lajiensuojelua tuon verran alkaen tänään.

Jätä kommentti