Vastavirtaan

Osallistuin Vastavirta-festivaalin (http://www.vastavirta-festivaali.net/) ilmastopaneeliin ”Tuleeko vielä hiihtokelejä?”. Mukaan tarttui pari mielenkiintoista huomiota/ajatusta.

Budjettiriihessä päätetyt verohelpotukset ovat istuvan hallituksen suurin ympäristö- ja ilmastorikos. Päätöksellä lisätään mielipuolista luonnonvarojen kulutusta ja näin kiihdytetään kasvihuonekaasupäästöjä. Kanavoimalla verohelpotukset erityisesti suurituloisille, halutaan varmistaa ilmeisesti vain se, että talouden pyörät pyörivät, kulutus kasvaa ja matka ilmastohelvettiin ensimmäisessä luokassa jatkuu.

Energiayhtiöiden yksityistämisajatuksista tulisi luopua. Energiayhtiöt tulisi saada yhteiskunnallisen kontrollin ja demokraattisen päätöksenteon piiriin. Vain näin voidaan varmistaa riittävät panostukset energiatehokkuuteen ja uusiutuviin energialähteisiin.

Jokaiselle kansalaiselle pitäisi taata ilmainen perusenergia (vrt. perustulo, ilmainen joukkoliikenne). Sähkö voisi olla ilmaista esimerkiksi 500 kWh asti per henkilö per vuosi. Tämän jälkeen sähkön hinta nousi progressiivisesti.

Viikonloppu oli mukava. Lauantaina istuin koko päivän Suomen luononnsuojeluliiton hallituksen kokouksessa. Esittelin hallitukselle ajankohtaisia kuulumisia ilmasto- ja energiapolitiikan rintamalta (http://ilmastoblogi.wordpress.com/). Iltapäivällä piipahdimme Einon ja Väinön syntymäpäiväjuhlilla Kumpulassa. Kiitos Sofia! Illaksi suuntasimme Lammassaareen kesän päätöstansseihin (http://www.isleofsheep.net/). Mainiot juhlat ja ihania ihmisiä!

Sunnuntaina osallistuin yllämainittuun ilmastopaneeliin, viimeistelin Elina Mikolan kanssa Alue- ja ympäristölehden kaupunkiutopianumeroon puheenvuoron talonvaltauksista, kirjoittelin tulevaan ”ilmastonmuutos lautasella” -lehteen pari artikkelia ja kävin Annukan kanssa juoksemassa. Ou jee. Tästä on hyvä ponnistaa tulevaan viikkoon.

Jätä kommentti