Sillisalaattia ja ekomatkailua

Tänään yhden palaverin jälkeen minulle huomautettiin leikkisästi, kuinka vegaani voi käyttää sanaa ”sillisalaatti”. Totta. Kielen käyttöömme ja sen myötä kulttuuriimme on pesiytynyt lukemattomia eläinten hyväksikäyttöä, militaristisia rakenteita tai keinotekoisia sukupuolirooleja/heteronormatiivisuutta korostavia sanoja, joita helposti huomaamattaan käyttää. Esimerkiksi videotykin sijaan on syytä käyttää sanaa videoprojektori ja vaimo/mies on syytä korvata sanalla puoliso.

Aamulla pohdimme Kiimingin ideapark-keskustelua yhdessä Tapani Veistolan kanssa. Veistola laittoikin paikallisyhdistyksille ja piireillemme hiukan ”ensiapua” tuleviin keskusteluihin ja koitoksiin. Kannattaa käydä katsomassa täältä: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/maankaytto/ideapark

Päivän kuluessa Länsi-Uusimaa -lehti haastatteli ekomatkailusta. Totesin, että typerintä on lentää viikonloppulomalle kaupunkiostosmatkalle. Ekologisesta lomasta, vaikkapa pyöräretkestä kotimaassa, vierailusta luomutilalle tai junamatkasta Keski-Euroopassa nauttii ympäristön lisäksi myös itse usein kaikkein parhaiten.

Lisäksi valmistelimme ympäristöasiantuntija-harjoittelijamme kanssa ilmasto- ja energiasektorille uutta esitettä sekä valmistauduin huomiseen valtiovarainministeriön valtiosihteerin tapaamiseen. Illalla kävin ruokakaupassa, tiskasin ja lueskelin Risto Isomäen kirjaa 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen.

Jätä kommentti