Viikonloppu 14.-16.3.2008 – Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi – keskustatunneli lopullisesti

Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (CCS) on laajamittaiseen käyttöön toistaiseksi teknisesti kehittymätön ja taloudellisesti kannattamaton teknologia. Onkin ongelmallista, että CCS:n avulla saatetaan pyrkiä oikeuttamaan riippuvuus fossiilisista polttoaineista tulevaisuudessa sekä heikentää energiatehokkuutta ja uusiutuvia lisäävien teknologioiden markkinoille tuloa. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) neljännen arviointiraportin mukaan globaalit päästöt pitää saada käännettyä laskuun vuoteen 2015 mennessä. CCS käyttöönotto ei tällä aikataululla ole teknisistä ja taloudellisista syistä mahdollista.

Perjantaina muokkailin ja viimeistelin Helsingin Sanomiin tulevaa Vieraskynä-kirjoitusta talonvaltauksista. Saa nähdä milloin julkaisevat, vai julkaisevatko ollenkaan. Lisäksi muotoilin Suomen luonnonsuojeluliiton linjausta hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia (CCS) koskien. Olen ympäristöministeriön taustatyöryhmässä komission CCS-direktiiviin liittyen.

Perjantai-iltana matkustimme Annukan kanssa viehättävään Krisiitinankaupunkiin. Yövyimme sympaattisessa hotelli Almassa (http://www.veturitalli.info/hotelalma/). Vuonna 1649 perustettu tällä hetkellä noin 7500 asukkaan merellinen Kristiinankaupunki on mainio kohde lomanvietolle. Ihmettelen vain, miten Fennovoima kuvittelee voivansa rakentaa Kristiinankaupunkiin ydinvoimaa. Ei tule onnistumaan.

Lauantaina osallistuin Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin kevätkokoukseen Kristiinankaupungissa. Pidin SLL:n ilmastovastaavan ominaisuudessa esityksen ilmastonmuutoksesta ja ydinvoimasta (ks. edellinen blogimerkintäni). Mukava tilaisuus ja hyvää keskustelua. Illalla palasimme Porin ja Tampereen kautta takaisin Helsinkiin. Junassa törmäsimme myös Käpylän naapureihimme Veikkoon ja Anttiin.

Sunnuntaina kävin Annukan kanssa aamulla juoksemassa. Lisäksi siivosin. Kuuran piti tulla meille illaksi hoitoon, mutta visiitti peruuntui. Harmi. Illan kävin läpi keskeneräisiä asioita ja valmistauduin tulevan viikon koitoksiin.

Hyviä uutisia! Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ilmoitti torstaina 12.3., että varaus keskustatunnelista voidaan poistaa valmisteilla olevasta asemakaavasta. Lautakunta yhtyi äänestyksen jälkeen 11 748 kaupunkilaisen allekirjoittamaan kunnallisaloitteeseen, joka vaatii keskustatunnelin hylkäämistä. Ensin kansalaisjärjestöjen voimakas painostus ja sen jälkeen demareiden kääntyminen keskustatunnelihanketta vastaan aiheutti tämän päätöksen. Asioihin voi vaikuttaa!

Jätä kommentti