Suomen luonnonsuojeluliiton liittokokous Riihimäellä 26.-27.5.2007

Suomen luonnonsuojeluliiton liittohallituksen puheenjohtajaksi valittiin vuosiksi 2008-2010 filosofian tohtori Risto Sulkava, 41, Keuruulta. Hän on koulutukseltaan biologi. Liittovaltuuston puheenjohtajaksi valittiin metsätalousinsinööri Markku Kuortti, 50, Muoniosta. Koko tiedote löytyy osoitteesta: http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2007/liittokokous2007pj

Olin itse ehdolla liittohallituksen puheenjohtajaksi, mutta hävisin toisella kierroksella äänestyksen Risto Sulkavalle selvin numeroin (48-71). Ensimmäisellä kierroksella sain täpärästi enemmän ääniä (38-36) kuin tutkija Kati Vierikko Helsingistä Risto Sulkavan ollessa kärjessä (47 ääntä). Liittovaltuuston puheenjohtajaäänestyksessä Markku Kuortti voitti selvin luvuin (82-39) ympäristökasvattaja Katja Vibergin Helsingistä.

Lyhyt analyysi tilanteesta.

Maakunnat, miehet ja perinteinen luonnonsuojelu jyräsivät. Naiset jäivät rannalle ja pääkaupunkiseutu jälleen kerran alakynteen. Sukupuolen ja asuinpaikan lisäksi ratkaisevaksi tekijäksi saattoi muodostua myös ikä. Lisäksi olisi voinut myös kuvitella, että helsinkiläisen Kati Vierikon äänet olisivat siirtyneet toisella kierroksella allekirjoittaneelle. Sen sijaan kävikin niin, että ne siirtyivät Risto Sulkavalle. Ilmeisesti biologia ensin äänestäneet halusivat tehdä näin jatkossakin.

Uudet puheenjohtajat tuovat mukanaan varmasti uusia tuulia. Uskon, että Markku Kuortin myötä valtuusto aktivoituu erityisesti sääntömääräisten kokousten välillä ihan uudella tavalla ja ottaa liiton suuntaviivoihin entistä tiukemmin kantaa. Kokouskäytäntöjen ja perustoiminnan pyörittämisessä voi sen sijaan olla haasteita. Risto Sulkava taas tuo liittohallituksen ulkopuolisena toimijana varmasti uutta lisämaustetta ja sähköä hallituksen kokouksiin. Hän on selvästi myös erittäin yhteistyökykyinen. Haasteena on kuitenkin kokemattomuus liiton organisaatiosta ja toimijoista sekä valtakunnallisesta ympäristö- ja luonnonsuojelutoiminnasta.

Luonnonsuojeluliitolla on mielestäni nyt kuitenkin kaiken kaikkiaan erinomaiset uudet puheenjohtajat! Uskon, että Risto ja Markku luotsaavat liittoa uskottavasti, perinteikkäästi ja varmasti eteenpäin. Molempien kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. On ilo toimia jatkossa näiden kavereiden kanssa. Lämpimät onnittelu heille valinnoista!

Yleisesti ottaen näytti kuitenkin siltä, että Luonnonsuojeluliitto ei ollut tällä kertaa valmis uudistumaan. Turvalliset ja varmat vaihtoehdot korjasivat äänestyksissä potin. Mikäli haluat mukaan Luonnonsuojeluliiton toimintaan, ole mies, yli 40-kymppinen biologi ja asu jossain muualla kuin Etelä-Suomessa sekä tunnista kasvi- ja lintulajit huolella. Valitettavasti tämän päivän ympäristöaktivisteihin tämä konsepti ei vetoa.

Omasta puolestani kiitos kaikille tukijoille ja kannustajille! Oli ilahduttavaa, että niin monet uskoivat mahdollisuuksiini. Joidenkin arvioiden mukaan olin tällä kertaa yksinkertaisesti vielä liian nuori (ja kokematon?) tehtävään – ”aikani tulee myöhemmin” sanottiin. Näinhän se varmasti on. Elämä on saattanut kuitenkin silloin heittää jo toisaalle. Toivottavasti näin onkin, koska tuskin haluan paikallenikaan jäädä. Ikinä ei tiedä mistä itsensä löytää. Tänään hävityn äänestyksen myötä vapautui kolmen vuoden verran alustavasti varattua kapasiteettia. Nyt on aika tehdä elämälle ja tuleville vuosille taas uusia suunnitelmia. Haasteita otetaan vastaan. Huomenna taistelu ekologisesti kestävän ja oikeudenmukaisen maailman puolesta Suomen luonnonsuojeluliiton riveissä kuitenkin jatkuu entistä kiivaammin.

Jätä kommentti