Sunnuntai 18.3.2007

Vaalipäivä.

Alkuillasta osallistun Kulttuurivihkojen järjestämään vaalistudioon (http://www.kulttuurivihkot.fi/vaalit/). Keskustelimme ympäristöpolitiikasta ja vihreistä. Hyvä idea haastaa perinteiset formaatit.

Kulttuurivihkojen studiolta siirryin jännittämään vaalitulosta Vihreiden vaalivalvojaisiin Kaisaniemeen. Tunnelma oli katossa kun Vihreät ottivat niukan vaalivoiton 8,5 prosentin kannatuksella lisäten eduskuntapaikkojen määrän 15 henkilöön. Vaalien yksityiskohtaiset tulokset löytyvät kätevästi osoitteesta: http://www.yle.fi/vaalit/tulospalvelu/index.htm

Kokoomuksen poikkeuksellisen suuren vaalivoiton johdosta hallitusneuvotteluista tulee mielenkiintoiset.

Hiukan yllättäen löydän itseni koko maan vaalituloksen jälkeen niiden joukosta, jotka toivovat lämpimästi, että Vihreät menisivät mukaan hallitukseen ja saisivat/ottaisivat siellä nimen omaan ympäristöministerin paikan.

Olen esimerkiksi ympäristöjärjestöissä joutunut kauhulla seuraamaan hyvinkin läheltä joidenkin ministereiden touhuja, joilla ei ole juurikaan kunnianhimoa tai osaamista ympäristökysymysten suhteen. Nämä herrat ovat vieneet suomalaista ympäristöpolitiikkaa roppakaupalla taaksepäin.

EU:n ympäristöpolitiikan linjaukset säätelevät Suomen harjoittamaa ympäristöpolitiikkaa mahdollisesti olennaisemmalla tavalla kuin esimerkiksi hallitusohjelman kirjaukset. Tästä syystä ei ole sama, kuka Suomea edustaa esimerkiksi EU:n ympäristöministerineuvoston kokouksissa. Toivon todella, että kokouksissa olisi mukana vihreä ympäristöministeri.

Hallitusohjelmapaperia tärkeämpää onkin mielestäni siis se, millaista päivittäistä politiikkaa tehdään vaikkapa kokousten tai lausuntojen muodossa.

Lisäuhka on kaiken lisäksi se, että keskustan Paavo Väyrynen haluaa ymmärtääkseni tosissaan ympäristöministeriksi. Tämä olisi monelle luonnonsuojelijalle kauhukuva. Toivonkin koko sydämestäni, että Vihreät ottaisivat ympäristöministerisalkun. Varsinkin kun ilmastonmuutoksenkin kannalta olennaiset ratkaisut (Kioton jatkokausi) tehdään nimen omaan tulevien neljän vuoden aikana.

Jätä kommentti