Vuonna 2006 tapahtui paljon

Sain suoritettua yliopistolla (http://www.uta.fi) loppuun pakolliset kieliopinnot (englanti ja ruotsi). Myös gradu valmistui (http://tutkielmat.uta.fi/tutkielma.phtml?id=16103). Gradun perusteella kirjoittelin Helsingin Sanomiin vieraskynän ja STT:n uutispalveluun asiantuntija-artikkelin. Gradu oli muutenkin esillä aika monessa paikassa.

Gradun palautus tarkoitti sitä, että valmistuin hallintotieteiden maisteriksi (HM) lokakuun 5. päivä. Tapahtumaa juhlittiin asiankuuluvin menoin! Opiskelu ja yliopistomaailma eivät kuitenkaan ole taakse jäänyttä elämää. Jo joulukuussa varmistui jatko-opintopaikka Tampereen yliopiston ympäristöpolitiikan laitoksella (http://www.uta.fi/laitokset/yhdt/). Sain myös parivuotisen paikan yhteiskunnallisen ympäristöalan valtakunnallisessa tutkijakoulussa eli YHTYMÄ:ssä (http://www.uta.fi/laitokset/yhdt/opetus/yhtyma.shtml) vuosille 2010-2011. Väitöskirjan teko alkaa jollain tavalla kaiken muun ohessa tammikuussa 2007.

Omassa henkilökohtaisessakin elämässäkin riitti viime vuoden aikana mielenkiintoisia tapahtumia. Toukokuussa ostimme Annukan kanssa oman kodin Käpylästä (http://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4pyl%C3%A4), jonka remontoimme katosta lattiaaan kovalla intensiteetillä kesäkuussa. Muuttamaan pääsimme kesäkuun lopussa. Isoja askeleita parisuhteessamme otimme asuntolainan ja yhteisen kodin jälkeen menemällä joulukuussa kihloihin Katmandussa, Nepalissa (matkajorinoita voi lukea tästä blogista). Häät ovat näillä näkymin kevätkesällä 2007.

Nautin läpi vuoden myös askeettisesta hedonismista. Kasvissyönnin ja kotiveganismin lisäksi tämä tarkoitti kieltäytymistä mm. alkoholista, kaikista makeista tai suolaisista herkuista ja kahvista. Elämänlaatuni on parantunut merkittävästi. Polkupyöräilyn suhteen kyseessä oli ennätysvuosi. Kesällä sukkuloimme Annukan kansso polkupyörien kanssa pitkin Suomea. Kilometrejä kertyi vuoden aikana lopulta 5009 km. Juoksemassa ja punttisalillakin kävin silloin tällöin.

Ympäristöjärjestötyössä vuosi 2006 tarkoitti isoa muutosta. Vaikka toiminkin paljon Maan ystävissä (http://www.maanystavat.fi), lähinnä taustavaikuttajana ja kansainvälisten asioiden vastaavana, suurin osa vapaa-ajastani kului kuitenkin Suomen luonnonsuojeluliiton (http://www.sll.fi) luottamustehtävissä. Vuoden 2006 alussa aloitin SLL:n liittohallituksessa, Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin (http://www.sll.fi/uusimaa) puheenjohtajana, energia- ja ilmastovaliokunnan (http://www.sll.fi/luontojaymparisto/energiajailmastonmuutos) puheenjohtajana sekä jäsenenä viestintävaliokunnassa ja Luonnonsuojelijalehden (http://www.sll.fi/jasensivut/luonnonsuojelija/) toimitusneuvostossa. Aika kovalla ryminällä sisään Luonnonsuojeluliiton toimintaan siis.

Iso ponnistus keväällä 2006 oli kansallisen kestävän kehityksen strategian (http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=188780&lan=fi) valmistelutyön loppuun saattaminen. Strategia saatiin valmiiksi toukokuussa ja se hyväksyttiin yksimielisesti kestävän kehityksen toimikunnassa kesäkuussa. Strategiaryhmän ja erilaisten pienryhmien lisäksi vedin strategiaan vaikuttamaan pyrkivää kansalaisjärjestöjen omaa työryhmää. Valtioneuvosto eli hallitus teki periaatepäätöksen (http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=213067&lan=fi) strategiasta lopulta joulukuussa. Muutenkin kestävän kehityksen toimikunnan (http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=4427&lan=fi) kokoukset tarjosivat mielenkiintoisia keskusteluja kuluneena vuonna.

Matkustelua pyrin rajoittamaan vuonna 2006 erityisesti. Siitä huolimatta reissuja tuli mm. Islantiin, Brysseliin, Unkariin, Tukholmaan, Viipuuriin, Kairoon, Intiaan, Nepaliin ja moneen muuhun paikkaan. Erityisesti sukkulointia oli kotimaassa. Myös töissä vuosi 2006 oli murrosten aikaa. Työtehtäväni muuttuivat aika paljon aloittaessani työskentelyn projekti-, kehitys- ja ympäristöpäällikkönä. Tämän blogin kirjoittaminen on tietysti ollut lisäksi yksi hauska uusi elementti. Toivottavasti innostusta kirjoittamiseen riittää jatkossakin.

Toki monia haasteitakin jäi. Esimerkiksi kynsien pureskelua en onnistunut lopettamaan. Punttisalilla olisi voinut käydä selvästi enemmän paremman rasvaprosentin saavuttamiseksi. Juoksukin jäi aktiivisen pyöräilyn varjoon. Lisäksi päätimme Annukan kanssa jättää väliin niin Euroopan sosiaalifoorumin (Ateenassa) kuin Maailman sosiaalifooruminkin (Keniassa). Olisi ollut liikaa ahnehtimista osallistua noihin tapahtumiin. Unelma omasta kirjasta tai toimitetusta teoksesta jäi vielä unelman asteelle.

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/