Perjantaina 22.12.2006, Nepal – Intia – Helsinki

Aamulla kiertelemme vielä Kathmandun katuja ennen lähtöämme kotimatkalle. Ostamme paikallisesta liikkeestä puiset tai luiset kihlasormukset. Kathmandun lentokenttä on saarrettu mielenosoittajien toimesta. Pääsemme kuitenkin hyvällä onnella läpi saartorenkaan. Paikallinen liikemies puuskuuttaa lentokentän sisälle menevässä jonossa. Hän on joutunut tulemaan kentälle kävellen jostain kiitoratojen takaa ja on tuntitolkulla myöhässä. Paikalliset vastustavat kuulemma hallituksen tekemiä maan pakkolunastuksia lentokentän laajentamiseksi. Hyvä, että vastustavat.

Kathmandun lentokentällä vieressämme istunut mies kysyy yllättäen olemmeko Suomesta. Hän sanoo olleensa vuosikausia vierailevana tutkijana Helsingin yliopistossa. Meillä on paljon myös yhteisiä tuttuja. Niin pieni on maailma.

Meillä on kahdeksan tunnin odotus Delhissä. Olimme suunnitelleet, että teemme lentokentällä töitä jossain sopivassa Internet-kahvilassa. Valitettavasti koko kentällä ei ole nettiyhteyksiä. Olemme liian kipeitä ja sairaita sekä väsyneitä lähteäksemme Delhin keskustaan. Siispä parkkeeraamme kentän ainoaan ravintolaan juomaan teetä ja keskustelemaan tulevan vuoden haasteista.

Matkustaminen alkaa väsyttää ja inhottaa. Jatkossa päätämme kuitenkin ottaa maksamamme 10 prosentin lentomaksun lisäksi (http://www.lentomaksu.fi) käyttöön turistimaksun, jonka myötä maksamme 10 prosenttia matkabudjetistamme jollekin paikalliselle avustusjärjestölle. Lisäksi päätämme kymmenkertaistaa henkilökohtaisessa elämässämme YK:n kehitysyhteistyötavoitteen ja alkaa ohjaamaan tuloistamme Suomessa noin 5-10 prosenttia yleishyödyllisten järjestöjen työhön osoittaakseemme, että kenellä tahansa on varaa auttaa ja tukea yhteisöllisyyttä, mikäli vain haluaa.

Ennen lähtöä Helsinkiin törmäämme vielä Antto Vihmaan ja hänen kavereihinsa. Kaverit ovat kiertäneet pari viikkoa Intiaa ja ovat ruokamyrkytyksen seurauksena pahasti kipeitä ja kovassa kuumeessa. Heihin verrattuna olemme päässeet aika helpolla (kurkkukipu, flunssa ja pieni kuumeilu). Helsingissä huomaamme, että samalla matkalla kanssamme on ollut myös Kari Karanko, jota tervehdimme lyhyesti.

Joulun tulemme viettämään Turussa ja vuoden vaihteen otamme vastaan Joensuussa.

Jätä kommentti