Työssäni Luonto-Liiton pääsihteerinä ja muissa luottamustehtävissä teen paljon työhaastatteluja ja rekrytointeja. On todella ilo palkata päteviä, sopivia ja innostuneita ihmisiä tekemään merkityksellisiä asioita.
Ohessa seitsemän vinkkiä työpaikkahaastatteluun tulevalle
1. Tuo hyvät puolesi esiin realistisesti
2. Osoita kiinnostusta tulevaa organisaatiotasi kohtaan
3. Kysy millaista henkilöä ollaan etsimässä
4. Rupattele niitä näitä ja ole sympaattinen
5. Hymyile ja ota katsekontaktia
6. Tuo esille heikkoutesi haastattelun alkuvaiheessa ja jätä vahvuutesi loppuun
7. Vaikka mokaisit, älä ylireagoi – haastattelijat eivät todennäköisesti huomanneet sitä
Kaikkein haastavinta on tietysti päästä varsinaiseen työhaastatteluun eli erottautua kymmenien tai jopa satojen hyvien hakijoiden ja hakemusten joukosta. Yleensä hakemuksessa kannattaa vastata hakuilmoituksessa esitettyihin toiveisiin sekä kysellä tehtävästä lisätietojen antajalta puhelimitse jo etukäteen.
Työntekijöitä palkatessa olen itse yritttänyt pitää mielessä sen, että tehtävään kannattaa sopivimman henkilön ohella palkata myös itseään parempia henkilöitä, jotka tuovat organisaatioon uusia verkostoja ja yllättäviä taitoja, joita siellä ei valmiiksi muuten ole.
Kirjoitussarjan edelliset osat luettavissa täältä:
– Osa 1: Tavoitteet
– Osa 2: Palautteen antaminen
– Osa 3: Viisi vinkkiä sähköpostin käyttöön
– Osa 4: Ajanhallinnasta itsensä johtamiseen
– Osa 5: Priorisointi ja delegointi
Itse samassa rumbassa usein pyörineenä toistuvasti hämmennyn, kuinka erittäin fiksut ja taitavatkaan ihmiset eivät välttämättä onnistu esittäytymään edukseen työhakemuksessaan. Hyvällä hakemuksella on siis helppo pärjätä työpaikkakilvassa.
Muutama ohje työnhakijalle:
1. Tunne itsesi. Voit viestiä omat vahvuutesi, heikkoutesi, motivaatiosi ja tavoitteesi muille vain, jos ne ovat itsellesi selkeitä.
2. CV ja hakemuskirje ovat eri asioita. Varmista, ettet sano niissä samoja asioita kahteen kertaan. ovat eri asioita. CV:ssä kerro osaamisesi; hakemuksessa motivaatiosi. Näin päihität jo yli puolet hakijoista.
3. Ajattele hakudokumenttejasi lukijan – työhaastattelijan – kannalta. Jätä vain tärkein.
4. Hae palautetta hakemukseesi ja CV:hesi kavereiltasi.
5. Pyydä suosituksia.
6. Älä tavoittele graafista näyttävyyttä, ellet todella tiedä mitä teet. Hillitty ja osuva tyylikkyys antaa usein paremman kuvan kuin hyvä mutta puolitiehen jäävä yritys.
Kiitos aivan erinomaisen hyvistä ja konkreettisista täydennyksistä Markus!