Kirjasuositus: Sissi Penttilä & Aku Varamäki: Planetaarinen vaatekaappi

Seitsemän vaatetta ja 75 hiilidioksidiekvivalenttikiloa (CO2e) vuoteen 2030 mennessä. Tämä on määrä, jonka voimme planetaarisissa rajoissa kuluttaa vuodessa vaatteisiin, jos suhteutamme määrän vuoden 2030 hiilibudjettiimme.  

Laskelma perustuu siihen, että meidän tulisi vähentää nykyiset noin 10 tonnin vuosittaiset CO2e päästöt suomalaista kohti noin 2,5 tonniin vuoteen 2030 mennessä, edelleen 1,4 tonniin 2040 mennessä ja lopulta 0,7 tonniin 2050 mennessä. Kun vaatteiden osuus suomalaisten hiilijalanjäljestä on noin 3 prosenttia, tarkoittaa se 75 kg CO2e päästöjä vaatteisiin vuonna 2030 ja 21 kg CO2e päästöjä vuonna 2050.   

Keskimäärin siis noin seitsemän vaatetta vuodessa vuoteen 2030 mennessä, neljä vaatetta vuodessa vuoteen 2040 mennessä ja kaksi vaatetta vuodessa vuoteen 2050 mennessä. 

Itselläni on yhteensä 255 henkilökohtaista tavaraa. Näistä 75 kpl on vaatteita. Kun mukaan liitetään myös urheiluvarusteet (uintiin, pyöräilyyn ja juoksuun liittyvät ”vaatteet”), nousee vaatteiden määrä itselläni 115 kappaleeseen. Tässä esimerkiksi kengät tai sukat on laskettu yhdeksi vaatteeksi. Tänä vuonna olen ostanut yhteensä yhden vaatteen (talvitakin). Tyypillisesti ostan vuodessa 10-20 tavaraa. 

Vuonna 2023 ostin yhteensä seitsemän vaatetta (kaikki olivat urheiluvaatteita ja liittyivät triathlon-harrastukseen), vuonna 2022 ja 2021 ostin vain yhden vaatteen (juoksukengät) kumpanakin vuonna. Tämän ulkopuolella olen kuitenkin saanut vaatteita (joita en ole laskenut) lahjaksi puolisoltani. Lahjaksi olen saanut esimerkiksi sukkia, alushousuja, housuja ja paitoja. 

Suomen kaltaisessa neljän vuoden ajan maassa tulisi pärjätä 85 vaatteella. Tämä pitää sisällään myös urheiluvaatteet. Paljon on siis itsellänikin mahdollisesti mahdollisuus vähentää. Kiinnostavaa on, että keskiverto suomalainen ostaa kuitenkin vuodessa peräti 38 vaatetta.

Planetaarinen vaatekaappi on erinomainen kirja vaatteiden kulutuksesta planetaarisessa kontekstissa. 

Ohessa vielä kolme omaa vinkkiäni planetaariseen pukeutumiseen:

1. Käy läpi ja laske omat vaatteesi. Kun tiedät, mitä sinulla on, ei tule tehtyä turhia ostoksia. Laskeminen ja mittaaminen auttaa kiinnittämään asiaan huomiota. 

2. Pukeudu aina samoihin vaatteisiin. Itse pukeudun lähtökohtaisesti aina samoihin mustiin farkkuihin ja paitoihin. Välillä, jos tilanne vaatii, voin laittaa mustan paidan päälle pikkutakin.  

3. Hyödynnä urheiluvaatteita arjessa. Itse käytän lähtökohtaisesti myös arjessa urheilupaitoja ja -sukkia sekä esimerkiksi loppuun juostuja lenkkareita. Tekniset vaatteet ovat monin verroin käytännöllisemmät kuin esim puuvillapaidat. Lenkkarit ovat jalassa mukavammat kuin kävelykengät.  

Vahva suositus planetaariselle vaatekaapille! 

Jätä kommentti