101 onnen päivää

Mitä jos lääkäri sanoisi, että sinulla on elinaikaa jäljellä enää 100 päivää? Ryhdyin ajatusleikkiin: päätin elää syksyllä 2022 kolme kuukautta kuin viimeistä päivää, sukeltaa elämän merkityksellisyyden äärelle ja pitää hupenevista päivistäni päiväkirjaa.

101 onnen päivää ilmestyi kirjakauppoihin sekä ääni- ja ekirjapalveluihin tammikuussa 2024

Tässä ajassa elämän merkityksellisyyden etsiminen korostuu, ja sen olisi hyvä olla jokaisen mielessä. Merkitystä ei kannata odotella kuolinvuoteelle asti. Monilla meistä on lukuisia valinnan mahdollisuuksia jo aiemmin, mutta harmillisen usein kuitenkin siirrämme itselle tärkeitä asioita – siihen hetkeen, kun aika on ajanut ohi.

Tärkeimmät ja merkityksellisimmät asiat liittyvät pieniin arkisiin asioihin ja läheisiin ihmisiin. Tiedämme tämän, ja haluamme kyllä elää merkityksellistä elämää, mutta arjen pyörityksessä olennainen usein unohtuu. Auttaako jatkuva elämän rajallisuuden ajattelu palauttamaan ajatukset käsillä olevaan hetkeen? Pystyykö kuormittavan ja kiireisen arjen kohinasta hahmottamaan, käyttääkö päivänsä todella siihen, mihin oikeasti haluaa?

Ajanhallinta ja asioiden priorisoiminen sekä itsensä johtaminen ovat elämän tärkeimpiä taitoja, joita kannattaa harjoitella. Sitä päivää, jolloin olemme saaneet tehtyä kaiken ja voimme keskittyä olennaiseen, ei koskaan tule. Tämä johtaa siihen täysin itsestään selvään johtopäätökseen, että merkityksellisiä asioita kannattaa tehdä nyt.

Mitä sitten lopulta koreilustani opin? Planeetan puolesta hommia tulee elämän viimeisinä päivinä tehtyä ehkä vähemmän, mutta on pakko myöntää, että henkilökohtaista hyvinvointia ja onnellisuutta kokeilu lisäsi merkittävästi. Kun katsoo kuoleman pimeyttä silmästä silmään, elämä kirkastuu ja ymmärtää, että elämän suurimmat asiat ovat lopulta hyvin pieniä.

Lue tai katso lisää oheisista haastatteluista/artikkeleista:

  • Leo Stranius kokeili, mitä on elää kuin viimeistä päivää. Haastattelussa kirjailija Leo Stranius. Huomenta Suomi 17.1.2024
  • Leo Straniuksen 101 Onnenpäivää on yksi varatuimmista kirjoista pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa 3.-10.1.2024. Helsingin Sanomat 13.1.2024
  • “Nuorena Leo Stranius oli asunnoton. Nyt hänellä on niin paljon säästöjä, että hän voisi elää 12 vuotta käymättä päivääkään töissä.” Ilta-Sanomat 9.1.2024

Kirjasta sanottua:

”Luin uuden kirjasi samana päivänä kun se julkaistiin äänikirjapalvelussa. En muista miksi kirjan alun perin päädyin lukemaan, mutta olen iloinen että luin kirjan. Olen nyt näinä muutamana päivänä tehnyt enemmän sitä mikä on itselleni aidosti tärkeää – olen ollut enemmän läsnä pienten lastemme arjessa. Olen myös panostanut normaalia enemmän vegaaniseen syömiseen ja pyrkinyt tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja ja päivittänyt tietojani ympäristön tilasta. Nämä kaksi viimeisintä ovat olleet tähän mennessä ”sitten joskus”-laatikossa. Halusin laittaa Sinulle viestin ja kiittää että kirjoitit juuri tämän kirjan. Joten, kiitos.”

-Taru

Jätä kommentti