Tavoitteena Triathlonin täysmatka – esimerkki viikko-ohjelmasta

Tällä viikolla tuli täyteen tasan vuosi triathlonharjoittelua. Aloitin lokakuussa 2022 Helsinki Triathlon-seuran valmennusryhmässä. Viime syksyn ja talven harjoittelin ryhmässä, jonka tähtäin oli puolimatkassa.

Olin aina kuvitellut, että tykkään liikkua ja kuntoilla lähinnä itsekseni. Valmennusryhmässä harjoittelu on muuttanut käsitykseni liikunnasta kuitenkin täysin. On mahtavaa harjoitella porukassa ammattivalmentajien johdolla. Liikuntaan tulee vaihtelua eikä itse tarvitse miettiä treeniohjelmia. Voi vain tehdä sen mitä valmentaja ohjeistaa.

Tämä sopii selvästi nykyiseen elämäntilanteeseeni, jossa töissä, erilaisissa luottamustehtävissä, kirjaprojektien keskellä ja kotona lapsiperhearjessa joutuu jatkuvasti puntaroimaan ja miettimään erilaisten valintojen ja mahdollisuuksien välillä sitä, mikä on kaikkein fiksuin tapa vauhdittaa hiilineutraalia kiertotaloutta ja vastuullista liiketoimintaa. Ohjattu fyysinen harjoittelu on henkistä lepoa ja vastapainoa kaikesta tästä.

Vajaan vuoden harjoittelun jälkeen tein kesäloman aluksi triathlonin puolimatkan eli uin 1,9 km, pyöräilin 90 km ja juoksin päälle puolimaratonin eli 21,1 km. Tuossa yhteydessä huomasin, että juoksuvauhtini on hidastunut. Tämän myötä tein heinä-elokuun ajan juoksupainotteista harjoittelua. Syyskuussa 2023 juoksinkin maratonin.

Nyt syksyllä olen jälleen ilmoittautunut mukaan Helsinki Triathlonin valmennusryhmään. Tällä kertaa tavoitteena on kesällä 2024 täysmatka. Sitä varten on aloitettu harjoittelu syys-lokakuussa. Homma ei toki ole ilmaista. Valmennusryhmään osallistuminen maksaa 149 euroa kuukaudessa. Tämä on kuitenkin halpa hinta siitä, että voi olla ammattilaisten valmennettavana ja osallistua noin 5-10 viikottaiseen yhteistreeniin.

Harjoittelu etenee siten, että syksyllä on peruskuntokausi ja keväällä alkaa kovempi treenaaminen. Tällä viikolla olemme tehneet peruskuntokauden pohjalle testit uinnissa, pyöräilyssä ja juoksussa.

Uintitestissä uitiin verrtyttelyuintien jälkeen 10 kertaa 100 metrin vetoja 15 sekunnin palautuksella. Testissä uintivauhtini oli keskimäärin 1:59/100m.

Pyöräilytestissä poljettiin 45 minuutin pyöräilyn jälkeen 20 minuutin testipyöräily. Testissä keskiwattini olivat 216 ja keskivauhti 31,6 km/h.

Juoksutestissä juoksimme ensin kolmen kilometrin verryttelyjuoksun, tämän jälkeen 5 km peruskuntoaluuella (pk), 2 km vauhtikestävyysalueella (vk) ja lopuksi kilometrin niin kovaa kuin jaksoimme. Testissä pk-vauhtini oli 5:54/km keskisykkeen ollessa 131, vk-vauhtini oli 4:43 keskisykkeen ollessa 148 ja viimeinen ”all out” kilometri meni aikaan 3:58 keskisykkeen ollessa 160.

Entä miltä näyttää oma harjottelupäiväkirjani? Katsoin, että tällä viikolla olen treenannut tai liikkunut yhteensä noin 18 tuntia. Tästä vähän yli 10 tuntia on ohjelman mukaista harjoittelua ja loput hyötyliikuntaa.

Maanantai
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Uintitreeni (1h)
-Työmatkapyöräily (30 min)
-Venyttely (30 min)

Tiistai
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Juoksu (50 min)
-Fysiikkatreeni kuntosalilla (1 h)
-Työmatkapyöräily (1 h)

Keskiviikko
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Uintitreeni (uintitesti) (1 h)
-Työmatkapyöräily (30 min)

Torstai
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Pyöräilytreeni (1 h 15 min)
-Työmatkapyöräily (30 min)

Perjantai
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Juoksu (1 h)
-Uintitreeni (1 h 30 min)
-Työmatkapyöräily (45 min)

Lauantai
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Pyöräilytreeni (FTP-testi) (1 h 30 min)
-Työmatkapyöräily (30 min)

Sunnuntai
-Venyttely ja lihaskuntotreeni (15 min + 7 min)
-Juoksutreeni (1 h 10 min)
-Työmatkapyöräily (1 h)

Triathlonin yksi hienouksia on se, että harjoittelumäärät voivat olla yllättävän suuria ilman, että paikat hajoavat. Uinti, pyöräily ja juoksu ovat kaikki sen verran erilaisia lajeja.

Jätä kommentti