Suhteemme luontoon paljastuu kun kukaan ei katso

Kuolleella planeetalla ei ole hyvinvointia, työpaikkoja tai liiketoimintaa. Usein ymmärrämme kaikkein tärkeimmän arvon vasta silloin, kun olemme menettämässä sen.

Tässä tilanteessa olemme luonnon monimuotoisuuden suhteen. Ihmistoiminnan seurauksena sukupuuttoaalto on kiihtynyt 10–1000 kertaiseksi verrattuna siihen mitä lajeja häviää luontaiseksi sukupuuttoon.

Maailman maat ovat kuitenkin sopineet, että luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen pysäytetään ja käännetään vuoteen 2030 mennessä parempaan suuntaan. YK:n biodiversitettiisopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet suojelemaan 30 prosenttia maapallon maa- ja merialasta.

Radikaalia ei ole se, että 30 prosenttia aiotaan suojella. Radikaalia on ajatus, että 70 prosenttia saisi mennä tai olla yksin ihmisen käytössä. Suhteemme luontoon määräytyy lopulta sen kautta miten suhtaudumme tuohon 70 prosenttiin.

Suhteemme luontoon on eettisen kehän laajentumista. Luonteemme paljastuu sitä kautta, miten kohtelemme kaikkein heikko-osaisimpia silloin kun kukaan ei ole asettamassa odotuksia tai näkemässä.

Taide ja kulttuuri mahdollistaa vaikeiden asioiden esille tuomisen koskettavalla tavalla. Kamarikuoro Auditen Voices of Earth tuo esille luonnon äänen. Antaa luonnolle itseisarvon. Viestin, joka meidän jokaisen on syytä kuulla, tuntea ja sisäistää. Viestin, joka kehottaa meitä toimintaan. Olemmehan kaikki osa luontoa.

Leo Stranius
Kirjoittaja on toimitusjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 18.2.2023 Kamarikuoro Auditen sivuilla.

Jätä kommentti