Kirjasuositus: Uni ja unettomuus

Leeni Peltonen, Minna Huotilainen, Helmi Uusitalo & Silja Vahtokari: Uni ja unettomuus. Näe nukuminen uusin silmin (Otava).

Vuoden yhdeksäs kuuntelemani kirja käsitteli nukkumista. Viime vuonna lukemani/kuuntelemani kirjat löytyvät täältä. Tänä vuonna postaan jokaisen lukemani/kuuntelemani kirjan Instagram-tililleni. Parhaimmista kirjoista saatan kirjoittaa myös tänne blogiini.

Jälleen yksi aivan erinomainen kirja unesta. Itse nukun tyypillisesti 6-7 tuntia yössä ja tämän lisäksi nykyään 10-20 minuutin päivätorkut. Olen huolissani, että nukun liian vähän, mutta jokainen kokeilu, jossa olen yrittänyt nukkua pidempään, on johtanut siihen, että en saa iltaisin enää unta ja rytmi siirtyy myöhäisemmäksi.

Paras keino, joka on itselläni toiminut, on heräämisajan vakioiminen. Tästä syystä minulla on kello soimassa joka aamu klo 4.45. Tämän myötä yritän päästä sänkyyn nukkumaan viimeistään klo 22.00 mennessä. Valitetavan harvoin tämä rytmi onnistuu. Silloin kun onnistuu, nukun kuitenkin parhaiten.

Uni on hyvinvointimme keskeinen tekijä. Unen tarve on yksilöllinen ja vaihtelee iän ja elämäntilanteen mukaan. Valtaosa nukkuu 6-9 tuntia vuorokaudessa. Joka neljäs suomalainen kärsii unettomuudesta. Valitettavaa on, että iltavirkuilla on selvästi enemmän huonosta unesta tai sen puutteesta johtuvia terveys- ja hyvinvointiongelmia.

Onneksi päivän mittaan tehdyillä valinnoilla voi myös vaikuttaa omaan unirytmiinsä ja unen laatuun esimerkiksi valaistuksen, syömisen ja liikunnan ajoittamisella. Iltaisin kannattaa välttää esimerkiksi alkoholia, syömistä ja rankkaa liikuntaa.

Kiinnostava yksittäinen huomio kirjassa oli se, että traumaattisen tapahtuman jälkeen kannattaa valvoa mahdollisimman pitkään. Näin voi välttää sen, että tapahtuma ei jää niin voimakkaasti muistiin ja palaa myöhemmin esimerkiksi painajaisten muodossa uniin. Uni kun edistää muistojen tallentamista aivoihin. Pikemminkin kannattaa nukkua aina kun on opiskellut tai kokenut jotain erityisen mukavaa.

Toinen hyvä havainto kirjasta oli se, että unitehokkuuden kannattaisi olla yli 90 % ennen kuin sängyssäoloaikaa kannattaa lisätä. Unitehokkuus on siis se luku, kuinka suuren osan sängyssäoloajasta on unessa. Jos unitehokkuus on alle 90 %, kannattaa sänkyyn mennä myöhemmin tai nousta ylös aiemmin. Itselläni unitehokkuus pyörii tällä hetkellä noin 70-80 % tasolla.

Muita hyviä uneen tai aiheeseen liittyviä kirjoja viime vuosilta ovat esimerkiksi:

  • Matthew Walker: Miksi nukumme – Unen voima
  • Henri Tuomilehto ja Jouni Vornanen: Nukkumalla menestykseen
  • Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon

Jätä kommentti