Talvipyöräily – Viisi vinkkiä valmistautumiseen

Talvi tekee tuloaan. Moni miettii, voiko pyöräilyä jatkaa enää kesän ja syksyn jälkeen. Itse pyöräilen ympäri vuoden. Säästä riippumatta.

Tätä kirjoittaessa (23.11.2021) Helsingissä oli syksyn ensimmäinen aamu, kun tiet olivat jälleen hiukan liukkaat. On aika varautua talvikeleihin.

Pyöräväylien talvikunnossapitoon kannatta panostaa – ja valita reitit sen mukaan.

Pyöräily kannattaa myös talvisin, koska se on ekologisin, terveellisin, nopein ja halvin tapa päästä paikasta toiseen. Samalla saa raitista ilmaa, tulee liikuttua ja ajatuksetkin tuulettuvat.

Miten talvipyöräilyyn voi varautua? Ohessa viisi vinkkiä.

1. Rauhallinen ajotyyli. Aktiivipyöräilijän kannattaa tottua siihen, että talvella pyöräily on hiukan hitaampaa ja siirtymiin menee enemmän aikaa kesäkeleihin verrattuna. Varsinkin liukkaalla kannattaa polkea rauhallisesti ja välttää äkkikäännöksiä tai jarrutuksia.

2. Pukeutuminen. Talvella on olennaista pukeutua sään mukaan. Kun tämän osaa, ei räntäsateet, kovat pakkaset tai viimat ole ongelmia. Erityisen haastavia talvella ovat varpaat ja sormet. Kovilla pakkasilla kannattaa olla sormikkaiden sijaan tumput ja mahdollisesti tumppujen alla vielä ohuet sormikkaat. Kengässä taas kannattaa olla kunnolla tilaa, jotta sinne mahtuu paksumpi sukka tai jopa tuplasukat sekä väljyyttä lämpimälle ilmalle. Puffi tai kypärämyssy on hyvä lisä suojaamaan pään ohella korvia, poskia ja kaulaa.

3. Nastarenkaat. Liukkailla keleillä pyörään kannattaa vaihtaa nastarenkaat. Itselläni renkaiden vaihtoon menee noin 10-15 minuuttia, joten marras-joulukuun keleillä, jolloin välillä voi olla pitkiä jaksoja jäätä ja lunta sekä sen jälkeen taas pidempi jakso sulaa ja kuivaa, voi hyvin vaihtaa renkaita useammankin kerran edes takaisin. Yksi vaihtoehto on myös laittaa nastarengas vain eteen, joka auttaa jo merkittävästi välttämään kaatumisia. Myös paksut tai vahvasti kuvioidut renkaat lisäävät pitoa.

Liukkaus ei ole ongelma, jos sää pysyy jatkuvasti pakkasen puolella. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa pyörään ei välttämättä tarvitse lainkaan nastarenkaita, koska pakkaslumi on erittäin pitävää. Nollan molemminpuolin sahaava sää tekee teistä sen sijaan erittäin liukkaita.

4. Valot. Syksyllä ja talvella on pimeää. Kannattaa varmistaa, että pyörässä on toimivat etu- ja takavalot. Ledivaloja saa kaupasta muutamalla eurolla. Edessä pitää olla tietysti valkoinen ja takana punainen valo. Myös heijastimet vaatteissa ja pyörässä lisäävät turvallisuutta. Kaupungissa katuvalot riittävät hyvin kyllä siihen, että tien näkee riittävän hyvin. Kovin tehokkaat lamput häiritsevät ja sokaisevat vastaantulijoita. Valoja ja heijastimia tarvitaan lähinnä siihen, että sinut nähdään. Tässä viisi vinkkiä pimeällä pyöräilyyn.

5. Valitse hyvin hoidetut reitit. Talvella lyhin matka ei ole välttämättä nopein ja helpoin. Erityisesti huonolla talvisäällä korostuu se, miten pyöräilyinfrastruktuurista pidetään huolta ja harjataanko tai aurataanko pyöräväyliä. Helsingissä on kohtalaiset hyvät reitit tehostetun talvihoidon piirissä. Kannattaa katsoa nämä reitit kartalta ja suunnata niille, mikäli mahdollista.

Lopuksi armollisuus. Vaikka itse pyöräilen kelillä kuin kelillä ja usein tilanne on se, että mitä heikompi keli, sen varmempi kulkuväli pyörä on, ei se tarkoita, että kaikkien pitäisi kovimmillakin myräköillä hypätä pyörän selkään. Itseään voi hyvin kutsua talvipyöräilijäksi vaikka polkisi arkimatkoja talvisin vain muutaman kerran viikossa ja jättää pyöräilyn suosiolla väliin kovimmilla pakkaisilla tai kaikkein hankalimmilla keleillä.

Vaikka tänään Helsingin kaduilla oli jo hiukan jäätä, en vielä itse vaihtanut nastarenkaita vaan jatkoin ajoa ohuilla kesäkumeillä. Sääennuste lupaa kuitenkin loppuviikolle ja seuraavalle viikolla hiukan pakkasta ja lunta, joten voi olla perusteltua vaihtaa nastarenkaat alle Helsingissäkin viimeistään viikonloppuna.

Kannattaa lukea myös tämä aiempi kirjoitukseni talvipyöräilystä:
Talvipyöräily ei ole extreme-urheilua: Viisi vinkkiä tulevaan talveen

Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra