Viisi vinkkiä pimeällä pyöräilyyn

YLE julkaisi verkkosivuillaan artikkelin 12 vinkkiä pimeällä autoiluun. Samalla olisi tietysti ollut hyvä muistaa muitakin liikkujia, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

On kuitenkin turha soimata pimeyttä, jos ei itse ole valmis sytyttämään ensimmäistä kynttilää.

Siispä mietin YLEn innoittamana itse viisi vinkkiä pimeällä pyöräilyyn. Vinkit ovat vasta ensimmäisiä luonnoksia, joten otan enemmän kuin mielelläni vastaan täydennyksiä.

Ohessa viisi vinkkiä pimeällä pyöräilyyn, olkaa hyvä!

1. Käytä ajovaloa sekä edessä että takana. Pyörän valot on asetettava niin, että vaalea valo on suunnattu eteenpäin ja punainen taaksepäin. Varo kuitenkin liian tehokkaita lamppuja, ettet häikäise vastaantulijaa.

2. Huolehdi pyörän heijastimista. Pyörästä tulee löytyä etu-, taka- ja poljinheijastimet sekä sivuheijastimia pinnoihin.

3. Valitse näkyvä vaatetus. Tummat vaatteet näkyvät huonosti. Takissa olevat heijastimet parantavat näkyvyyttä. Esimerkiksi heijastinliivit näkyvät hyvin.

4. Muista tilannenopeus. Pimeässä se tarkoittaa sitä, että pyöräilijän täytyy sovittaa nopeutensa näkyvyyden mukaan. Hiljennä siis vauhtia – ja varo samalla syksyllä tien pintaan tulevaa liukkautta.

5. Niele tosiasiat: Ikääntyminen heikentää hämäränäköä ja hidastaa reaktiokykyä.

Itse käytän pyöränvalona pienikokoista patterista ladattavaa Blackburnin LED-valoa sekä edessä (valkoinen) että takana (punainen). Etuvalo on todella kirjas, mutta kuluu aika nopeasti loppuun. Takavalo sen sijaan pysyy toiminnassa kuukausikaupalla yhdella latauksella. Lisäksi pyörässäni on heijastimet. Heijastinliivejä en ole käyttänyt ja muutenkin vaatetus voisi olla vähän kirkkaampaa tai ainakin useammalla heijastimella varustettu.

Myös Helsinki voisi tehdä paljon edistääkseen pyöräilyä syksyisin. Näitä keinoja olisi liikenteen valvonnan ohella esimerkiksi pyöräkaistojen maalaaminen katuihin, autojen kattonopeuksien alentaminen sekä pyöräkaistojen ja pyöräteiden kunnossapito.

Lisätietoja pyöräilyn turvallisuudesta löytyy myös Liikenneturvan sivuilta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Viisi vinkkiä pimeällä pyöräilyyn”

Jätä kommentti