Kolme näkökulmaa vastuulliseen kuluttamiseen

Voiko kuluttaminen olla vastuullista? Miten pitäisi suhtautua Black Friday -kampanjoihin tai Älä osta mitään -päivään?

Vuosikymmeniä olemme luoneet kulutuskulttuuria, jossa meidän pitää jatkuvasti hankkia uusia tavaroita tai asioita, jotta voimme olla ehjiä, parempia ja hyvinvoivia.

Professori Tim Jacksonia mukaillen olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa käytämme rahaa, jota meillä ei ole, ostaaksemme tavaroita, joita emme tarvitse, tehdäksemme vaikutuksen ihmisiin, joista emme välitä. Kaiken tämän seurauksena olemme ajaneet ympäristön hätätilaan.

Yksilökulutuksen ohella on tärkeää tarkastella myös isoa kuvaa. Ilmastokriisin ja luontokadon taustalla on se, että kulutamme luonnonvaroja liikaa. Yksilövalintojen ohella näihin aikamme suurimpien haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan päättäjät ja yritykset mukaan.

Ohessa kolme näkökulmaa vastuulliseen kuluttamiseen omasta näkökulmastani ja arjesta:

1. Olen niin rikas, että minulla on varaa olla ilman. Tänä vuonna en ostanut yhtään tavaraa ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Tämän jälkeen olen ostanut muutaman pyörän kumin ja ketjut sekä juoksukengät. Hyvinvointini syntyy siitä, että olen vapaa erilaisista ulkopuolista ja markkinoiden paineista. Oma identiteettini kestää sen, että minulla on vain se, minkä koen tarvitsevani.

2. Minimalismi lisää hallinnan tunnetta ja hyvinvointia. Omistan yhteensä 254 henkilökohtaista tavaraa. Minimalismi säästää luonnonvaroja, rahaa ja aikaa. Minimalismi auttaa keskittymään siihen, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Harvoin se tärkeä on tavara. Yksi asuinneliö pääkaupunkiseudulla maksaa tuhansia euroja. Siinä tulee yhdelle kaapille aika paljon lisähintaa, jos se tarkoittaa, että jossain vaiheessa tarvitsee suuremman kodin. Kun ei omista myöskään autoa, säästää elämänsä aikana satoja tuhansia euroja.

3.Vastuullinen sijoittaminen on lahjoittamista. Kun ei juurikaan kuluta, mutta käy palkkatöissä, rahaa jää myös paljon yli. Sen voi sijoittaa. Itse olen ajatellut, että kaikkein vastuullisinta ja pitkällä tähtäimellä myös tuottoisinta sijoittamista on lahjoittaa rahaa toimijoille, jotka edistävät siirtymistä hiilineutraaliin kiertotalouteen, jossa luonnon monimuotoisuus vahvistuu sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus toteutuu. Tästä syystä olemme vuosia lahjoittaneet kotitaloutemme nettotuloista noin 5-10 % hyväntekeväisyyteen. Tässä sijoitussalkussa meillä on ympäristöjärjestöjä, ihmisoikeusjärjestöjä ja eläinsuojelujärjestöjä. Vastuullinen sijoittaminen on rahan siirtämistä pois ylikulutuksesta.

Black Fridayn sijaan vastuullista on viettää Älä osta mitään -päivää. Kaikki kuluttaminen kuluttaa luonnonvaroja. Onnistuisen kannalta tärkeää ei ole kuitenkaan se, mitä tekee silloin tällöin. Esimerkiksi yhtenä päivänä. Tärkeää on se mitä tekee säännöllisesti. Se, millaisiin kulutustapoihin ja -rutiineihin itsemme totutamme. Vaikka ulkopuoliset paineet ohjaavat meitä kuluttamaan lisää, siihen ei ole pakko alistua. Voimme olla vapaita ja nauttia elämästä ilman ylimääräisiä kulutuspaineita.

Keskustelimme torstaina 25.11.2021 myös Kestävävyysmuutoksen tekijät-livelähetyksessä Julia Thurénin ja Kirsi Vuorisen kanssa vastuullisesta kuluttamisesta. Thurénilla oli keskustelussa tärkeä näkökulma. Kuluttaminen ei ole vain tavaroiden ostamista tai rahan käyttämistä. Se on myös ajankäyttöä. Kuluttamatta jättäminen lisää aikaa. Vahva suositus Thurénin Kaikki kuluttamisesta kirjan lukemiselle tai kuuntelemiselle.

Vastuulliset joululahjavinkit löydät täältä:
Vastuullinen joululahja – Viisi lahjavinkkiä, jotka eivät kuluta luonnonvaroja vaan parantavat ympäristön tilaa


Jätä kommentti