Helmikuun kokeilu: Säännöllinen nukkumaanmenoaika

Vuoden 2021 aikana kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa. Tammikuussa testissä oli päivätorkut. Tämä tapa on jatkunut ilahduttavasti myös helmikuussa. Ei joka päivä, mutta useimpina päivinä viikon aikana.

Helmikuussa testissä on ollut nukkumaanmeno- ja herätysaikojen vakiointi läpi koko viikon sekä älylaitteen käyttökielto sängyssä.

Kokeilin tammikuun lopussa Bernand Larssenin helvetinviikkoa, joka osoittautuikin hyvinvointiviikoksi. Yhtenä osana tuohon viikkoon kuului se, että joka päivä piti mennä nukkumaan klo 22.00 ja sängystä piti nousta klo 5.00 aamulla. Huomasin jo viikon aikana, että tämä sopi itselleni hyvin ja uneni laatu parani merkittävästi.

Olen ollut koko aikuisikäni suhteellisen aikainen herääjä. Aiemmin olen pitkään kokeillut herätä hyvin aikaisin (klo 4.00) tai nukkua ilman herätystä niin pitkään kuin nukuttaa (tuolloin olen tyypillisesti herännyt klo 6.30 aikoihin, jolloin meillä myös lapset alkavat heräillä). Tähän on kuitenkin kuulunut se, että viikonloppuisin olen usein valvonut myöhempään ja vastaavasti nukkunut aamulla pidempään.

Viime vuoden lopussa huomasin, että mikäli nukuin pitkään aamulla (ilman herätyskelloa) minun oli usein vaikea saada iltaisin unta ja illat venyivät pitkiksi. Vastaavasti löysin itseni usein aamuisin torkuttamasta herätyskelloa ja jääväni sänkyyn lukemaan uutisia ja somevirtaa. Tilanne ei tuntunut enää hyvältä, joten oli aika kokeilla jotain uutta.

Yhtenä keskeisenä tekijänä, jolla takaa itselleen hyvät unet, on se, että menee joka päivä samaan aikaan nukkumaan ja herää vastaavasti aina samaan aikaan. Myös viikonloppuisin. Tiedän, että itselleni vuorokaudessa sopiva unen määrä on keskimäärin sellainen 6-7 tuntia.

Helmikuun ajan olen suunnitellut päiväni niin, että menen sänkyyn viimeistään klo 22.00 mennessä, luen hetken kirjaa ja aamulla herätyskello soi klo 4.45.

Aina tämä ei onnistu. Erityisesti viikonloppuisin on vaikea mennä nukkumaan ajoissa. Tämä siitä syystä, että keskustelemme ja istumme mielellämme puolison kanssa iltaa, kun lapset ovat nukahtaneet. Kun lapset nukahtavat klo 21-21.30 välillä, jää kahdenkeskistä aikaa tuolloin harmittavan vähän. Toisinaan olen siis joustanut klo 22 nukkumaanmenoajasta.

Toinen haaste klo 22 nukkumaanmenolle ovat luottamustehtäväni kaupunginvaltuustossa. Kokoukset venyvät usein yli ilta kymmenen enkä näin ollen pääse nukkumaan tavoiteaikana. Muita haasteita aikaisessa nukkumaan menossa en ole kuukauden aikana toistaiseksi huomannut.

Entäs sitten herääminen? Vaikka kello on soinut joka aamu helmikuun aikana klo 4.45, en ole suinkaan aina tuolloin päässyt sängystä ylös. Toisinaan olen torkuttanut herätyskelloa ja muutaman kerran olen vain vahingossa jatkanut unia. Homma on mennyt kuitenkin pitkin kuukautta parempaan suuntaan.

Välillä, kun ei ole ollut aamulla ohjelmaa, olen jäänyt herätyksen jälkeen sänkyyn kuuntelemaan äänikirjaa. Tämä on ollut oikeastaan aika rentouttavaa. On hauskaa herätä sunnuntaina klo 4.45 ja kuunnella tunti tai pari aamulla sängyssä hyvää kirjaa ennen kuin muut heräilevät.

Älylaitetta en ole iltaisin tai aamuisin sängyssä käyttänyt muuhun kuin kirjojen lukemiseen tai kuunteluun sekä herätyskellon asettamiseen. Tosin jonain iltoina olen mennyt sänkyyn jo klo 21 aikoihin ja katsonut The Mandalorian sarjaa puhelimellani.

Nyt olen kuitenkin asettanut itselleni puhelimeen ruutuajan niin, että vain e- ja äänikirjapalvelut ovat toiminnassa klo 21-04 välisenä aikana. Vaikka voin toki itse purkaa eston, antaa ruutuaika hyvän muistutuksen siitä, milloin älylaite on syytä pitää pois käytöstä.

Kuukauden kokeilun myötä nukahtamisviiveet ovat poistuneet. Saan illalla hyvin ja nopeasti unta, kun en ole viikonloppuisin sekoittanut unirytmiäni. Lisäksi unen laatuni on ainakin Ouran mittausten mukaan parantunut. Syvää unta tulee tuplasti enemmän kuin aiemmin.

Erityisesti viikonlopun aamuherätykset tuntuvat hyvältä ja tekevät olosta mahtavan.

2 kommenttia artikkeliin ”Helmikuun kokeilu: Säännöllinen nukkumaanmenoaika”

  1. Kuulostaa hyvältä! Olen itsekin ottanut helmikuussa tavaksi olla tuomatta puhelinta ollenkaan makuuhuoneeseen. Joudun heräämään syöttämään vauvaa öisin, eikä se tunnu enää yhtään niin raskaalta, kun en vilkuile edes kellonaikaa yöllä. Illalla uni tulee nopeammin, kun en juutu selailemaan puhelinta, ja myös aamut lähtevät paremmin käyntiin ilman puhelinta. Tämä jää ehdottomasti pysyväksi tavaksi!

Kommentointi on suljettu.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli