Miten koronapandemia paransi elämääni ja muuttaa arjen käytäntöjä pysyvästi

Koronapandemia on muuttanut maailmaa vuonna 2020 merkittävästi. Mitä jos tämä muutos onkin osittain pysyvää?

Viime keväänä monet kiittelivät sitä, että koropandemia ei iskenyt syksyllä vuoden pimeimpään aikaan. Ajateltiin, että homma on ohi muutamassa kuukaudessa. Kesällä Suomessa tilanne näyttikin hetken siltä, että epidemia on lähes selätetty. Sitten tuli syksy ja tartunnat lähtivät jälleen nousuun.

Nyt vuoden pimein aika on ohitettu, koronapandemia on edelleen keskuudessamme. On aika pohtia sitä, miten tämä aika muutti elämäämme.

Koronakeskustelussa on esiintynyt usein ajatus siitä, että tämä kaikki on jossain vaiheessa ohi ja pääsemme taas ”palaamaan normaaliin”. Olen huomannut, että useissa etäkokouksien alku-, loppu- tai sivukeskusteluissa on pohdittu koronapandemiaa asenteella ”sitten kun tämä on ohi”.

Mitä jos tämä ei kuitenkaan ole ohi? Vaikka itse koronapandemia saataisiin rokotusten myötä aisoihin, voi olla, että koronapandemian aiheuttamat muutokset ja uudet käytännöt jäävätkin kuitenkin pysyviksi. Ainakin osittain. Itse en usko, että paluuta vanhaan enää on.

Miten todennäköisesti koronarokotusten myötä ihmiset siirtyvät enää takaisin esimerkiksi etäkokouksista kasvokkaisiin kokouksiin, nettikaupoista kivijalkaliikkeisiin tai ruuan kotiinkuljetuksista kauppoihin ja ravintoloihin. Kuinka moni lähtee taas pikapikaa tanssimaan letkajenkkaa yöravintoloihin, nauttimaan konserteista paikan päälle tai työmatkalle maailman toiselle puolelle? Varmasti osa siirtyy vanhaan, mutta tuskin kaikki.

On aika kurkottaa menneisyyden sijaan eteenpäin ja tulevaisuuteen.

Ihmisillä on varmasti painetta jatkossakin matkustaa ilmastoa tuhoten maailman ääriin. Pitää vain toivoa, että ekologisesti kestävä matkailu, esimerkiksi biopolttoaineet ja sähköinen lentäminen yleistyvät nopeasti. Voi siis olla, että loma- ja hupimatkailu lisääntyy nykyisestä heti, kun mahdollista.

Toisaalta. Nyt kun on opittu nauttimaan lähiluonnosta, miksi pitäisi lähteä hankalasti kauas. Miksi kuluttaa satoja tai tuhansia euroa käyttääkseen tunteja tai päivän hankalaan siirtymiseen, kun välittömän virkistysvaikutuksen ja ympäristön vaihdoksen voi saada hetkessä astumalla ovesta ulos ja menemällä lähimetsään. Varsinkin kun virtuaalimatkailukin on mahdollista. Itse olen esimerkiksi pyöräillyt Ranskan ympäriajon etappeja virtuaalisesti kotona älytrainerillani.

Entä kuinka moni on valmis uhraamaan päivän tai pari matkusteluun, kun pitää osallistua työkokoukseen tai seminaariin maailman toisella laidalla. Eiköhän nämä hoidu jatkossakin etänä. Ja vaikka asioita on paljon tehokkaampaa ja mielekkäämpää hoitaa kasvotusten, kuinka moni järjestää enää rutiinikokouksia tai -tapaamisia livenä. Etäkokoukset jäävät oletusarvoksi. Kasvokkaisia kokouksia järjestetään esimerkiksi silloin, kun pidetään työpajaa, suunnitellaan ja ideoitaan uusia strategioita tai tavataan läheisiä.

Monet työpaikat ovat siirtyneet pysyvästi etätöihin. Kaikissa ammateissa tämä ei tietenkään ole ollut eikä jatkossakaan ole mahdollista. Monin paikoin asiat ovat kuitenkin hoituneet etänä. On vaikea kuvitella, että toimitilojen tarve ja työmatkailu palaa ennalleen. Asiat hoituvat ilman toimistojakin.

Julkisen liikenteen käyttäjämäärät ovat laskeneet merkittävästi. Kaupungin toki kannattaa jatkossakin investoida joukkoliikenteeseen ja pyöräilyyn yksityisautoilun sijaan, mutta voi olla, että joukkoliikenteen käyttäjämäärät eivät enää palaa ennalleen siinä missä pyöräilyn suosio varmasti jatkaa kasvuaan. Nyt kun yhä useampi on tottunut kulkemaan arkimatkansa pyörällä, kuinka moni palaa sen jälkeen enää joukkoliikenteen (tai yksityisauton) käyttäjäksi. Kaupunkien ja kuntien kannattaa panostaa pyöräinfran rakentamiseen ja esimerkiksi talvikunkossapitoon, kuten esimerkiksi Helsingissä on onneksi tehtykin.

Kaupassa käynti ja ravintoloissa syöminen. Monet ovat oppineet tilaamaan päivittäiselintarvikkeet ja muut tavarat viimeistään koronapandemian myötä verkosta. On vaikea kuvitella, että nämä samat ihmiset enää palaisivat kivijalkaliikkeisiin ja kauppoihin. Monet käyvät varmasti jatkossakin mielellään ravintoloissa, mutta entä ne, jotka ovat jo tottuneet tämän vuoden aikana tilaamaan lounaansa ja muun ruokansa kotiin.

Kulttuuri- ja taide-elämykset ovat siirtyneet verkkoon. Tämä ei tietenkään vastaan oikean teatterin tai konsertin elämystä. Siitä huolimatta. Nyt kun tarjonta saavuttaa verkossa yhä useampia ja on yhä laadukkaampaa, niin kuinka moni palaa konserttisaleille.

Koronapandemia on aiheuttanut paljon arjen muutoksia. Osa näistä ehkä palaa vanhaan malliin. Osa muutoksista jää kuitenkin pysyväksi, koska ihmisille on jo ehtinyt muodostua niin paljon uusia käytäntöjä, tapoja ja rutiineja, joita on enää vaikea muuttaa. Iloinen asia on, että useat näistä käyttäytymisen muutoksista lisäävät hyvinvointia.

Myös omalta osaltani koronapandemia on tarkoittanut monia arjen parannuksia. Tässä viisi esimerkkiä:

1. Etätyöt. Töitä pystyy tekemään etänä tehokkaammin sekä osallistumaan useampiin tapahtumiin, kokouksiin ja tilaisuuksiin kun ei tarvitse huolehtia siirtymisistä paikasta toiseen. Myös pikkujoulujen, coktail- ja verkostoitumistilaisuuksien loppuminen tai siirtyminen verkkoon ovat vapauttaneet aikaa. Toki kollegoita ja vapaita keskusteluita on ikävä, mutta näin introvertin näkökulmasta pienentynyt sosiaalinen kuormitus auttaa keskittymään myös enemmän merkityksellisiin asioihin.

2. Ajankäyttö on joustavampaa ja aikaa on enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että liikkumisen ja kuntoilun, kotityöt ja levon sekä lasten kanssa olemisen voi sijoittaa aiempaa sujuvammin niihin kohtiin, joihin se sopii paremmin. Etätöissä on paljon helpompi lähteä keskellä päivää kotoa juosulenkille tai lähiluontoon virkistäytymään, ottaa päivätorkut tai viettää hetki aikaa lapsen kanssa. Lisäksi kokouksiin tai seminaariin voi osallistua juoksulenkiltä, pyöräillessä tai lähimetsässä kävellessä.

3. Lasten kanssa on enemmän aikaa. Etätöissä on kotona, kun lapsi tulee koulusta. Päivähoidossa olevan lapsen taas voi välillä hakea keskellä päivää päiväkodista kotiin ja jatkaa töitä myöhempään. Vaikka keskeytyksiä on enemmän sekä työn ja kodin välinen raja on hämärtynyt, tuntuu silti, että lasten kanssa on saanut olla tänä aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

4. Hankinnat voi hoitaa verkosta. Ruokaostosten tai lounaan tai päivällisen tilaaminen verkosta hoituu muutamassa minuutissa ja tuotteet tuodaan kotiovellesi. Tavaroita ostan minimaalisesti, mutta sen sijaan, että harhailisin edes niiden perässä kaupungilla, on tarpeellisten hankintojen tekeminen verkosta paljon nopeampaa ja helpompaa samalla kun tuote tulee kotiin tai lähikioskille.

5. Luonnonvarojen kulutus on vähentynyt. Koronapandemian myötä kulutus ja rahankäyttöni ovat vähentyneet tänä vuonna noin kolmanneksella. Tämä on ollut itselläni toki eniten pois ilmaston ja ympäristön kannalta jo valmiiksi suhteellisen kestävistä palveluista, esimerkiksi ravintoloilta. Toisaalta kun on vähemmän riippuvainen rahasta, voi enemmän tehdä sitä, minkä oikeasti kokee mielekkääksi ja merkitykselliseksi.

PS. Kun mietitään tulevaisuuden megatrendejä koronapandemian jälkeisessä ajassa, niin ehkä yksi niistä tulee olemaan ihmisen suhde eläimiin. Koronapandemian taustalla on ihmisen vääristynyt suhde muihin eläimiin ja eläinten hyväksikäyttö. Ehkä olisi aika puhua myös siitä, miten tämä ristiriitainen suhde muutetaan perusteellisesti ja pysyvästi. Jatkossa ympäristön, eläinten ja oman terveytemme kannalta on entistä tärkeämpää, että lopetamme eläinten hyväksikäytön ja syömme kasvisruokaa.

2 kommenttia artikkeliin ”Miten koronapandemia paransi elämääni ja muuttaa arjen käytäntöjä pysyvästi”

  1. Kiitos hyvästä pohdinnassa. Kulutuksen ja rahankäytön väheneminen 30% on niin paljon, että siitä kuulisi mielellään enemmän.

    • Kiitos Salli! Tuossa kolmanneksen kulutusvähenemässä on kyseessä vain korttiostokset (ei siis esim asumiskuluja, laskuja, säästöjä ja lahjoituksia). Vuonna 2019 ostin polkupyörän, joka selittää vähenemästä lähes puolet. Toinen puoli liittyy ravintolasyömisen vähenemiseen. Lisäksi osa kulutuksesta on saattanut siirtyä puolison kortille, koska elämme yhteistaloudessa 🙂

Kommentointi on suljettu.

Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/
Jes! Tulin katsoneeksi liikuntatilastoja ja täytyy sanoa, että kylläpäs tämä on ollut hyvä kuntoiluvuosi! 

Eilisen pyörätreenin myötä tuli täyteen tälle vuodelle 7300 kilsaa satulassa eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Tämä on enemmän kuin mitä olen ikinä aiemmin yhden vuoden aikana pyöräillyt. Toki kuitenkin huomioiden, että tuosta 2760 km on sisäpyörätreeniä. 

Lisäksi takana on tänä vuonna jo nyt 238 km uintia (myös enemmän kuin ikinä aiemmin yhden vuoden aikana) ja 1064 km juoksua sekä 195 tuntia lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Nämä pitävät sisällään myös yhden täydenmatkan triathlonin, kaksi puolimatkan triathlonia, yhden maratonin/ultrajuoksun (50 km) ja 12 puolimaratonia. 

Yhteensä treeniä, kuntoilua tai hyötyliikuntaa on kertynyt tänä vuonna tähän päivään mennessä noin 781 tuntia eli noin 16,5 tuntia viikossa tai noin 2 h 22 min keskimäärin joka päivä. 

#triathlon #helsinkitriathlon @helsinkitriathlon
Hyvää kiertotalousmaanantaita! Uuden sijaan kannattaa vuokrata, korjata ja käyttää uudelleen! 

Tänä vuonna kampanjassa on mukana Third Rock Finland, allekirjoittanut sekä noin 140 tahoa Suomesta. Globaalisti kampanjassa on mukana yli 1300 tahoa.

#circularmonday @circularmonday
Turkistarhaton Suomi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tämän tavoitteen puolesta Animalia on tehnyt tehokasta työtä jo pitkään. 

Turkistarhat aiheuttavat turhaa kärsimystä villieläimille ja ylimääräistä ympäristökuormitusta. Lisäksi turkistarhat aiheuttavat jatkuvan pandemiariskin. 

#peopleofanimalia #animaliary @animaliary