Viisi syytä ilmastotoivoon ja optimismiin uuden vuosikymmenen kynnyksellä

Vuosikymmenen viimeisinä hetkinä saattaa vaivata ilmastoahdistus ja ilmastopessimismi.

Ahdistukselle on hyvät syyt. Maailman kasvihuonekaasupäästöt kasvavat ja nykymenolla hiilibudjetti, joka mahdollistaisi lämpenemisen pitämisen 1,5 asteessa, on käytetty kahdeksassa vuodessa. Brasiliassa Amazonian metsäpalot ovat vapauttaneet merkittävän määrän hiilidioksidia ilmakehään. Australiassa ennätyshelteet ja pensaspalot eivät ole lisänneet maan ilmastopolitiikan kunninahimon tasoa. Suomessa mielipidemittausten suurimmaksi puolueeksi on noussut Perussuomalaiset. Puolue, joka ei ole profiloitunut kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla. Vielä.

Tämä kaikki tapahtuu samaan aikaan, kun päästöjä pitäisi vähentää paljon ja nopeasti. Samalla on mielestäni syytä optimismiin.

Ohessa viisi syytä olla optimistinen:

1. Kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa on kaikkialla. Donald Trumpista huolimatta Yhdysvaltojen osavaltioissa ja kaupungeissa tapahtuu nopeaa kehitystä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Kiina on jo nyt maailman suurin aurinko- ja tuulivoimateknologian investoija. Eurooppa on ottamassa ilmastojohtajuutta uuden komission ja lakiesitystensä myötä. Suomessa (ja monissa muissa maissa) kivihiilikielto ja päätökset fossiilisista polttoaineista luopumisesta muuttavat vääjäämättä energiantuotanrakennetta.

2. Nuorten ilmastoliike nousee. Greta Thunbegin koululakon myötä käynnistynyt nuorten ilmastoliike on saanut nuoret ja Z-sukupolven vaatimaan poliittisilta päättäjiltä ja yrityksiltä kunninahimoista tieteeseen perustuvaa ilmastopolitiikkaa. On vaikea kuvitella, että nykyiset poliittiset päättäjät ja yritysjohtajat voivat enää pitkään asettua suoraan omien lastensa etua vastaan. Ympäri maailmaa Z-sukupolven suurin huoli on ilmastonmuutos. Nämä nuoret aikuiset ovat jo lähivuosina yhteiskunnan päättäjiä ja yritysten johtajia. Silloin tapahtuu vielä paljon nykyistä enemmän.

3. Yritykset eivät voi paeta ilmastovastuutaan. Yritykset ovat viime vuosien aikana ymmärtäneet, että hiilineutraali tulevaisuus on vääjäämätön. Peräti 85 prosenttia suomalaisista teollisuusyrityksistä pitää ilmastonmuutosta toiminta­ympäristöönsä nyt tai tulevaisuudessa vaikuttavana tekijänä. Tätä muutosta ovat vauhdittaneet ensin ympäristöaktivistit ja tiedostavat kuluttajat, sen jälkeen poliittisen ilmapiirin muutos ja aivan viime vuosina sijoittajat. Kun suuret sijoittajat vetävät rahansa pois ilmastolle haitalliselta toiminnalta ja vaativat isoilta yrityksiltä toimenpiteitä, alkaa tapahtua nopeasti. Vielä paljon nopeammin kuin poliittisen päätöksenteon kautta. Isojen yritysten kautta hiilineutraalit ratkaisut valuvat laajasti koko toimitusketjuun sekä pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta on tullut taloudellisesti kannattavaa.

4. Kunnat ja julkinen sektori kirittää. Monissa kunnissa tehdään kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa riippumatta siitä, mihin suuntaan maailman poliittiset tuulet tai valtakunnan politiikka on menossa. Suomessa pieni Ii:n kunta aikoo vähentää päästöja 80 % vuoteen 2020 mennessä. Lahti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä, Espoo vuoteen 2030 mennessä ja Helsinki vuoteen 2035. Hiilineutraalit kunnat Hinku-verkostossa on mukana jo 70 kuntaa. Myös kirkko aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Euroopan Investointipankki lopettaa investoinnit fossiilienergiaan jo vuoteen 2021 mennessä.

5. Vastuullisuuden kilpajuoksu kiihtyy. Ruokatalot julkistavat kilpaa uusia vegaanituotteita ja esimerkiksi Hesburger kertoi puolittavansa lihan kulutuksen vuoteen 2030 mennessä. Formula 1 julkisti olevansa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Jos formulat pystyy tähän, pystyy kuka tahansa. Hesarin etusivulla yhä useampi yritys korostaa vastuullisuutta. S-ryhmä ja K-ryhmä ovat julkistaneet ostosten hiilijalanjälkilaskurin sekä Nordea korttiostosten hiililaskurin. Tietoa kulutuksen ja tuotteiden ilmastovaikutuksista on tarjolla entistä enemmän. Kun tiedot päästöistä kytketään hintaan ja saatavuuteen, on muutos kulutuskäyttäytymisessä nopeaa.

Kaikki tämä tapahtuu parhaillaan ja tulee tapahtumaan riippumatta siitä miltä puolueiden mielipidemittaukset näyttävät, ymmärtääkö Australian hallitus omien kansalaisten parhaan tai mitä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa käy. Hiilineutraali kehitys on pysäyttämätön.

Keskeinen kysymys on enää se, miten nopeasti muutos saadaan toteutettua. Miten yhteiskunnat sopeutuvat kiihtyvään muutokseen? Miten homma saadaan hoidettua sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla? Mitä kaikkea seuraa siitä, että lähdimme liikkeelle kuitenkin liian myöhään?

Vaikka tilanne tuntuu toivottomalta, tiedämme kuitenkin mitä pitää tehdä ja monet jo tekevät. Lisäksi meillä on kaikki resurssit toteuttaa muutos ja se on myös taloudellisesti kannattavampaa kuin toimettomuus. Todella ahdistavaa olisi se, jos meillä olisi nykyinen ilmastokriisi eikä tietoa, taitoa tai keinoja torjua sitä.

Muutos on saapunut. Hyvää alkavaa hiilineutraalia vuosikymmentä!

2 kommenttia artikkeliin ”Viisi syytä ilmastotoivoon ja optimismiin uuden vuosikymmenen kynnyksellä”

  1. Viimeisessä kappaleessa ennen lopputoivotusta ”toivottamalta” p.o. ”toivottomalta”.

  2. Tietävätkö kaikki todella mitä on tehtävä, ja onko meidän hallinnassamme kaikki tieto, taito ja resurssit toteuttaa muutos ? Ehkä näin on ainakin osittain , mutta onko meillä kaikilla yhtäläinen TAHTO ja päätösvalta toteuttaa tarvittava muutos ? Ja onko kyse edes perusteellisesta muutoksesta tuotanto-kulutus ja elintavoissamme ? Meidän on nyt päätettävä millaisen maapallon, nykyisyyden ja tulevaisuuden haluamme, ja milllaisia keinoja käytämme pyrkiessämme toteuttamaan muutoksen.

    Noilla viime vuotta koskevilla ” aktiivisuutta ” osoittavilla numeroilla ( kts. twitter ) ei kannattaisi tosiaankaan kerskailla, sillä kaikesta hyväntahtoisesta yrittämisestä huolimatta ilmastokriisi sen kun jatkaa tunkeutumistaan meidän jokaisen arkipäïvään kaikkialla. Sen vastustamisesta huolimatta on pakko todeta, että emme ole saaneet tavoitteistamme moniakaan konkretisoitua.

    Optimismista ja pessimismistä huomioitakoon se, että arvostettu poliitikko Shimon Peres totesi aikanaan, että optimistit ja pessimistit kuolevat samalla tavalla, mutta he elävät eri lailla !
    Optimisteina meidän on nyt aika elää eri tavalla kuin tähän asti olemme tehneet. Vaikka kaikki mittarit vielä näyttävätkin hälyyttäviä lukemia , niin meidän täytyy vielä uskaltaa toivoa edistymistä henkilökohtaisen ja kollektiivisen toimintamme ansiosta.
    Meidän täytyy, pettymyksetkin optimistisesti ohittaen , uskaltaa yrittää edelleenkin edistymistä parempaan suuntaan. Emmehän me kehtaa olla näin tekemättä.

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.