Tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistämistä kokeillaan 32 koulussa Helsingissä

Tein 4.6.2014 valtuustoaloitteen tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistämisestä Helsingissä.

Aloitetta käsiteltiin seuraavana syksynä esimerkiksi opetuslautakunnassa ja liikuntalautakunnassa, joissa siihen suhtauduttiin myönteisesti.

Lopulta kaupunginvaltuustossa päätettiin 26.11.2014, että ”Kaupunginhallitus puoltaa opetuslautakunnan ja liikuntalautakunnan yhteistä ehdotusta, jonka mukaan sekaryhmistä ja niiden toimivuudesta tulisi järjestää kokeilu hankkeeseen vapaaehtoisesti lähtevissä kouluissa.

Tähän asti kaikki meni hyvin. Seuraavaksi olisi voinut kuvitella, että kokeilu lähtee käyntiin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. 

Kun asiasta ei kuitenkaan kuulunut mitään, kysyin lopulta opetusviraston johtajalta 28.9.2016, että mitä kokeilulle kuuluu. Lopulta sain 10.10.2016 vastauksen, että mitään kokeilua ei ole järjestetty. Todettiin vain, että sekaryhmien määrä on lisääntynyt viime vuosina ja vuosiluokilla 1-2 ollaan pääsääntöisesti sekaryhmissä.

Vaadin, että kokeilu toteutetaan kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan. Ja näin opetusvirasto lähti valmistelemaan asiaa.

Lopulta tänä keväänä (useiden kyselyiden jälkeen) 8.3.2017 sain tiedon, että kouluille on vihdoin tehty kysely, jossa selvitettiin koulujen nykytilaa liikuntatuntien ryhmäjärjestelyistä ja tiedusteltiin kiinnostusta lähteä mukaan kokeilemaan sukupuolineutraalia liikunnan opetusta, jossa opetus toteutuisi sekaryhmissä.

Kyselyyn vastasi 52 koulua. Kyselyn mukaan kaikissa kouluissa on liikunnan opetusta sekaryhmissä. Liikunnan opettaminen sekaryhmissä on yleisempää 1-6 luokilla. Yleinen kyselyyn liitetty kommentti oli, että koulussa on ollut liikunnan opetusta sekaryhmissä jo pitkään. Oppilaat, opettajat ja huoltajat ovat pitäneet ratkaisua hyvänä. Vuosiluokilla 7-9 liikunnan opetusta on toteutettu vähemmän sekaryhmissä. Näilläkin vuosiluokilla on kuitenkin liikunnan opetusta sekaryhmissä.

Sukupuolineutraalia liikunnan opetusta kokeilemaan ilmoittautui 32 koulua. Alla listaus kaikista kouluista, jotka ilmoittivat halukkuutensa lähteä mukaan kokeiluun.

Kokeilu toteutetaan lukuvuonna 2017-2018. Rehtorit vastaavat siitä, että koululla on liikunnanopetusta tyttöjen ja poikien sekaryhmissä. Tämän työn rehtorit aloittavat jo tänä keväänä valmistellessaan ensi vuoden opetusjärjestelyjä.

Kokeilussa mukana oleville kouluille tehdään kysely vuoden päästä keväällä. Kyselyn avulla selvitetään kokemuksia sekaryhmien käytöstä liikunnan opetuksessa. Tavoitteena on selvittää, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita tällainen järjestely tuottaa. Kokeilun tuloksia hyödynnetään seuraavan lukuvuoden opetusjärjestelyjä tehtäessä.

Hyvää Minna Canthin ja tasa-arvon päivää kaikille!

***

Koulut, jotka ovat ilmoittautuneet halukkuudesta kokeilla tyttöjen ja poikien liikuntatuntien yhdistämistä

Hertsikan ala-aste
Herttoniemenrannan ala-aste
Heteniityn ala-aste
Hietakummun ala-aste
Jakomäen peruskoulu
Kalasataman peruskoulu
Konalan ala-aste
Koskelan ala-aste
Latokartanon peruskoulu
Maatullin ala-aste
Malmin peruskoulu
Malminkartanon ala-aste
Maunulan ala-aste
Meilahden ala-aste
Mellunmäen ala-aste
Oulunkylän ala-aste
Pasilan peruskoulu
Pohjois-Haagan ala-aste
Ressun peruskoulu
Roihuvuoren ala-aste
Santahaminan ala-aste
Siltamäen ala-aste
Suomenlinnan ala-aste
Suutarilan ala-aste
Tahvonlahden ala-aste
Taivallahden peruskoulu
Tehtaankadun ala-aste
Toivolan koulu
Vartiokylän ala-aste
Vartiokylän yläaste
Vuosaaren peruskoulu

***

Jätä kommentti