Riku Särkkä: Elämää metsässä

riku-sarkkaVieraskynäblogissa Riku Särkkä

Elämää metsässä

Keväällä siirsin maallisen omaisuuteni pienvarastoon, irtisanoin ylikalliin vuokrakämpän ja ostin maastonvärisen yhden hengen teltan. Minusta tuli vapaaehtoisesti asunnoton.

Minulle koti merkitsee turvallisen pesän lisäksi paikkaa, jossa voin helposti suorittaa haluamiani toimintoja, kuten ruuanlaitto, harrastukset ja nukkuminen. Koti toimii myös varastona omistamilleni tavaroille.

Tavaroiden varastoiminen (ne kun eivät maksa vuokraa) on ottanut päähän jo todella pitkään, olenkin viime vuosina pyrkinyt koko ajan karsimaan tavaroita. Aloin pikkuhiljaa kyseenalaistaa myös sen, mitä arkeen kuuluvia toimintoja minun pitäisi pystyä suorittamaan omassa asunnossa, ja mitä voisin ulkoistaa. Entäs se asunnon tuoma suoja – tarvitsenko sitä?

Siispä metsään! Pienellä vaivannäöllä löytyy yllättävän helposti sopivan suojainen, jopa idyllinen, aukea alue, johon painaa päänsä. Pyörämatka lähimmälle metroasemalle noin 15 minuuttia, hyvä ilmastointi ja vuokra nolla euroa (ei sis. vesimaksua).

Toki luovuin myös asunnon tuomasta turvasta, mutta vanhana liftarina olen tottunut olemaan helppo maali murhamiehille. Ja kuten leffoista tiedämme, verenhimoisia psykopaattejahan ovat niin yksityisautot kuin kaiken maailman pusikotkin pullollaan.

Suhtautuminen sekä tavaraan että toimintoihin alkoi pian jalostua.

  • Mitä tapahtuu, jos en vaihdakaan sukkia joka päivä?
  • Pärjäisinkö vaikkapa joka toisen päivän kypsentämättömillä kasviksilla?
  • Mitä teen kahdellakymmenelläviidellä t-paidalla, kun kuitenkin käytän vain viittä?
  • Mitä teen posliinisella wc-istuimella, jos minulla on polyamidinen istutuslapio?

Eräs projektini taustalla olevista ajatuksista oli tehdä kotiin jämähtäminen vaikeammaksi. Toden totta, kesän aikana sosiaalinen elämäni sai lisäpotkua, kun pyykit oli pestävä jonkun toisen pesukoneessa ja muutaman kerran lähdin kavereiden sohvalle ihan rehellisesti sadetta pakoon.

Yksi koko homman hienoista puolista oli se, miten tutut kyllä jeesaavat, vaikkakin tässä tapauksessa pyykkikoneeton ahdinkoni oli täysin itse aiheutettua. Itse olen ollut aina altis lainaamaan tavaroitani ja hallinnoimaani tilaa, tämän kokemuksen jälkeen olen entistä alttiimpi.

Entäs luontosuhde sitten? Pidän itseäni luontoihmisenä ja metsä on minulle tärkeä paikka. Olet varmaan kuullut nuo sanat ennenkin. Ei varmaankaan tule yllätyksenä, että kuten useat, jotka näin sanovat, eivät kovinkaan usein vieraile metsässä, ja koko ajatus luontoon lähtemisestä tuntuu kaikkine jalkojen nosteluineen ylitsepääsemättömän vaivalloiselta.

Kuitenkin, kun luonnon helmaan tulee lähdettyä, meno on yllätyksettömästi diippi. Kesän aikana näin varmasti useammat auringonlaskut kun siihenastisen elämäni aikana yhteensä, löysin ihan vahingossa syötäviä keto-orvokkeja, ja oletteko muuten huomanneet, kuinka iloisen ininän juuri ruokittu hyttynen päästää lähtiessään lentoon korvan juuresta? Njauuuuu..!

Syksyn tullen oli aika päättää kokeilu, ja siirtyä taas sisätiloihin. Kokemus oli kaiken kaikkiaan arvokas. Tärkeimmät asiat ja kiitollisuus niistä korostuivat, kun taas turhat asiat jäivät yhä pienempään rooliin. Kun jokainen mukana kuljetettava tavara lisää painoa rinkassa, on helpompaa miettiä prioriteettejaaan. Mitä minä tarvitsen? Mitä minä haluan? Mikä tekee minut onnelliseksi?

riku-sarkka-elamaa-metsassaEn välttämättä suosittele juuri tätä temppua kokeiltavaksi kotona, mutta suosittelen ehdottomasti kyseenalaistamaan omat asenteet tavaroihin, toimintoihin ja turvaan. Ja muista: olit sitten tien päällä tai teiden ulottumattomissa, tie kyllä kantaa.

Riku Särkkä

Kirjoittaja on minimalisti ja ikuinen kyseenalaistaja

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.