Talviseuranta käynnistyi

Kuva: Teemu Saloriutta
Kuva: Teemu Saloriutta

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus aloittivat tänään (24.11.2016) Talviseuranta-kampanjan.

Tavoitteena on kannustaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja kirjaamaan talviseen luontoon liittyviä havaintoja www.talviseuranta.fi -sivuille.

Havainnot täydentävät viranomaisten seurantatietoja ja tarkentavat kuvaa talvien muuttumisesta ilmaston lämmetessä.

Olin puhumassa Talviseuranta-kampanjasta Ylen Aamu-tv:n lähetyksessä. Ohjelma on katsottavissa tästä.

Havainnointi on helppoa. Suurimman osan voi tehdä silmämääräisesti, vaikka työmatkalla. Talviseurannan nettisivuilta löytyvät kuvitetut ohjeet ja lajikuvaukset kuvineen.

Havaintoja kerävään lumen syvyydestä ja lumikuormasta sekä vesistöjen jääpeitteestä. Tämän lisäksi mukana on kymmenen aktiivista eläinlajia, joista kuusi on nisäkästä ja neljä lintua.

Koulut voivat halutessaan tilata tutkimusvälineistöä lumipunnituksiin sekä muuta materiaalia opetuksen tueksi. Suunnitteilla on myös Talviseuranta-retkiä.

Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus järjestävät Talviseurannan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Protect Our winters Suomen sekä Ehjä ry:n kanssa.

lmastonmuutos on laaja ja vähittäinen ilmiö, joka jää helposti etäiseksi. Talviseurannan ideana on kertoa, miten muutos näkyy Suomessa.

Vuodenajat ja talvi ovat jo muuttuneet. Vaikka vuodet eivät ole keskenään samanlaisia (talvisten säiden vaihtelu) pitkän aikavälin havainnoissa muutos näkyy selvästi. Esimerkiksi ensilumi sataa myöhemmin, pysyvä lumipeite saadaan myöhemmin, jäät tulevat vesistöihin lyhemmäksi aikaa ja ovat heikompia.

Muutos vaikuttaa myös eläinlajien levinnäisyysalueisiin ja käyttäytymiseen. Esimerkiksi osa linnuista on myöhäistänyt muuttoaan syksyllä ja osa linnuista myös talvehtii Suomessa. Toisaalta eteläisiä lajeja levittäytyy ilmaston lämmetessä kohti pohjoista.

Yleisesti ottaen lumitalveen tai kylmyyteen hyvin sopeutuneet lajit joutuvat ahtaalle ilmaston muuttuessa. Näiden lajien elinalueet siirtyvät pohjoisemmaksi ja supistuvat.

”Laajempi ja syvällisempi ilmastotietoisuus on tarpeen, jotta ilmastonmuutoksen torjunnan ja sopeutumisen kannalta välttämättömät yhteiskunnalliset muutokset saadaan toteutettua ripeästi. Ilmastonmuutoksen seurauksena arktiset alueet lämpenevät suhteellisesti eniten, ja muutokset ovat jo nyt havaittavissa talvissamme”, ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta sanoo.

Täällä lisää: www.talvisseuranta.fi

 

Jätä kommentti