Viisi vinkkiä: Mitä tehdä ensimmäisenä töissä

Aikaa onKannattaa olla tarkkana, miten työpäivänsä aloittaa.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota työmatkaan. Esimerkiksi työmatkakävely, -juoksu tai -pyöräily piristää ja antaa sopivasti energiaa päivään. Parhaimmillaan työmatkaliikunta voi toimia päivän liikunta-annoksena. Näin ei aamulla tai illalla tarvitse enää erikseen lähteä kuntoilemaan.

Mitä sitten kannattaa tehdä ihan ensimmäiseksi kun saapuu toimistolle? Ohessa on viisi vinkkiä.

1. Sano hyvää huomenta. Kierrä toimisto läpi ja sano kollegoille hyvää huomenta ja kysy ehkä lyhyesti kuulumisia. Näin luot heti positiivisen yhteyden kanssatekijöihin.

2. Kirjoita kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Istu alas ja kirjoita kolme asiaa, joista olet juuri sillä hetkellä kiitollinen. Päivittäin kiitollisuutta osoittavat ihmiset ovat onnellisempia, optimistisempia ja energisempiä sekä vähemmän stressaantuneita ja masentuneita.

3. Puhdista pöytäsi. Päivän aluksi kannattaa varmistua siitä, että työt voi aloittaa tyhjältä pöydältä. Näin ylimääräiset asiat eivät häiritse keskittymistä, asiat ovat oikeassa paikassa ja löytyvät helposti.

4. Kirjoita ylös tavoitteesi. Mieti ja kirjoita ylös päivän tärkeimmät tavoitteet. Tämä auttaa keskittymään oikeisiin asioihin ja priorisoimaan töitä kun päivän mittaan tulee jatkuvasti keskeytyksiä ja uusia tehtäviä.

5. Käy läpi työlistasi. Varmista, että päivän tavoitteesi ja tehtäväsi ovat linjassa sekä työlistasi että pidemmän aikavälin tavoitteidesi ja unelmiesi kanssa. Kannattaa pyrkiä tekemään sitä, minkä kokee merkitykselliseksi.

Ja kaiken tämän jälkeen voit harkinnan mukaan esimerkiksi avata sähköpostisi, päivän lehden ja verkkouutiset sekä sosiaalisen median kanavat. Sitä ennen kannattaa kuitenkin tehdä ne kaikkein tärkeimmät asiat.

Tärkeimmät asiat kannattaa ylipäätään tehdä silloin kun niillä ei vielä ole kiire. Näin kiire ja stressi eivät häiritse kun panokset ovat kaikkein korkeimmat.

Jos tuntuu, että on kovin kiire, kannattaa vain pysähtyä ja istua alas, sulkea silmät ja hengittää. Kyllä se menee ohi.

3 kommenttia artikkeliin ”Viisi vinkkiä: Mitä tehdä ensimmäisenä töissä”

  1. Ihmettelevän sanattomaksi taas jää tällaisen holhoavan numeroidun tekstin luettuaan. Voi hyvänen aika! Olisit Leo voinut säästää sitä tarkasti laksettua aikaasi ja olla kirjoittamatta tällaista ! Tässä olisit kyllä voinut ”säästää” ja ”leikata” , sellainen kun on nyt Suomessa muotia !! Mihin ollaan tosiaan menossa ? ..

    En kuitenkaan ota uskoakseni , että kaikista aikuisista nykypäivän suomalaisista olisi tullut niin lapsekkaita ja kykenemättömiä /osaamattomia ja halveksittavia, että heitä pitäisi opastaa ja avustaa normaalin työelämän/elämisen taidon opettelemisessa näin .. ….en edes löydä tarpeeksi vahvaa sanaa kuvaamaan noita ohjeita, tai sitten se on julkaistavaksi kelpaaamaton!

    Vastaa
    • Kiitos palautteesta E.Stranius-Herrewyn! Monet tykkäävät näistä vinkkilistoista ja ne ovat myös hyvä tapa jäsentää omaa ajattelua. Mikäli näistä ei tykkää, niin eihän niitä ole pakko noudattaa eikä edes lukea. Aurinkoista syksyn jatkoa!

      Vastaa
  2. Joka tapauksessa sinulle Leo tuntuu olevan elintärkeää numeroida varsinkin työnteon tapahtumat ja näin tehdä elämisestä hyvin mekaaniselta , koneelliselta tuntuvaa. Ikäänkuin tämä vahvistaisi osaamisen ja pätemisen tunnetta. Kaiken lisäksi näytät ”jäsentävän omaa ajatteluasi” muualta tulleiden ja muiden antamien ohjeiden mukaisesti. ( kts.mm.enlanninkielinen teksti blogissasi ) . Etkö voisi ehkä olla itsenäisempi ajattelusikin jäsentämisessä ja ottaa käyttöön omintakeisempi ja riippumaton ideointi ja ajattelutapa ?

    Annat vinkkejä lähinnä itsesi tavoin toimistossa työskenteleville tämän päivän uusavuttomille nuorehkoille henkilöille…jotka ovat tottuneet työnteon ja kaiken muunkin koneellistamiseen. Holhoukseen tottumattomaa huvittaa tällainen vinkittely, koska itsenäiseltä ihmiseltä tuollaiset toimet sujuvat ihan automaattisesti ilman mitään ”vinkkejä” ! Tuntuu kuin vinkiesi antaminen olisi muiden ( esim.työkavereiden) aliarvioimista. Oudoksuttaa , että suomalaiset eivät kykenisi itsenäiseen ajatteluun ja toimintaan…! Ihmeellistä kyllä, kun pitää Suomessa aikuisille opettaa hyvän päivän toivottaminen ja kiitoksen sanominen työpaikalla! Tuntuu kuin jo kotona ja koulussa ei oltaisi annettu mitään eväitä elämiseen…Tällaista ”holhouksen tarvetta ” ei sentään ole kaikilla suomalaisilla vielä, vaikka näyttääkin, että siellä on nyt monet asiat ihan vinksun vonksun sekaisin.

    No, kaikesta pyritään nykyään tekemään jonkinlainen business. Tuollainen ”valmentajan ” puuhakaan ei ole alkuaan lähtöisin Suomesta, ja sinä näyt hakevan itsellesi ottamassa ”valmentajan tehtävässä ” jatkuvasti vinkkejä englanninkielisistä teksteistä ja elämänohjeista!
    Miksi pitää hakea kaikenlaista hölmöä , lapsellista ja turhaa muualta, vieraista kulttuureista ja yrittää omaksuttaa ja sopeuttaa sitä Suomeen ? Sanon nimenomaan : hölmöä , lapsellista ja tarpeetonta.Ihan kuten turhan krääsän kerääminen . ( Tässä ei ole kysymys nk.monikulttuurisuudesta, joka on ihan eri asia) Miksi et voisi antaa ennemminkin omintakeisia neuvoja, eikä jotain muualta poimittua ja yhteenkerättyä ?

    Varmaankin monet ”holhoukseen” liiaksi tottuneet ihmiset tykkäävät kaikenlaisista listoitetuista ja numeroiduista vinkeistä…heidän kiireinen elämisensä kun on niitä koneellisen täynnä. Onhan asia tosin niin, että varsinkin hyvinkoulutettu, ei välttämättä sivistynyt, nykypäivän nuoriso ei enää tunne vaikkapa normaaleja käyttäytymistapoja kuten hyvän päivän toivottaminen, ole hyvän sanominen , anteeksipyytäminen ja kiittäminen! Tämä on sitä kiireisen ( usein muita kohtaan ) välinpitämättömän digitaalisukupolven elämäntapaa.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/
Jes! Tulin katsoneeksi liikuntatilastoja ja täytyy sanoa, että kylläpäs tämä on ollut hyvä kuntoiluvuosi! 

Eilisen pyörätreenin myötä tuli täyteen tälle vuodelle 7300 kilsaa satulassa eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Tämä on enemmän kuin mitä olen ikinä aiemmin yhden vuoden aikana pyöräillyt. Toki kuitenkin huomioiden, että tuosta 2760 km on sisäpyörätreeniä. 

Lisäksi takana on tänä vuonna jo nyt 238 km uintia (myös enemmän kuin ikinä aiemmin yhden vuoden aikana) ja 1064 km juoksua sekä 195 tuntia lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Nämä pitävät sisällään myös yhden täydenmatkan triathlonin, kaksi puolimatkan triathlonia, yhden maratonin/ultrajuoksun (50 km) ja 12 puolimaratonia. 

Yhteensä treeniä, kuntoilua tai hyötyliikuntaa on kertynyt tänä vuonna tähän päivään mennessä noin 781 tuntia eli noin 16,5 tuntia viikossa tai noin 2 h 22 min keskimäärin joka päivä. 

#triathlon #helsinkitriathlon @helsinkitriathlon
Hyvää kiertotalousmaanantaita! Uuden sijaan kannattaa vuokrata, korjata ja käyttää uudelleen! 

Tänä vuonna kampanjassa on mukana Third Rock Finland, allekirjoittanut sekä noin 140 tahoa Suomesta. Globaalisti kampanjassa on mukana yli 1300 tahoa.

#circularmonday @circularmonday