Järjestöjen ilmastojulistus: Väkeviä toimia vahvan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi

Leo Stranius ja Kimmo Tiilikainen Ilmastojulistus ympäristöministeriöPoikkeuksellisen laaja joukko järjestöjä luovutti 24.9.2015 yhteisen ilmastojulistuksen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle.

Julistuksen allekirjoittajat vaativat Suomelta väkeviä toimia vahvan ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi Pariisin ilmastokokouksessa. Ilmastokriisi vaatii yhteiskunta- ja talousjärjestelmän uudistamista, ja muutos on tehtävä nyt.

Julistuksessa vaadimme:
– Kestävän energian käyttöön siirtymistä
– Oikeudenmukaisuutta ilmastonmuutoksesta eniten kärsiville

Pariisin ilmastosopimuksen tulee täyttää tietyt vähimmäiskriteerit. Julistuksen allekirjoittaneet järjestöt odottavat Pariisin kokoukselta seuraavien arviointiperusteiden täyttymistä:

– Välittömät, kiireelliset ja radikaalit päästövähennystoimet
– Riittävä tuki tarvittavaan muutokseen
– Oikeudenmukaisuutta ilmastonmuutoksesta eniten kärsiville

Pariisin ilmastokokous ei saa olla ilmastonmuutoksen torjunnan loppu, vaan käännekohta ja muutoksen alku. Tiedämme ilmastonmuutoksen olevan tavalla tai toisella sukupolvemme perintö, joka vaatii jatkuvia toimia niin valtioilta kuin yksittäisiltä ihmisiltä. Me voimme vaikuttaa siihen, kuinka monta astetta ilmasto lämpenee. Varsinainen työ kohti vähähiilistä tulevaisuutta alkaa välittömästi Pariisin jälkeen.

Julistuksen ovat allekirjoittaneet: Akava, Greenpeace, Ilmastovanhemmat, Kepa, Luonto-Liitto, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters Finland, Saamelaiskäräjät, SAK, Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen, Suomen luonnonsuojeluliitto, STTK, WWF ja 350 Suomi.

Ohessa video itse luovutustilaisuudesta:

Lisätietoja:
Järjestöjen ilmastojulistus
Tiedote: Ympäristö- ja kehitysjärjestöt, kirkko, palkansaajat, saamelaiset ja lääkärit vaativat nopeita päästövähennyksiä
Video luovutustilaisuudesta
Yle: Järjestöt: Ilmastokriisin hoitaminen vaatii syvällisiä muutoksia yhteiskunnassa
MTV3: Järjestöt kirkosta lääkäreihin vaativat nopeita päästövähennyksiä

Jätä kommentti