Video: Aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa – Kivihiilikasat pois Helsingistä

Hiilivapaa HelsinkiValtiohallinnon ilmastoviestinnän teettämän kyselyn mukaan (Ilmastobarometri 2015) valtaosa suomalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana sekä vaatii päättäjiltä ja yrityksiltä nykyistä aktiivisempaa toimintaa.

Tuskin kukaan haluaa kivihiilikasoja Helsinkiin. Sen sijaan me haluamme puhtaampia energialähteitä, uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta.

Energiakysymykset ratkaistaan poliittisella päätöksenteolla. Itse aion olla sellainen päätöksentekijä, joka luo meille puhtaampaa tulevaisuutta.

Käy lukemassa kampanjateemani ja katsomassa videoni. Näkemyksiäni politiikan eri aihealueisiin voi käytä tsekkaamassa Politiikka ABC-sivultani. Kampanjaa voit tukea monella eri tavalla. Lahjoituksia voi tehdä suoraan tämän linkin takaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Video: Aktiivisempaa ilmastopolitiikkaa – Kivihiilikasat pois Helsingistä”

  1. Jos hiilikasat vaihtuvat puun polttoon, niin mennään minusta rajusti taaksepäin luonnon kannalta, eikä metsien kasvu pysty sitomaan hiiltä sitten sitä tahtia mitä puun voimalaitospoltolla vapautuu. Nyt jos tosissaan menee joku sanomaan, että metsät polttamalla hiilidioksidi lähtee laskuun tarvittavassa aikataulussa, niin ei se ole ainakaan ilmastoa pelastamassa, ehkä myymässä omaa tai naapurin metsää paremminkin, tai sitten tuomassa fossiilisilla Kanadasta metsää poltettavaksi. Metsätulojen takiahan Keskustakin tarjoaa metsien polttoa ilmastoteoksi, mutta minkään polttaminen ei voi olla mikään vihreä ratkaisu. Nyt jo tehdään viherpesua kaikessa, on kyseessä sitten maakaasu tai vaikka jätteiden poltto. Jätekin on ihan samaa öljyä tai muuta hiiltä, mutta sellaista jota on jo fossiilisilla kuljeteltu moneen kertaan tehtaiden, kauppojen ja kotien välillä – hiili sentään tuodaan suoraan kaivokselta poltettavaksi.

    Vaikka sitä ei sanota suoraan koskaan missään, niin hiilidioksidia on jo nyt liikaa ilmassa, kuten tiedät, ja oikea ratkaisuhan ei ole sitten sekään, että laajennetaan Helsinki-Vantaata, rakennetaan venäläisille jäänmurtajia öljynporaukseen, mennään mukaan Lipposen viitoittamaa tietä Jäämeren fossiilihulluuteen, pakotetaan jokainen mihin tahansa tuhotyöhön uhkaamalla viimeistenkin tukien viemisellä ja muuta kivaa, jota vaalikeskusteluissa liikkuu. Nämä pitäisi ottaa siltä listalta pois jonka varaan yhteiskunnan rahoitusta paalutetaan, jos siis joku oikeasti on sitä mieltä että ilmaston karkaaminen tulee estää. Mutta ei kuulu paljoa mitään ja oudointa on sitten se, että ne jotka ydinvoimaa pitävät ratkaisuna, eivät kritisoi panosten lisäämistä näille fossiilisiin perustuville hankkeille. Jos yhteiskunnan nykykokoa ei voi rahoittaa ilman noita, niin yhteiskunnan toimia pitää karsia, ei lisätä tuhotoimia rahan tähden. Asialliset hommat hoituisivat paljon pienemmälläkin budjetilla.

    Polttoaineeton energiantuotanto lienee huonoista paras, eli tuuli ja aurinko, mutta aika tavalla saa silmänsä ummistaa, jos noita pitää ongelmattomina luonnolle. Tai mitä siitä tulee jos maailman autot, miljardiko niitä jo on, vaihtuvat sähköautoihin ja tarvitaan ties kuinka monta Talvivaaraa ja toisaalta moottoritietä metsien tilalle. Jos luontoa haluaa suojella ja samalla saada hiilidioksiditason laskusuuntaan, niin vain sellainen energia jota ei tuoteta on hyvää, mutta kuka kauppaa tuota ratkaisua? Miksi ylipäätään lisätä energiantuotantoa, kun vuosittain jo kulutetaan monta maapallollista liikaa kaikkea?.Tai miten mikään ratkaisu on ratkaisu, jos kasvu jatkuu miljoonan ihmisen vauhtia viidessä päivässä? Turha iloita päästöjen uutisoidusta tasaantumisesta, koska talouskin tasaantui ja monen suuren maan tilastointiin ei ole luottamista. Paljon saa tapahtua yhteiskunnan ymmärryksessä, jos ilmastotoimet oikeasti saatetaan sellaiselle tasolle, että niillä on vaikutusta Keelingin käyrään.

    Itse toivoisin vihreän politiikan palaavan itse luontoon ja luontokappaleiden vapaan elämän turvaamiseen. Aika paljon enemmän saa minusta ihminenkin elämäänsä sisältöä vaikka katsellessa mereltä jokeen palaavia lohia sen jälkeen kun padot ovat murrettu, kuin siitä, että käy kahmimassa jotain uutta krääsää kaupan hyllyltä, ja sitten huomaa krääsän olevan tehty jonkun luontokappaleen kodista. Ehkä sitten ei tarvita niin paljoa rahaa yhteiskunnan ylläpitoon, jos ihmiset tuntevat itsensä enemmän osaksi luontoa, eikä enää sen alistajaksi jolta kuitenkin muka puuttuu aina kaikkea. Onhan meillä neljä vuodenaikaa korvaamaan loisteputkien valaisemat peltihallit pitkine käytävineen, ja lajien kirjokin vielä suurempi kuin suurimmankaan marketin tarjonnan laajuus.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/