Työn yhteiskunnallinen arvo näkyy huonosti työntekijän palkkapussissa

HS Palkka koostuu muustakin kuin rahastaPekka Harju-Autti ja Leo Stranius:
Työn yhteiskunnallinen arvo näkyy huonosti työntekijän palkkapussissa

Helsingin Sanomat uutisoi (HS 21.1.) Pekka Harju-Autin kolmisen vuotta sitten kehittämästä ja Leo Straniuksen julkaisemasta laskurista, jonka avulla erilaisia työstä saatavia hyötyjä voi tiivistää yhteen.

Tarvittaisiin mittari, jonka avulla päästäisiin vähän eroon työn arvottamisesta vain rahan kautta: todellisuudessahan ihmiset kuitenkin tekevät esimerkiksi työpaikan vaihto/valintapäätöksiä monilla muilla perusteilla kuin rahalla.

Laskuri sai yllättävän suurta suosiota. Samalla muistettakoon, että se on tehty spontaanisti ja kokeilumielellä. Jotkut kommentoijat tulkitsivat laskurin keinoksi kertoa työntekijöille, että he eivät tarvitse enää ainakaan palkankorotuksia, koska työstä saa niin monia muitakin asioita. Tämähän ei suinkaan ollut tarkoitus.

Tarkoitus ei ole yrittää luoda mitään ‘objektiivisesti pätevää’ mittaria, vaan nyt pyrittiin luomaan subjektiivisesti mahdollisimman toimiva mittari työn merkityksestä yksilölle. Mittari, joka oikeasti kuvaa työn arvoa ihmiselle paremmin kuin pelkkä palkkapussi, irrottaen vähän rahapalkkakeskeisyydestä. Muustakin voi olla kiitollinen. Se miltä minusta itsestä työssä tuntuu on todella tärkeää.

Tämän ”todellisen palkan” laskentahan perustuu nimenomaan työviihtyvyyteen ja oman työn merkityksen laajempaan näkemiseen. Omaa mielialaa voi myös kummasti kohottaa se, että oma keskinkertainen “palkka” suurenee huomattavasti, kun erilaiset työn mielekkyyteen liittyvät tekijät lasketaan mukaan.

Laskurimme ei tietenkään sovi tupo-pöytään. Sitä voisi kuitenkin käyttää mielekkäästi tuomaan esiin sitä epäsuhtaa, joka työelämän piirissä konkreettisten palkkaerojen lisäksi vallitsee. Nimittäin monet yhteiskunnassa keskeisen tärkeät mutta työntekijää vähemmän kehittävät tehtävät kuten siivous, kassatyöt ja sairaanhoito ovat huonosti palkattuja.

Tässä on markkinatalouden selvä virhe, jonka laskurimme myös paljastaa: työn yhteiskunnallinen arvo näkyy huonosti työntekijän palkkapussissa. Tästä on myös kansainvälistä tutkimusta. Esimerkiksi Brittiläinen New Economic Foundation vertaili taannoin kolmen korkeasti palkatun työn ja kolmen matalapalkkatyön merkitystä yhteiskunnalle. Tulokseksi tuli, että matalapalkkatyöntekijöiden (lastenhoitajat, sairaanhoitajat ja kierrätyskeskustyöntekijät) suhteellinen hyöty yhteiskunnalle oli korkeampi kuin esimerkiksi pankkiireilla.

Elämme tänään maailmassa, jossa rikkain 1% omistaa yhtä paljon kuin muut yhteensä. Suomalaiseen yhteiskuntaan tämänlaiset räikeät tuloerot ovat perinteisesti sopineet huonosti. Kuitenkin meilläkin viime vuosikymmeninä eriarvoisuus on ollut nousussa, joten lienee syytä kysyä onko tämä suunta jota haluamme? Tuskin.

Uskomme myös, että fiksusti toimivassa yhteiskunnassa yksilöä vähemmän kehittävät tehtävät olisivat sen verran hyvin palkattuja, että ne jättäisivät työntekijälle runsaasti resursseja kehittää itseään vapaa-aikana.

Perustulo voisi olla keino kehittää yhteiskuntaa tähän suuntaan. Samalla pitäisi ennakkoluulottomasti uudelleen arvioida palkkojen määräytymisen perusfilosofiaa. Mittarimme voi olla oiva väline tämän keskustelun aloittamiseen.

Pekka Harju-Autti ja Leo Stranius

Lue alkuperäinen blogikirjoitus:
Miten laskea todellinen palkka?

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus