Työn yhteiskunnallinen arvo näkyy huonosti työntekijän palkkapussissa

HS Palkka koostuu muustakin kuin rahastaPekka Harju-Autti ja Leo Stranius:
Työn yhteiskunnallinen arvo näkyy huonosti työntekijän palkkapussissa

Helsingin Sanomat uutisoi (HS 21.1.) Pekka Harju-Autin kolmisen vuotta sitten kehittämästä ja Leo Straniuksen julkaisemasta laskurista, jonka avulla erilaisia työstä saatavia hyötyjä voi tiivistää yhteen.

Tarvittaisiin mittari, jonka avulla päästäisiin vähän eroon työn arvottamisesta vain rahan kautta: todellisuudessahan ihmiset kuitenkin tekevät esimerkiksi työpaikan vaihto/valintapäätöksiä monilla muilla perusteilla kuin rahalla.

Laskuri sai yllättävän suurta suosiota. Samalla muistettakoon, että se on tehty spontaanisti ja kokeilumielellä. Jotkut kommentoijat tulkitsivat laskurin keinoksi kertoa työntekijöille, että he eivät tarvitse enää ainakaan palkankorotuksia, koska työstä saa niin monia muitakin asioita. Tämähän ei suinkaan ollut tarkoitus.

Tarkoitus ei ole yrittää luoda mitään ‘objektiivisesti pätevää’ mittaria, vaan nyt pyrittiin luomaan subjektiivisesti mahdollisimman toimiva mittari työn merkityksestä yksilölle. Mittari, joka oikeasti kuvaa työn arvoa ihmiselle paremmin kuin pelkkä palkkapussi, irrottaen vähän rahapalkkakeskeisyydestä. Muustakin voi olla kiitollinen. Se miltä minusta itsestä työssä tuntuu on todella tärkeää.

Tämän ”todellisen palkan” laskentahan perustuu nimenomaan työviihtyvyyteen ja oman työn merkityksen laajempaan näkemiseen. Omaa mielialaa voi myös kummasti kohottaa se, että oma keskinkertainen “palkka” suurenee huomattavasti, kun erilaiset työn mielekkyyteen liittyvät tekijät lasketaan mukaan.

Laskurimme ei tietenkään sovi tupo-pöytään. Sitä voisi kuitenkin käyttää mielekkäästi tuomaan esiin sitä epäsuhtaa, joka työelämän piirissä konkreettisten palkkaerojen lisäksi vallitsee. Nimittäin monet yhteiskunnassa keskeisen tärkeät mutta työntekijää vähemmän kehittävät tehtävät kuten siivous, kassatyöt ja sairaanhoito ovat huonosti palkattuja.

Tässä on markkinatalouden selvä virhe, jonka laskurimme myös paljastaa: työn yhteiskunnallinen arvo näkyy huonosti työntekijän palkkapussissa. Tästä on myös kansainvälistä tutkimusta. Esimerkiksi Brittiläinen New Economic Foundation vertaili taannoin kolmen korkeasti palkatun työn ja kolmen matalapalkkatyön merkitystä yhteiskunnalle. Tulokseksi tuli, että matalapalkkatyöntekijöiden (lastenhoitajat, sairaanhoitajat ja kierrätyskeskustyöntekijät) suhteellinen hyöty yhteiskunnalle oli korkeampi kuin esimerkiksi pankkiireilla.

Elämme tänään maailmassa, jossa rikkain 1% omistaa yhtä paljon kuin muut yhteensä. Suomalaiseen yhteiskuntaan tämänlaiset räikeät tuloerot ovat perinteisesti sopineet huonosti. Kuitenkin meilläkin viime vuosikymmeninä eriarvoisuus on ollut nousussa, joten lienee syytä kysyä onko tämä suunta jota haluamme? Tuskin.

Uskomme myös, että fiksusti toimivassa yhteiskunnassa yksilöä vähemmän kehittävät tehtävät olisivat sen verran hyvin palkattuja, että ne jättäisivät työntekijälle runsaasti resursseja kehittää itseään vapaa-aikana.

Perustulo voisi olla keino kehittää yhteiskuntaa tähän suuntaan. Samalla pitäisi ennakkoluulottomasti uudelleen arvioida palkkojen määräytymisen perusfilosofiaa. Mittarimme voi olla oiva väline tämän keskustelun aloittamiseen.

Pekka Harju-Autti ja Leo Stranius

Lue alkuperäinen blogikirjoitus:
Miten laskea todellinen palkka?

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli