Laura Rantanen: Aikapessimisti ei pety

Laura Rantanen ja Leo StraniusPidin tammikuun alkupuolella rakkaalle ystävälleni Laura Rantaselle kolmen tunnin ajanhallintaintensiivin.

Tapaaminen sai alkunsa Lauran julkisesta Facebook-statuksesta. Keskustelumme jälkeen mukaan ajanhallinnan niksejä pohtimaan ilmoittautui lopulta kymmenkunta muutakin yhteistä ystäväämme.

Laura kirjoitti ajanhallintaintensiivistä kaksi blogitekstiä. Ohessa niistä jälkimmäinen, joka on julkaistu alunperin täällä. Ensimmäinen teksti löytyy täältä: Säästät aikaasi lukemalla tämän.

Jos haluat joskus vinkkejä ajan- ja elämänhallintaan, ota yhteyttä! :) 

Olen lupautunut pitämään vastaavia sessioita jo Riku Rantalalle ja Madventures porukoille sekä Vihreiden puoluetoimiston työntekijöille.

Laura Rantanen: Aikapessimisti ei pety 

Leo Straniuksen kanssa pitämämme ajanhallintaintensiivi on kantanut jo pientä hedelmää, tai ainakin versoa. Näen nyt paremmin kuin ennen mihin aikani käytän. Tekeminen ei tosin ole vähentynyt, alkuvuosi on ollut aivan hullu, mutta silti.

Muutama ihminen, joka ei päässyt paikalle vapaamuotoiseen ajanhallintatapaamiseemme, pyysi minua kirjoittamaan heille muistion. Julkaisen nämä muistiinpanot nyt blogissani, koska niistä saattaa olla iloa useammallekin ihmiselle.

Ainakin me paikalla olleet lähdimme tapaamisesta inspiroituneina. Sovimme toukokuulle lounaan, jossa käymme läpi tilannettamme suhteessa omaan ajankäyttöömme. Onko mitään tapaamisessa puhutusta siirtynyt käytäntöön, millaisia oivalluksia muutamassa kuukaudessa on syntynyt? Muistiinpanoni ovat sen verran mittavat, että jaan ne useampaan bloggaukseen.

Yksi sessiomme osallistujista nosti esille asian, joka sotkee hänen ajanhallintansa yhä uudestaan. Ei:n sanomisen sietämätön vaikeus. Puhuimme myönteisestä ei:stä.

Se voisi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi seuraavaa vastausta:

”Kiitos, että ajattelit minua, ja että voisin tulla seminaariin puhujaksi, mutta minun on oltava tuona iltana perheeni kanssa Linnanmäellä.” – Kieltäytyessään voi myös ehdottaa jotain toista tilaisuuteen sopivaa puhujaa.

Tai:

”Minulla on 93 työtehtävää, en pysty ottamaan uusia vastaan.”

Fataaleinta on Leon mukaan jahkailu, se ettei pysty sanomaan ei. Mieluummin ei, kuin epämääräisyys. Kun suostut johonkin, sanot johonkin muuhun ei. Se taas voi tarkoittaa, että esimerkiksi lastesi tai kumppanisi kanssa käytettävissä oleva aika vähenee. Sen sijaan, että sanot ”voin mä ehkä”, on parempi sanoa reipas, mutta ystävällinen ei.

Jos ei itse pysty itse pitämään kiinni aikatauluistaan, se on parasta sanoa mieluummin etu- kuin jälkikäteen. Näin odottelija pystyy ajoissa hankkimaan lisäresursseja tai toisen tekijän. Paikalla oli useita järjestötyöntekijöitä, jotka työskentelevät vapaaehtoisten kanssa. Leo neuvoi sopimaan aikatauluun jo lähtökohtaisesti ilmaa, ja tarkistamaan pari päivää ennen dead linea missä mennään.

Työsuhteessa olevia Leo ei muistuttele delegoiduista tehtävistä, vaan olettaa, että sovitut asiat tehdään. Ensin sovitaan eksaktisti mitä tehdään, ja sitten niin toimitaan.

Leo kertoi olevansa aikapessimisti, joka ajattelee mieluummin asioihin kuluvan ajan yläkanttiin, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Aikaoptimistinkin tulee hänen mukaansa varata aikatauluihinsa 40% liikkumavaraa. Jos ajattelee, että jonkun asian tekemiseen menee tunti, niin todellisuudessa siihen menee 1,5-2 tuntia.

”Jos liikkumavaraa ei ajattele, niin on aina askeleen jäljessä ja tulee paikkoihin myöhässä.”

Koska aikataulut on tehty aikataulupessimistisesti, ne kestävät joustoa. Yllätyksiä tulee kuitenkin elämässä usein vastaan. Leo muistutti merkitsemään kalenteriin myös asioiden valmisteluun kuluvan ajan.

Kun joku pyytää häntä luennoimaan puhetilaisuuteen, hän varaa kalenteriin matka-ajat ja valmistautumiset jo sillä hetkellä, kun hän lupaa osallistua. Kun kalenteriin varaa kaiken mahdollisen asiaan kuluvan ajan, se on realistinen. Kalenterina hän käyttää Googlen kalenteria.

Perjantaisin Leo valmistelee aina seuraavan viikon kalenterin. Hän syynää tosi tarkasti kalenterin läpi ja tarkistaa, onhan hän varmasti varannut valmistautumisaikaa puhetilaisuudelle jne.

Kaikki toimintatavat eivät toimi kaikilla, joten jos joku asia aiheuttaa kipuilua tai painetta, on hyvä kokeilla erilaisia uusia keinoja toimia. Monella ihmisellä tuskaa aiheuttaa sovitussa aikataulussa pysyminen. Kun määräaika on umpeutumassa, iskee kovin stressipiikki.

Vapaana toimittajana huijasin itseäni usein kirjoittamalla kalenteriin jutun dead lineksi todellista aikaisemman ajankohdan. Monesti vielä unohdin, että todellinen dead line olikin vasta muutamaa päivää myöhemmin. Konsti toimi, ja pysyin mukavasti aikataulussa.

”Usein ihmiset toimivat niin, että jos dead line jollekin kirjoitukselle on tammikuun 9. päivä, niin alat tammikuun 8. tai 9. katsomaan sitä tehtävää, että tämä pitää tehdä NYT”, Leo kuvaili.

Jos sen sijaan olisi tehnyt itselleen aikataulun, jossa viimeinen aikaraja on 17.12., olisi ollut aikaa työstää tehtävää rauhassa sen sijaan, että sen huitaisee kasaan hullussa stressissä viime tipassa. Intensiteetin ajoittaminen reilusti oikeaa takarajaa aikaisemmaksi helpottaa oloa.

Asioiden todennäköisyys toteutua paranee, jos on tilivelvollinen jollekin. Voit huijata itseäsi sillä, että sanot jollekin kollegalle tai kumppanille keksityn dead linen.

Mutta miten saada tartuttua ajoissa niihin asioihin? Etenkin, jos ne tuntuvat isoilta, ahdistavilta ja hallitsemattomilta möhkäleiltä? Entä merkitäänkö työlistalle myös sellaiset asiat, jotka odottavat tekemistään vuoden päästä?

Leo suositteli lisäämään pidemmän aikavälin tehtävätkin työlistalle. Se uhkaavan massiivinen tehtävä palastellaan pienemmiksi konkreettisiksi tehtäviksi. Ja aikataulutetaan ne pienemmät tehtävät. Isoihin tehtäviin ja möykkyihin lähteminen onnistuu parhaiten sillä, että suostuttelee ja huijaa itseään hiukan: ”Teen tätä vain 2 minuuttia”, parhaimmillaan tekeminen vie mennessään ja tehtävää edistää hiukan enemmän kuin sen 2 minuuttia.

Leon olennaisimmat sovellukset (joista kaksi viimeistä aion pölliä omaankin käyttööni):

Kalenteri (Google)

Työlista (ToodleDo)

Muistiinpanot (Evernote)

Myös tämän otan käyttööni: Alan aikatauluttaa myös valmistautumiseen ja matkoihin menevän ajan.

Tämän ylläpidosta muistutan itseäni, enkä löysäile: Tärkeät asiat kannattaa tehdä silloin, kun niillä ei vielä ole kiire. Silloin paine ja stressi eivät häiritse siinä vaiheessa, kun panokset ovat korkealla.

Kun lähdet töistä.

5 kommenttia artikkeliin ”Laura Rantanen: Aikapessimisti ei pety”

  1. Leosta on tulossa näköjään ”kaikinpuolinen elämänosaaja”, joka jakaa ”elämänviisauden” neuvojaan kaikille tahoille.Nyt kun kovasta kiireestä ja liiasta työmäärästä johtuva stressi vähentâä ihmisen järjestely-ja sietokykyä!Jatkuvalla kaiken numeroimisella ja laskemisella en usko kuitenkaan saatavan kummoistakaan mielekästä tulosta aikaan, sillä turha laskeminen ja numoroiminen vaatii ja vie muistia, huomiokykyä, aikaa ja vaivaa.Eikö olisi parempi, että pysyisit oman alasi, ennenkaikkea niiden eläinten-ja luonnonsuojelun ja ympäristöäsioiden parissa vielä paljon syvällisemmin ?Etkä hajoittaisi itseäsi joka suuntaan elämisen ja olemisen asiantuntijana ja ”neuvonantajana” lisäten omaa kiirettäsi ja stressiäsi.

    Vastaa
    • Kiitos palautteesta E.Stranius-Herrewyn! Se, että pyrkii luomaan järjestelmiä, jotka auttavat arjen keskellä, pikemminkin vähentää kuin lisää stressiä. Aikaa ei voi hallita, mutta omia valintojaan ajassa kannattaa miettiä tarkoin. Kun kirjoittaa asioita ylös esimerkiksi työlistalle, vapauttaa se tilaa uusille ajatuksille. Tämä taas tekee mahdolliseksi, että voi keskittyä niihin kaikkein tärkeimpiin asioihin, esimerkiksi luonnon- ja eläintensuojeluun.

      Vastaa
  2. Leo hyvä,
    En oikein usko vakuutustasi.Näen asian toiselta kantilta.En vapaana ja omilla aivoillani ajattelevana ihmisenä pidä lainkaan ajatuksesta, että joku ulkopuolinen tulisi suunnittelemaan ”elämänhallintaani” !
    Ensiksi olisi opittava olemaan ottamatta liikaa tehtäviä tietäen ajan ja voimien olevan rajallisia.Tarkoitin sitä, että luonnollisesti hyvämuistisella ja hyvin organisoituneella ihmisellä asiat ja tehtävät säilyvät muistissa vielä vanhanakin,olkootpa niitä kuinka paljon tahansa. Mutta muistia on harjoitettava,jotta se pysyisi hyvänä.Koneiden käyttö köyhentää sitäkin, kuten ihmisten välistä kanssakäymistä yleensä.Ei pidä olla koneiden orja.Kainen koneelle listaaminen ja lataaminen ja sieltä ulosottaminen on mielestäni turhaa ajan ja vaivan haaskaamista.Se voi olla monessa mielessä haitallistakin.
    Tunnut kuitenkin kuuluvan niihin teknokraatteihin,jotka toteuttavat eläinten-ja luonnonsuojeluakin suurkaupunkien toimistoissa istuen.Ollen näin hyvin kaukana todellisesta luonnosta ja sen toiminnasta, tuntematta eläimiä ja niiden tarpeita,tuntematta hyvin kasvillisuutta ja ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta.( ihan kuten nk.Brysselin teknokraatit, jotka eivät ole koskaan tuskin nähneet lehmää , mutta säätävät maidontuotantonormeja yms. tietämättä maidontuotannon käytännöstä juuri mitään).
    Mielestäni ihmisen liika koneistuminen on haitallista niin luonnolle kuin ihmiselle itselleenkin. On hyödyllistä harjoittaa muistiaan ja koko aivotoimintaa ilman koneita.Koneet ovat vain väliaikaisesti apuna tehtävien laatimisessa.

    Vastaa
    • Kiitos kommentista E.Stranius-Herrewyn! Et pidä lainkaan ajatuksesta, että joku ulkopuolinen tulisi suunnittelemaan ”elämänhallintaasi”. Ymmärrän tämän hyvin! Monet eivät pidä. Monet kuitenkin myös pitävät siitä, että saavat elämänhallintavinkkejä. Ja jos et itse pidä siitä, niin miksi sitten kuitenkin annat niitä vinkkejä minulle tässä kommenttikentässä? 😉

      Vastaa
  3. Nyt olet näsäviisas ja juokset ympyrää kuin hamsteri pyöräpallossaan.En tarjoa vinkkejä kenenkään ”elämänhallintaan”, vaan kommentoin vastaustasi.
    (mitä on ”elämänhallinta” ? Onkohan tuo sanahirviö taas joku johdanne vieraasta kielestä ?).
    Puhun ihmisen elämisestä,ja esitän katsantokantani juuri tuon ihmisen kaiken toiminnan koneellisesta listaamisesta, numeroimisesta, sekä ”elämänhallintajärjestelmien” luomisesta, ja ns.performanssien omaksumisesta elämänmuotona.Noita erilaisia ”järjestelmiä” ja puhtaasti teknokraattisia ohjeita kun on ihan tarpeeksi, ja niistä on monesti enemmän haittaa kuin hyötyä.
    Mutta onhan näköjään niin, että uudet sukupolvet eivät osaa enää elää ilman ”järjestelmiä”, ja heille koneiden käyttö ja listaamiset on elämäntapa.Tämä kuitenkin rajoittaa vapautta, eikä luo sitä lisää.Monet eivät osaa järjestää elämäänsä ilman ”asiantuntijoiden” neuvoja ja apua. Ollaan tultu riippuvaisiksi, avuttomiksi…minkä takia ?Ihmettelen kuitenkin sitä, että tällaisia ”avuttomia” huonosti muistavia ja huonosti organisoituneita ihmisiä valitaan vastuullisiin tehtäviinkin..Katsotaanpa mihin kaikki tällainen lopulta johtaa.
    Muuten, tuosta sanasta ”elämänhallinta” jo heijastuu selvästi hallintotieteiden koulutuksesi . Sinut on kait opetettu ”hallitsemaan” asioita ja ihmisiä, opettamaan ”elämisentaitoa” osaamattomille.Sinut on opetettu teknokraatiksi.

    Sinulle annan yhden vinkin : menepä viettämään muutama talvi-ja kesäkuukausi ihan luonnon keskellä vaikkapa Patvinsuon Kansallispuiston alueella Pohjois-Karjalassa! Siellä voisit saada tarttuvaa ”hajua” luonnosta ja villieläinten elämisestä luonnontilassa.Saattaisit vaikka nähdä sen oikean villin karhun tai suden, ahman, ilveksen.Tai ainakin niiden jättämiä reviirimerkintöjä.Ongelmana olisi ehkä se, että Patvinsuolle ei voi oikein helposti tuottaa vegaaniruokaa! Mutta voisithan elää luonnon antimista…paitsi talvella se ei oikein voisi olla kasvisperäistä!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/